DIRECTORUL SRI A VENIT LA PARLAMENT CU MAI MULTE VALIZE CU DOCUMENTE Hellvig: "Evident că SRI nu a avut nicio implicare în proteste"

S.B.
Politică / 25 ianuarie 2017

Hellvig: "Evident că SRI nu a avut nicio implicare în proteste"

Dragnea: "Sper ca preşedintele comisiei de control să pună întrebări SRI despre «acoperiţii» din instituţii"

Conducerea SRI, audiată astăzi în Parlament în scandalul Ghiţă-Coldea

----------

Actualizare 19:11 Eduard Hellvig: "Există un interes în destabilizarea SRI"

SRI nu are ofiţeri sub acoperire în politică şi în justiţie, a declarat astăzi directorul SRI, Eduard Hellvig, după audierea sa în comisia parlamentară de control.

"SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică şi în jusitiţie", a declarat directorul SRI după mai mult de şapte ore de audieri în Comisia SRI. El a precizat că în mandatul său, Serviciul Român de Informaţii nu se va ocupa de jocuri de putere şi nu va organiza proteste, aşa cum s-a afirmat în anumite locuri. Hellvig a spus că îşi doreşte o colaborare transparentă cu toate instituţiile statului.

Domnia sa a adăugat că există interesul de a destabiliza SRI, dar a precizat că acesta dispune de instrumentele necesare pentru a se apăra pe sine, cât şi pe cetăţenii României: "Suntem martori la o divizare în societatea românească, la atacuri fără precedent la adresa Serviciului. Am preluat mesajele venite din partea persoanelor de bună credinţă. Le vom trata cu toată seriozitatea adecvată situaţiei, suntem conştienţi de lucrurile vehiculate în spaţiul public şi le voi trata cu toată responsabilitatea. Există interesul de destabiliza o instituţie puternică şi serioasă a statului român. SRI are instrumente să se apere atât pe el, dar mai ales pe cetăţenii României".

El a spus că "demonizarea" instituţiei pe care o conduce prin atragerea sau plasarea în zona speculaţiilor îi afectează pe angajaţii oneşti ai serviciului, afectându-i misiunea dată de lege.

Hellvig, anunţuri despre dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă: "Fiecare mesaj este interpretat"

Dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă nu pot fi dovedite că sunt sută la sută adevărate, a mai spus directorul SRI, adăugând că a preluat mesajele "venite din partea persoanelor de bună credinţă" şi că le va trata cu toată seriozitatea adecvată situaţiei. Directorul SRI a menţionat că nu are date şi dovezi care să confirme ce se vehiculează în spaţiul public, însă, dacă ele există, atunci trebuie puse la dispoziţia anchetatorilor.

Preşedintele comisiei SRI: Am analizat două rapoarte legate de generalii Coldea şi Istode

Senatorul Adrian Ţuţuianu (PSD), preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI, a anunţat, la finele audierii timp de şapte ore a directorului SRI, Eduard Hellvig, că acesta a prezentat membrilor comisiei două rapoarte, unul legat de activitatea generalului-locotenent Florian Coldea, celălalt privind generalul de brigadă Elena Istode.

Preşedintele Comisiei SRI a spus că, pe baza documentelor prezentate şi a informaţiilor primite, membrii comisiei vor decide dacă este cazul să mai audieze şi alte persoane.

"Ancheta internă din cadrul SRI nu este închisă", a precizat Adrian Ţuţuianu.

Alte teme de discuţie au fost situaţia internaţională, terorismul şi bugetul pe anul 2017 al SRI.

Ţuţuianu: Soţii Coldea au prezentat documente justificative pentru deplasările cu Ghiţă

Preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a afirmat că membrii comisiei au fost informaţi că soţii Florian şi Dorina Ioana Coldea au prezentat documente justificative privind cheltuielile făcute în vacanţele petrecute alături de familia lui Sebastian Ghiţă, însă nu a fost clarificat dacă respectivele documente sunt reale sau nu.

"Este confirmat că au fost prezenţi în insulele Seychelles, este confirmată prezenţa lor în Toscana şi prezenţa doamnei Coldea cu doamna Ghiţă la Paris. Au prezentat documente justificative cu privire la cheltuielile ocazionate de aceste deplasări", a declarat senatorul Adrian Ţuţuianu, la finele audierii în comisie a directorului SRI.

Ţuţuianu a spus că nu au fost încălcate prevederile legale şi normele interne ale SRI în ceea ce priveşte concediile familiei Coldea. În ce priveşte veridicitatea documentelor prezentate de familia Coldea conducerii Serviciului, Ţuţuianu a spus: "Nu am putut astăzi să clarificăm dacă sunt reale sau nu. Nu sunt indicii că ar fi documente false".

El a spus că, în interiorul SRI, a fost verificată şi soţia lui Florian Coldea, care este colonel SRI. "Avem o problemă de raportare deontologică din perspectiva relaţiilor unui colonel SRI cu un membru al comisiei parlamentare de control al Serviciului", a comentat Adrian Ţuţuianu.

Preşedintele Comisiei SRI a precizat că discuţiile nu au fost închise miercuri şi că urmează să decidă dacă vor fi audiate şi alte persoane.

(A.S.)

----------

Actualizare 11:40 Hellvig, despre bugetul SRI: "Sper să avem infrastructura necesară pentru a nu ne distruge capacităţile de lucru"

Directorul SRI, Eduard Hellvig, şi-a exprimat astăzi speranţa că instituţia pe care o conduce va avea suficiente fonduri care să îi permită să deţină infrastructura necesară pentru a nu distruge capacităţile de lucru şi parteneriatele "extrem de importante".

Înainte de a intra la audieri în Comisia parlamentară de control privind activitatea SRI, Hellvig a declarat: "Sunt discuţii în acest moment legate de bugetul instituţiei. Voi face precizări şi în cadrul comisiei cu privire la bugetul SRI. Ştiu că există o percepţie publică, ne confruntăm cu o realitate pe care nu trebuie să o ignorăm, vom explica tuturor decidenţilor de ce este nevoie de un buget pentru SRI şi, în funcţie de argumentele noastre, în funcţie de resursa bugetară existentă în statul român, vom avea un buget în care sper, în primul rând, să avem infrastructura necesară pentru a nu ne distruge capacităţile de lucru şi parteneriatele extrem de importante cu cei din Clubul de la Berna".

"Pentru mine este foarte importantă relaţia cu Parlamentul", a subliniat Hellvig.

Acesta a adăugat că SRI nu a avut nicio implicare în protestele care au avut loc în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei penale. El a precizat: "Evident că (n.r. SRI) nu a avut nicio implicare. Vom discuta şi în comisie aceste lucruri. Sunt absolut convins că vom lămuri toate aspectele care au fost în dezbaterea publică".

Hellvig a mai afirmat: "Nu am nicio emoţie, am venit la Parlament cu toată deschiderea, să răspund la toate întrebările Comisiei. Pentru mine este o oportunitate. Am speranţa unui nou început în relaţia între Parlament şi SRI şi sunt convins că, după această audiere, vom avea răspunsuri la foarte multe dintre întrebările care au existat în spaţiul public. Pentru mine, ca şi director al acestei instituţii importante în statul român, este extrem de importantă relaţia cu Parlamentul. Am fost parlamentar, înţeleg rolul Parlamentului în democraţie şi am toată disponibilitatea şi deschiderea, atât a mea, cât şi a instituţiei, de a avea o relaţie mai mult decât apropiată, corectă şi onestă cu Comisia."

Directorul SRI a venit la audieri cu patru valize cu documente clasificate. Hellvig a precizat că acestea vor fi puse la dispoziţia Comisiei pentru a lămuri aspectele ce s-au aflat în dezbaterea publică.

(S.A.)

----------

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că speră ca noul preşedinte al comisiei parlamentare de control a Serviciului Român de Informaţii (SRI) să pună întrebări miercuri conducerii instituţiei în legătură cu problema "acoperiţilor" din instituţiile publice.

Dragnea a afirmat, citat de Agerpres: "Eu sper că mâine (n.r. miercuri), cred, că noul preşedinte al comisiei de control asupra SRI va începe să pună întrebări despre aceste lucruri. Noi avem obligaţia să ne aplecăm rapid asupra legii siguranţei naţionale, care este din 1992. Această problemă a acoperiţilor, despre care se vorbeşte că pot fi sau nu în Justiţie, dar se vorbeşte de acoperiţii din presă, acoperiţii în aproape toate instituţiile publice, până la nivel de primării, acoperiţii în societăţi comerciale şi de stat, unele şi private, dacă se consideră că este important. De ce este nevoie de atâţia acoperiţi până la urmă? Cui îi foloseşte asta? Adică îi foloseşte binelui public, foloseşte obiectivelor serioase ale SRI, care este populat de oameni foarte serioşi, profesionişti şi care au contribuit decisiv în multe situaţii ca România să rămână stabilă? Eu cred că nu. Eu cred că au fost folosiţi în alte scopuri."

Comisia parlamentară de control privind activitatea SRI a programat pentru miercuri, 25 ianuarie, audierea conducerii Serviciului Român de Informaţii în legătură cu cazul Florian Coldea şi bugetul acestei instituţii, a anunţat, în urmă cu o săptămână, preşedintele comisiei, Adrian Ţuţuianu.

Ţuţuianu a precizat: "Am avut o discuţie şi am formulat o adresă prin care am solicitat conducerii SRI să fie prezentă pe data de 25 ianuarie, la ora 11.00, la sala Comisiei de control, cu două subiecte. Subiectul numărul unu este legat de ceea ce se întâmplă acum în spaţiul public - cazul Coldea, subiectul numărul doi este legat de bugetul Serviciului pe 2017. Am convenit cu directorul SRI să vină cu toate documentele care privesc cele două subiecte".

La audieri au fost invitaţi directorul SRI, Eduard Hellvig, directorii adjuncţi şi şeful comisiei de anchetă internă din acest serviciu, precum şi cei care gestionează problema bugetului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ....da "acoperitilor existenti" si cei din trecut ..ca sa-i stim si pe respectivi...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb