Diplomaţii americani au avertizat încă din 2018 despre existenţa unor noi coronavirusuri capabile de transmitere la om

J.P.
Internaţional / 8 martie 2021

Diplomaţii americani au avertizat încă din 2018 despre existenţa unor noi coronavirusuri capabile de transmitere la om

Diplomaţi americani de la Ambasada SUA din Beijing au avertizat Washingtonul încă din 2018 că Laboratorul din Wuhan a descoperit noi coronavirusuri la lilieci care ar putea infecta cu uşurinţă celulele umane şi că laboratul are probleme de securitate, dar nimeni nu a făcut nimic, scrie Politico, citat de Hotnews.

La sfârşitul lui 2017, oficiali din domeniul cercetării şi ai sănătăţii de la Ambasada SUA din Beijing au participat la o conferinţă în capitala Chinei. Acolo, ei au fost prezenţi la prezentarea unui nou studiu realizat de către un grup de cercetători chinezi, inclusiv de la Laboratul din Wuhan împreună cu Institutul Naţional de Sănătate (NIH) al SUA.

De la epidemia de SARS din 2002 - boala mortală cauzată de un coronavirus transmis de lilieci în China - oamenii de ştiinţă din întreaga lume căutau modalităţi de a prezice şi limita viitoarele focare de boli similare.

Pentru a sprijini efortul, NIH a finanţat o serie de proiecte care au implicat oamenii de ştiinţă ai Institutului de Virologie din Wuhan, inclusiv o mare parte din activitatea laboratorului Wuhan care viza coronavirusuri de la lilieci. Noul studiu a fost intitulat "Descoperirea unui bazin genetic bogat de coronavirusuri asociate cu SARS oferă noi informaţii despre originea coronavirusului SARS".

Aceşti cercetători, au aflat oficialii americani, au găsit o populaţie de lilieci din peşterile din provincia Yunnan, care le-a oferit o perspectivă asupra modului în care au apărut şi s-au răspândit coronavirusurile SARS.

Cercetătorii s-au lăudat că ar fi găsit peştera de unde a apărut coronavirusul SARS. Dar tuturor diplomaţilor americani le-a păsat de faptul că aceşti oameni de ştiinţă au descoperit trei noi virusuri care aveau o caracteristică unică: conţineau o "proteină spike" care era deosebit de bună la a se prinde de un receptor specific din celulele pulmonare umane cunoscut sub numele de receptor ACE2. Asta înseamnă că virusurile erau potenţial foarte periculoase pentru oameni - şi că aceste virusuri se aflau acum într-un laborator cu care ei, diplomaţii americani, erau în mare parte nefamiliari.

Conştienţi de semnificaţia descoperirii virologilor din Wuhan şi ştiind că laboratorul de biosiguranţă de nivel superior al WIV (BSL-4) era relativ nou, oficialii de la Ambasada SUA în domeniul sănătăţii şi ştiinţei au decis să meargă la Wuhan şi să-l verifice. În total, ambasada a trimis trei echipe de experţi la sfârşitul anului 2017 şi la începutul anului 2018 pentru a se întâlni cu oamenii de ştiinţă ai WIV, printre care şi Shi Zhengli, denumită adesea "femeia liliac" din cauza experienţei sale extinse în studierea coronavirusurilor identificate la lilieci.

Diplomaţii americani au fost şocaţi de ceea ce au auzit. Cercetătorii chinezi le-au spus că nu au suficienţi tehnicieni instruiţi corespunzător pentru a folosi în siguranţă laboratorul BSL-4. Oamenii de ştiinţă din Wuhan au cerut mai mult sprijin pentru ca laboratorul să se ridice la standarde de top.

Diplomaţii au scris două telegrame către Washington raportând cu privire la vizitele lor la laboratorul din Wuhan. Trebuie făcute mai multe pentru a ajuta laboratorul pentru a îndeplini standardele de siguranţă, au spus ei, şi au cerut Washingtonului să se ocupe de asta.

Ei au avertizat de asemenea că cercetătorii de la Laboratorul din Wuhan au descoperit noi coronavirusuri la lilieci care ar putea infecta cu uşurinţă celulele umane şi care ar folosi aceeaşi cale celulară folosită de către coronavirusul original SARS.

Luate împreună, aceste două puncte - un grup de virusuri deosebit de periculoase studiate într-un laborator cu probleme de securitate - aveau intenţia de a avertiza cu privire la o potenţială criză de sănătate, arată una dintre telegrame. Telegramele au fost ţinute neclasificate pentru că voiau ca mai mulţi oameni de acasă să ajungă să le citească.

Dar nu a existat niciun răspuns de la sediul Departamentului de Stat şi nu au fost făcute publice niciodată. Şi pe măsură ce tensiunile SUA-China au crescut în cursul anului 2018, diplomaţii americani au pierdut accesul la laboratoare precum cel de la WIV.

"Telegrama a fost o avertizare", a spus un oficial american.

"Îi implorau pe oameni să fie atenţie la ceea ce se întâmplă".

Telegramele nu mi-au fost dezvăluite de niciun oficial politic al administraţiei Trump, aşa cum mulţi din mass-media au presupus în mod greşit.

De fapt, secretarul de stat Pompeo a fost supărat când a aflat despre scurgeri de informaţii.

Trebuia să păstreze spoiala unor bune relaţii cu China, iar aceste dezvăluiri ar fi îngreunat acest lucru.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si ce era sa faca americanii cu laboratoarele chinezesti, sa le faca ei protocoalele?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb