Toţi angajatorii vor fi obligaţi, începînd cu data de 1 septembrie 2006, să întocmească şi să completeze registrul general de evidenţă a salariaţilor, în formă electronică, potrivit unei hotărîri adoptată săptămîna trecută de Guvern. Misiunile diplomatice, oficiile consulare străine cu sediul în România, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine nu au obligaţia înfiinţării registrului, pentru perioadele în care contractele individuale de muncă încheiate cu cetăţenii români se înregistrează la Inspectoratul teritorial de muncă. Registrul se completează în ordinea angajării şi cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaţilor - nume, prenume, CNP, data angajării, funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării Ocupaţiilor din România (COR) sau altor acte normative, tipul contractului individual de muncă, data şi temeiul încetării contractului individual de muncă.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărîrii - 1 septembrie 2006, angajatorul trebuie să transmită registrul în formă electronică la inspectoratul de muncă în a cărui rază teritorială are sediul sau domiciliul, după caz. O altă reglementare vizează obligaţia angajatorului de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre angajaţi. La solicitarea scrisă a salariatului, angajatorul este obligat să îi elibereze copii, certificate pentru conformitate cu originalul, ale documentelor existente în dosarul personal.
Registrul electronic şi dosarele personale ale fiecărui salariat se vor păstra în condiţii care să asigure securitatea datelor şi menţinerea lor pe termen lung. Nerespectarea prevederilor legale de către angajatori, persoane fizice sau juridice, se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.000 RON şi 5.000 RON. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor intră în atribuţiile inspectorilor de muncă.