Din nou, despre BVB şi al său CEO

DORU NICOLAESCU (un foarte mic acţionar al BVB)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 august 2013

Din nou, despre BVB şi al său CEO

În urmă cu o săptămână, ziarul BURSA a avut amabilitatea să publice câteva păreri ale subsemnatului în legătură cu Bursa de Valori Bucureşti şi conducerea acesteia. Dincolo de polemica stârnită prin comentariile făcute de cititori şi de Make rămân întrebările ridicate de mine în legătură cu opţiunea Consiliului de Administraţie de a-l numi drept director general pe domnul Ludwik Sobolewski şi în legătură cu viitorul BVB, care mă interesează atât în calitate de fondator, cât şi în calitate de acţionar. Până în prezent, nu am văzut încă un comunicat oficial al BVB în legătură cu domnul Sobolewski. "Gura lumii" zice că s-ar fi instalat şi plăcuţa cu numele domniei sale pe uşa viitorului birou. Se spune, de asemenea, că domnia sa ar fi pe aici, pe undeva, aşteptând confirmarea de la ASF şi instalarea oficială. Printre comentariile la articolul meu au fost destule care mi-au reproşat că mă opun numirii din interese personale obscure, din invidie, neştiinţă sau alte motive şi că ar trebui să mă bucur că, în sfârşit, a fost convins un profesionist la conducerea BVB şi că ar trebui să nu mai cârcotesc. Vreau să precizez că am trimis articolul numai după ce am citit în presă că domnul în cauză ar fi primit deja avizul şi se aşteaptă doar formalizarea acestei numiri, deci nu mi-am propus să pun "beţe în roate" conducerii BVB. Pe de altă parte, nu cred că în cuprinsul articolului spuneam că sunt împotriva persoanei alese de către CA al BVB ci doar că am unele îndoieli şi întrebări în legătură cu opţiunea conducătorilor BVB.

Din perspectiva faptului că, pe parcursul ultimelor zile, acţiunile BVB au început să se înscrie pe o tendinţă ascendentă, se pare că vestea că BVB l-a convins pe domnul Sobolewski să ni se alăture este o veste bună. Percepţia pieţei este cel mai important factor în acest domeniu aşa că trebuie să "dau Cezarului ce este al Cezarului" şi să recunosc faptul că membrii CA al BVB au avut dreptate în legătură cu percepţia pozitivă pe pieţe în legătură cu domnul Sobolewski. În calitate de acţionar, nimic nu-mi oferă mai multă satisfacţie decât creşterea valorii acţiunilor pe care le deţin. Poate că este momentul să mai investesc...

Totuşi, cu riscul de a fi considerat, din nou, un "dinozaur" cârcotaş, vreau să revizuiesc aici ce ştiu despre domnul Sobolewski şi numirea sa la conducerea BVB.

De mai mulţi ani, BVB caută o soluţie pentru înlocuirea lui Stere Farmache: interimatul doamnei Anca Dumitru, numirea şi revocarea lui Valentin Ionescu, contractarea unei firme de recrutare, urmată de numirea şi revocarea lui Victor Cionga au constituit o risipă de energie şi resurse care au condus la o insatisfacţie generală în comunitatea de afaceri şi au dăunat serios evoluţiei BVB, într-o perioadă politic şi economic şi aşa dificilă. În acest an, în mod netransparent şi cu ignorarea contractului cu firma de recrutare (despre a cărui derulare am să continui să cer explicaţii în AGA de la BVB), câţiva membri ai CA al BVB au iniţiat negocieri cu domnul Sobolewski, pe care, după finalizarea unei înţelegeri, l-au propus în CA drept viitor director general.

CA al BVB l-a aprobat cu unanimitate de voturi şi a cerut avizul legal de la ASF.

Pe domnul Sobolewski nu am avut onoarea să îl cunosc personal, ştiu foarte puţine lucruri despre domnia sa şi nu îmi permit să-l judec şi nici măcar să-l apreciez. Ce ştiu? Ştiu (din presă) că domnul Sobolewski s-a alăturat echipei Bursei de Valori din Varşovia încă din 1994, că a devenit preşedinte din 2006 şi că este considerat artizanul înscrierii Bursei de Valori din Varşovia pe harta financiară a lumii. În perioada conducerii asigurate de domnia sa, Bursa de Valori din Varşovia a înregistrat creşteri spectaculoase, atât în ceea ce priveşte cotaţiile acţiunilor înscrise la cotă, cât şi în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor, a ajuns să se bucure de un prestigiu deosebit în cercurile financiare interne şi internaţionale şi să se constituie într-un lider regional, rivalizând cu Bursa din Viena pentru supremaţie în Europa Centrală şi de Est (mai ales în domeniul imaginii publice). Domnul Sobolewski a efectuat patru călătorii (sau vizite de lucru?) în România, exprimând la un moment dat şi interesul Bursei din Varşovia pentru preluare de participaţii la SIBEX (şi poate că şi la BVB în contextul proiectului de fuziune BVB-SIBEX).

La sfârşitul anului 2012, domnul Sobolewski a fost suspendat de la conducerea Bursei din Varşovia de către Consiliul de Supraveghere al acesteia, ca urmare a unei investigaţii jurnalistice (în revista Puls Biznesu) care a susţinut că domnul Sobolewski i-ar fi dat dispoziţii asistentului său Emil Stepien să încurajeze companiile înscrise în secţiunea New Connect a bursei poloneze să sponsorizeze realizarea unui film în care juca actuala sa parteneră de viaţă, Anna Szarek (fosta sa secretară- "office assistant" este termenul folosit în limba engleză - devenită fotomodel şi actriţă). Domnul Sobolewski s-a apărat public susţinând că nu a încălcat etica de afaceri: "Producerea filmului nu a fost legată de niciun câştig financiar pentru mine personal. Putea doar să conducă la un beneficiu personal, din moment ce constituia o propunere profesională interesantă pentru partenera mea de viaţă".

Consiliul de Supraveghere al Bursei şi Ministrul de Finanţe al Poloniei au avut o viziune diferită asupra acestor evenimente şi l-au destituit pe domnul Sobolewski.

"Consiliul Bursei de Valori din Varşovia îşi exprimă dezaprobarea în legătură cu comportamentul Preşedintelui Consiliului, care împreună cu salariaţii săi a fost angajat în obţinerea de mijloace pentru finanţarea producerii unui film comercial care a devenit subiectul unei investigaţii media. Opinia Consiliului este că acţiunile sale au condus la o încălcare a eticii de afaceri." (traducere personală, după versiunea în limba engleză a comunicatului). Aceasta a fost poziţia publică oficială a Bursei din Varşovia în legătură cu destituirea domnului Sobolewski. Pentru noi contează? Sau nu contează? Are dreptul domnul Sobolewski la o nouă şansă? Eu cred ca da, dar nu sunt eu în măsură să judec. Pentru ASF, "încălcare a eticii de afaceri", negru pe alb, într-un comunicat oficial, ar trebui să fie cuvinte grele...

"Gura lumii" mai zice şi altele, despre un audit la Bursa din Varşovia în perioada destituirii, care nu ar fi fost tocmai fără cusur... despre pachetul financiar impresionant (peste 400.000 de euro pe an, cu bonusuri şi cheltuieli de şedere şi transport) dar nu este cazul să discutăm bârfe. Să ne limităm la fapte. Conducerea BVB a ales, ASF a avizat, să vedem ce ne aduce viitorul.

Şi, ca să mă întorc la polemica de săptămâna trecută, eu cred că BVB are viitor, indiferent de Sobolewski, Farmache, Anghel sau alte persoane din prim plan. BVB are sisteme bune, reglementări bune, personal calificat, situaţie financiară solidă. Când spun bune, nu vreau să spun că nu sunt necesare perfecţionări, modificări, restructurări ş.a.m.d. Există deci bază, mai trebuie doar puţină "vopsea pe gard" şi acţiune energică. Conjunctura generală ne creează o nouă oportunitate, dacă o vom putea valorifica sau nu, depinde de noi. Stabilitate politică, inflaţie şi dobânzi în scădere, curs de schimb relativ stabil, finanţare bancară redusă sunt toate argumente în favoarea unei relansări a BVB. Ce ne mai trebuie? Acţiune!

Opinia Cititorului ( 38 )

  1. Cite actiuni bvb are acest k k t cu ochi care exprima el opinii despre competenta polonezului???

    Daca toata piata il vrea, ce securist falit e boul asta care nu exista in piata de capital? 

    1. opinii ferme, limbaj elevat, frumos comentariu; fata de un evident atac la persoana, nici n-ar trebui sa raspund dar vreau sa precizez ca "securist falit" este cam mult spus despre mine iar daca netrebnicul care a scris acest comentariu este capabil sa discute cu mine, "acest k k t cu ochi" ii va spune cite actiuni are la bvb si ii va atrage atentia ca nu a exprimat opinii despre competenta polonezului. ura, atacul la persoana, exprimarea insultativa si grobiana nu suplinesc lipsa de pricepere si de idei oricite actiuni ai avea la bvb...

      Opinia dumneavoastra nu a fost stearsa, numai si numai pentru ca nu s-ar mai fi inteles la ce se refera cei care v-au dat replica.

      Spatiul de comentarii este liber, dar numai de la o statura intelectuala in sus, nu si in jos.

      Nu de alta, dar prea sintem inconjurati de mahalagii ca sa va mai si admiram "curajul" anonim. 

      Doru, te rog ca pe viitor sa nu mai raspunzi mahalagismelor, ca sa ne permiti sa le stergem.

    Acest al doilea fondator al FNI ne spune sa dormim linistiti ca cineva vegheaza pentru noi. Bursa nu are nevoie de "vopsea pe gard" are nevoie de un Steve Jobs sa o impinga pe orbita ca s-a prabusit de tot.

    1. Nu am vazut pe nimeni sa vina cu argumente privitoare la viitorul bvb. Numai comentarii de k k t. Asta e si rezultatul. Domnnul Doru e un fin si bun cunoscator al pietei. Greselile pe care le-a facut si recunoscut cu demnitate nu trebuie amestecate cu profilul sau de analist si cercetator in economie.hai sa fim seriosi! E o persoana cu opnii solide si bine argumentate.Ati vazut pe cineva din conducerea bvb sa vina in spatiu public cu ceva !? Nimeni. Nimic. Nici ui e cine! Din pacate.

      fondarea FNI nu are nimic de a face cu frauda ulterioara, dupa cum am precizat am fost fondator si al bvb, al asociatiei brokerilor si a multor alte institutii, firme fundatii, dintre care multe desfasoara o activitate utila si in ziua de azi. indemnul era tocmai catre actiune si nu sa dormi linistit, dar poate ca fiind dupa sprit nu ai inteles prea bine ce ai citit

      Cum ai vrea sa vina cineva din conducerea BVB in spatiul public, din moment ce acolo sunt Nimeni.Nimeni.Nimic. 

      Cum ai vrea sa vina cineva din conducerea BVB in spatiul public, din moment ce acolo sunt Nimeni.Nimeni.Nimic. 

    Dle Doru,polonezul a luat pe merit acel bonus, nu cum se intampla prin Romania

    Incercati sa-l sustineti pe Sobolewsky sa-si puna in aplicare planul, va rog nu mai insistati cu tot felul de acuze nefondate, ambalate in vorbe frumoase

    Omul a dovedit ca poate sa faca performanta, sa fim alaturi de el 

    1. eu nu l-am acuzat in niciun fel, doar am prezentat ce s-a spus, inclusiv ce a spus dl. S. n-ati inteles bine, nu este un bonus pe care l-a luat deja ci doar i s-a promis; l-as sprijini daca as sti ce fel de plan are dar nu l-a prezentat nimanui (sau cel putin nu public, daca are vreun plan as fi chiar curios sa-l vad)

    Vedeti dvs. la polonezi CA-ul chiar si-a facut treaba. Cand a sesizat ceva, a si luat masuri. La noi, nici vorba de asa ceva. In umila mea parere dl.FS trebuia schimbat de mult timp. Insa pe cine interesa? Cand f" fostii" in marea lor majoritate " executat" la comanda tot le ce spunea el. Ce a facut FS? Unde a dus d-lui imaginea companiei in ultimul timp? Cand s-a instalat la putere dupa 2 luni a " rugat-o " pe Anca sa faca 2 concederi asa sa dea bine la AGA si ce s-a intamplat? Bani cheltuiti aiurea si colegele s-au intors. L-a intrebat cineva ceva in problema respectiva? Apoi a continuat si la fel, nimic si nimic. Dl.Nicolaescu haideti sa luam exemplu si de altii ce fac. Nu fac numiri aiurea gen interimat si iar interimat pe unii si altii care falimenteaza societati. Acum au cautat si au gasit. Probabil Make iar se va supara pe mine, dar eu tot cred ca "problema:" si cheia sta in CA si in DG/CEO. Stiu cum se fac "afacerile" la noi. Stiu bine de tot.

    1. sunt de acord cu dvs; de altfel si eu as fi vrut sa subliniez pozitia CA-ului polonez dar era alta discutie; si eu sunt de acord ca CA si CEO sunt foarte importanti; oamanii fac lucrurile sa se miste

      Asist de peste 13 ani la dezbaterea unor chestiuni despre care cred ca sint nimicuri.

      Sint obisnuit. 

      Nu ma supar. 

      Ba chiar pot emite opinii, in continuare. 

      De pilda, nu, nu am auzit de nici un plan elaborat de Sobolewski. 

      Totodata, ca da, un om vrednic, cu o echipa vrednica, pot pune in aplicare un plan bun si sa aiba succes, dar numai daca conditiile o permit.

      Daca nu o permit, nici Dumnezeu nu are vreo pretentie. 

    " Când spun bune, nu vreau să spun că nu sunt necesare perfecţionări, modificări, restructurări ş.a.m.d. Există deci bază, mai trebuie doar puţină "vopsea pe gard" şi acţiune energică" Ma intreb dl.Nicolaescu daca i-ati spus aces lucru si dl.Farmache?

    1. puteti fi sigur ca i-am spus si inca de multe ori si destul de vehement, imi place sa cred ca ar fi fost mai bine si pentri piata si pentru el daca si-ar fi aplecat urechea si la ce spuneam eu; din pacate, se pare ca isi dorea doar sprijinul meu, nu si sfaturile mele...

    Domnule Nicolaescu, dumneavoastra sunteti cel care, potrivit propriilor declaratii, inregistrate abil de dl. MIhai Iacob, ati furat bani din conturile clientilor BRS (banca lui Vantu) pentru a-i pune in conturile Gelsor. Nu stiu cum aveti tupeul sa va dati cu parerea despre orice, in general, si cu atat mai putin despre BVB.

    1. nu stiti despre ce vorbiti, nu am afirmat (nici declarat) vreodata ca as fi furat bani din conturile clientilor pentru a-i pune in conturile Gelsor; asta au afirmat altii iar asupra asa zisele " inregistrari abile" ale dl. Mihai Iacob este de discutat mai degraba in instantele de judecata; nu imi dau cu parerea cu privire la orice ci doar cu privire la chestiuni care ma intereseaza

      Eu, unul, i-as publica opiniile lui Lucian Anghel, daca ar avea vreuna, mai ales despre BVB.

      Dar, omul nu are.

      Si nici nu pricepe. 

      Poate are sobolewski?!

      Poloneza e grea.

    eu cred domnule Nicolaescu ca actualul executiv si personalul adus de Farmache pe pile trebuie concediat

    1. Daca ati fi fost la ultimele aga bvb ati fi putut asculta ore in sir elucrubatiile fni stului care are sarcina noua sa discrediteze un manager de un miliard de ori mai competent

      De ce nu ai propus asta cand iti mergea tie bine? Si atunci lucra pentru idioti ca tine tot personalul adus pe pile de Farmache.

      Nu inteleg la ce va referiti? Cine, va rog este competent? Si ma iertati, am fost la AGA, nu am inteles mare lucru. Interese si atat! Asta Domnule nu este o AGA. Si eu cred ca vom avea nevoie de personal competent. Dar in acelasi timp am inteles ca la noi nu se va schimba nimic. Si referitor interimat, cred ca nu sunteti prea bine informat. D-na Dumitru nu a fost mereu in interimat. A avut o perioada de un an si ceva de DG plin, nu stiu pentru care merite, dar mai stiu ca apoi si-a dat demisia si i s-a creat un nou loc de munca, nici aici nu am inteles De ce? Dar am inteles ca la noi in Romania, este bine sa Taci, este bine sa bagi capul in pamant, este bine sa ai Relatii. Dar..va admir pe dvs. si pe Make, vad ca dvs. nu faceti asa, cum cere " legea pilelor in Romania" asa ca si eu capat curaj si-mi spun " curaj gaina, ca nu te taie nimeni.." . Sa fim seriosi cu totii stim, mai ales dvs. cum stau lucrurile, cum s-au facut angajarile, cum se intra in CA, cum se numesc directorii. Make tocmai a spus ca de 13 ani asista la aceleasi comentarii samd. Si totusi Make are vreo speranta de schimbare?

      In cursul polemicii, am spus de vreo 2-3 ori ca ma plictisisem si am explicat ca plictiseala vine de la faptul ca sint silit sa ma repet.

      Plictiseala exprima, in acelasi timp si lipsa de speranta. 

      Nivelul dialogului din comunitatea pietei provoaca deznadejdea. 

      Totusi, se spune ca "speranta moare ultima", asa ca, atunci cind Doru a declansat polemica (este meritul lui), am intrat in hora, imediat. 

      Cred ca era de datoria mea sa-mi sustin, inca o data, convingerile.

      Speranta? 

      si tu vorbesti cam urat si o sa ma critice make ca ti-am raspuns dar poate te bucura sa stii ca niciodata nu mi-a mers atat de bine pe cat crezi tu; intotdeauna am propus ceea ce am crezut ca este cu adevarat in interesul pietei iar personalul adus pe pile presupun ca a lucrat pentru pile, pentru F sau pentru cei ca tine dar niciodata pentru mine si te rog sa ma crezi ca, atata vreme cat ma ajut cu capul nu mor de foame, indiferent de ce crezi tu sau cei ca tine ba chiar cred ca nu mi-ar strica ceva mai multa cumpatare la mancat...

      stimabile, niciodata n-am vorbit in aga ore in sir, "elucubratii" sunt insailarile matale drept comentarii, sarcini nu am acceptat niciodata nici macar de la sefii ierarhici (ceea ce nu mai am de mult) prezentarea unor informatii nu este discreditare iar "un manager de un miliard de ori mai competent" ...nu credeti este cam mult spus? ...si...mai competent decit cine?

      draga Make pentru a te convinge daca un anumit interlocutor are sau nu dreptate. In momentul in care in lipsa argumentelor se infiinteaza un ton ridicat sau in presa scrisa un limbaj trivial atunci stii ca ai invins. Cel mai greu este insa ca ideile pe care le ai sa le poti transpune in asa fel incat cele 20 de milioane de alegatori sa inteleaga ce vrei sa le comunici. Fraza epocala in care un politician spunea ca imparte paine in timp ce altul organizeaza circul poate fi cateodata si un exchange pentru argumente, fie ele economice sau financiare ...

      Domnule Nicolaescu,

      Imi cer scuze. Raspunsul meu (7.2) era pentru cel de la 7.1.  

    Este "extraordinara" aceasta polemica.Este "extraordinar" si actualul CA. Va reamintesc totusi ca in cazul unei S.A. conteaza voturile. Cum unii au vandut, altii au cumparat iar altii nu, rezultatul se decide la vot. Asa ca restul...e un fel de refulare, specifica "investitorilor si administratorilor" FNI.

    1. Bine, voteaza si taci!

      Asa se discuta si la AGA BVB, atunci cand este cvorum ? Va trebuie un actionar puternic ...

      conteaza voturile dar si dezbaterea de idei, pentru cei care au, iar respectul pentru opiniile actionarilor nu trebuie sa fie dependent de numarul de actiuni detinute; s-au vazut si actionari cu detineri mari care s-au raliat unor solutii propuse de actionari mai mici, cel mai bun interes al companiei trebuind sa fie criteriul de baza in adoptarea deciziilor proces in care, desigur, numarul de voturi exprimate pro sau contra unor propuneri fiind cel care conteaza; la bvb, unde detinerea maxima pentru 1 actionar este de 5% nimeni nu ar trebui sa se considere "mai egal decit altul" si sa considere ca o majoritate conjuncturala il transforma in proprietarul bvb

      cu refularea (cred ca ai vrut sa spui defulare) de cate ori oare trebuie sa va spun ca nu am fost niciodata nici administrator si nici investitor la fni pentru a nu mai sustine neadevaruri; pentru ce am fost si am facut mi-am asumat intotdeauna responsabilitatea si am suportat consecintele asa ca, va rog, nu-mi mai reprosati ce n-am facut! 

    Doua chestiuni:

    1. Nu cred in omul providential, care vine si drege tot si duce firma pe inaltele culmi ale progresului. Asa ceva nu exista. Cand am auzit prima data de conceptul de manageemnt privat la stat am strambat din nas. 

    2. Etica e la fel de importanta ca inteligenta si cunostiintele profesionale. iar domnul acesta se pare ca are o problema de etica.

    Timpul la va lamuri pe toate... 

    1. Din fericire omul providential, ca si concept, chiar exista. Omul sfinteste locul, nu-i asa? Polonezul are mai putine probleme cu etica decat orice roman, eventual macinat de invidie, de prin anturajul BVB...

    Voi sunteti actionari la o piata, sau la o bursa ? E 2013 toamna, va certati ca si cand acum s-ar inventa bursele de valori si nu se stie exact cum trebuie procedat. Idei ? Vreti sa inovati ? Acum ? Aici ? Modele, domnilor, e plin de modele ! Modele de succes, cu bani, unele tinere E clar, va trebuie un actionar puternic.

    1. Cum dl Doru Nicolaescu care practica un atac abject si prost document la adresa persoanei Sobolewski aduce tocmai atacul la persoana in apararea Domniei Sale si nu binevoieste sa declare cit actiuni are la acest emitent de este atat de ingrijorat cred ca nu merita sa scoatem din gunoiul pietei de capital si lozincile Dumnealui nu ar merita printate, deci de azi ziarul Bursa are un cititor online mai putin. Cu regretul unei definitive dezamagiri, out

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb