Cel puţin 115.000 de angajaţi din domeniul sănătăţii au murit din cauza maladiei COVID-19, a declarat astăzi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a deplâns totodată faptul că majoritatea dozelor de vaccin disponibile pe piaţă au fost acaparate de un grup mic de ţări, informează AFP.
"Sunt mulţi cei care au fost ei înşişi infectaţi şi, deşi rapoartele sunt rare, estimăm că cel puţin 115.000 de angajaţi din sănătate şi din centre de îngrijire au plătit cu preţul suprem în timp ce lucrau pentru ceilalţi oameni", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în deschiderea adunării generale a membrilor OMS.
El a denunţat încă o dată "inegalitatea scandaloasă" în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri pe plan mondial, fapt care "perpetuează pandemia".
Astfel, a explicat directorul OMS, peste 75% din toate dozele de vaccinuri din lume au fost administrate în doar 10 ţări.
"Nu există o manieră diplomatică în a spune acest lucru: un mic grup de ţări care fabrică şi cumpără majoritatea vaccinurilor (...) controlează soarta restului lumii", a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Numărul dozelor administrate în lume până în prezent ar fi fost suficient pentru a îi inocula pe toţi angajaţii din sănătate şi pe persoanele vârstnice, dacă ele ar fi fost distribuite echitabil", a mai spus directorul general al OMS.
Directorul acestei organizaţii a îndemnat comunitatea internaţională să acţioneze pentru a inversa această tendinţă, repetând astfel un apel pe care l-a lansat de numeroase ori în ultimele luni.
"Astăzi, cer statelor membre să suţină o campanie masivă de vaccinare a cel puţin 10% din populaţia fiecărei ţări până în luna septembrie, precum şi o campanie până în decembrie pentru a ne atinge obiectivul de a vaccina cel puţin 30% până la sfârşitul anului", a mai adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
OMS, alături de alţi parteneri precum GAVI şi CEPI, a implementat un mecanism mondial de livrare a vaccinurilor anti-COVID-19 către ţările sărace, denumit COVAX, însă dispozitivul se confruntă cu o lipsă de vaccinuri pentru că ţările bogate, dorind să îşi vaccineze întreaga populaţie, au acaparat majoritatea dozelor existente pe piaţă.
În plus, India, de unde provin majoritatea vaccinurilor din dispozitivul COVAX, a blocat exporturile de doze pentru a-şi vaccina propria populaţie, în contextul în care ţara asiatică este devastată de pandemia de coronavirus.