DISCUŢII LA PALATUL VICTORIA ÎNTE LUDOVIC ORBAN, FLORIN CIŢU ŞI SERGIU OPRESCU IMM-urile au solicitat într-o săptămână atâtea credite câte ar fi cerut înainte în şase luni

A.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 mai 2020

IMM-urile au solicitat într-o săptămână atâtea credite câte ar fi cerut înainte în şase luni

Băncile au primit, în decursul unei săptămâni, în cadrul Programul IMM Invest, atâtea cereri de credite cât ar fi primit înainte de pandemie în şase luni, a spus, vineri, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu.

Afirmaţia a fost făcută după întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor Forin Cîţu, la Palatul Victoria.

Sergiu Oprescu a menţionat, conform Agerpres: "Ce putem să spunem din perspectiva sistemului bancar este că acest program a solicitat dintr-o dată întreaga mobilizare a sistemului bancar din punct de vedere al resurselor pe care sistemul le are, astfel încât să putem să facem faţă la un val de solicitări. Vă dau un exemplu. Probabil că ceea ce am primit acum în decursul unui interval de timp de o săptămână, o săptămână şi ceva este ceea ce primeam înainte într-un interval de timp de peste şase luni de zile, din punct de vedere al solicitărilor din partea societăţilor mici şi mijlocii. Ca atare, sistemul bancar s-a organizat ca să aibă procese automatizate astfel încât să poată da cât mai repede răspunsurile aşteptate de clienţi. Suntem într-un proces cu o dinamică, din punctul nostru de vedere, pozitivă, care se va accentua în perioada următoare şi care va produce rezultate".

Şeful ARB s-a arătat încântat de întâlnirea de la Guvern şi a subliniat că, în ultimii 20 de ani, nu a mai avut loc o asemenea întâlnire, la nivel de CEO, de preşedinţi executivi sau de preşedinţi ai băncilor comerciale din România. Doknia sa a precizat: "Atât programul de moratoriu legislativ, de amânare la plată a ratelor, care după cum ştiţi produce deja efecte importante şi ajută deja pe foarte multă lume pentru a-şi amâna, pe perioada în care sunt impactaţi de efectele acestei pandemii, ratele la bănci. Dar, bineînţeles, am trecut în revistă şi programul care este în plin proces de derulare şi anume programul IMM Invest. Este un program care este, încă, într-o fază incipientă, din acest punct de vedere. Noi, ca sistem bancar, vedem cum el se dezvoltă şi capătă amploare".

IMM Invest este cel mai mare program de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani. Principalele avantaje aduse de acesta sunt următoarele: statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenţionată integral de stat cel puţin până la final de an, zero comisioane legate de garanţia statului, zero comision de rambursare anticipată a creditului, iar perioada de acordare a garanţiei este de până la 72 de luni.

Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, a declarat, marţi, că peste 57.800 de întreprinderi mici şi mijlocii s-au înscris în program, acestea totalizând circa 726.200 de locuri de muncă, iar până în prezent au fost aprobate de către bănci circa 5.000 de dosare.

152.000 de clienţi şi-au amânat ratele bancare, în baza Ordonanţei 37

152.000 de clienţi ai sistemului financiar-bancar au beneficiat, până în prezent, de prevederile Ordonanţei 37 privind amânarea ratelor, iar totalul creditelor cu rate amânate până la nouă luni este de aproximativ 3,3 miliarde de lei, potrivit ministrului Finanţelor, Florin Cîţu.

Şeful de la Finanţe a declarat, după discuţiile de vineri, de la Guvern: "Scopul întâlnirii a fost acela de a relaxa sau de a face toată această procedură să fie mai simplă pentru ca banii să ajungă la cei care au nevoie cât mai rapid. Am discutat şi despre celălalt program pe care l-am derulat împreună cu sistemul financiar bancar şi care este un succes, cel de amânare a ratelor clienţilor la bănci. În acest moment, prin Ordonanţa 37 au beneficiat 152.000 de clienţi ai sistemului financiar-bancar însumând cam 3,3 miliarde de lei totalul creditelor cu rate amânate până la nouă luni. Este un program care a funcţionat foarte rapid, sistemul financiar-bancar s-a mobilizat şi a procesat rapid toate cererile. Oricum, am prelungit perioada de solicitare a amânării ratelor până la 15 iunie".

Cîţu a subliniat că o mare parte dintre programele care vor fi implementate de autorităţi depind de buna funcţionare a parteneriatului cu sistemul financiar-bancar şi de sănătatea acestuia din urmă: "Am discutat, în al treilea rând, despre programul de relansare a economiei, pentru că ştim că relansarea economică se face prin intermediul parteneriatului cu sistemul financiar bancar. Banii în economie ajung nu doar de la Guvern. Modul în care Guvernul transmite bani în economie se face şi prin intermediul sistemului financiar-bancar. Iar sistemul bancar are expertiza şi are şi canalele de a transfera aceşti bani către sectoarele performante. De aceea, o mare parte din programele pe care le vom implementa în viitor depind de funcţionarea acestui parteneriat şi de sănătatea sistemului financiar-bancar. Programul pentru companiile mari, care a fost aseară într-o primă citire în şedinţa de Guvern, va avea nevoie de susţinerea sistemului financiar bancar. O întâlnire foarte bună şi care nu a mai avut loc până acum la acest nivel", a subliniat ministrul citat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. IMM-urile au procedat greșit, la lasandu-se atrase în capcana banilor întocmai că omul sarac căruia îi dai pe la nas cu o ciorba calda.

    Or să ajungă datoare vândute la bănci iar consumul nu se va relansa. Cine va plăti dobânzi împovărătoare peste câteva luni? 

    Băncile vor acumula credite neperformante după 9 luni și vor solicita la rândul lor credite deci vorbim de o mega-capcana. 

    1. NICI O GRIJE SA NU-TI FACI , TOVARASE CRISTIAN !!! IMM-urile , NU AU ORICUM DE GAND , SA LE PLATEASCA VREUN BAN BANCILOR IDIOATE !!! AI MACAR IDEE , CE INSEAMNA UN IMM ??? O IMENSA GAURA NEAGRA !!! TREBUIE SA FII DUS CU CAPUL , TARE DE TOT , DACA ESTI BANCHER , SA ARUNCI CU BANII , IN ASEMENEA MONSTRUOZITATI , NUMITE : IMM !!! CE SANT ALEA , IMM ??? APROAPE IN TOTALITATEA LOR , NISTE FANTOME !!! SI E UN CUVANT BLAND !!! O SA LE IA BANII BANCILOR , CU 6 MAINI , DUPA CARE O SA SE BAGE IN INSOLVENTA , SI DUPA AIA IN FALIMENT , PASTRANDU-SI TOTUSI , BINE ASCUNSI BANII CERUTI CA CREDIT !!! DE FAPT , MAJORITATEA LOR , NU SANT ALTCEVA , DECAT NISTE ENORME TEPE !!! EVIDENT , PENTRU EVENTUALII BANCHERI IDIOTI !!! DUMNEATA , SA FII BANCHER , SI SA AI PE MANA BANII DEPUNATORILOR , TOT ASA AI FACE ??? AI ARUNCA MILIARDE DE LEI S-AU DE EURO , IN CE ??? IN GAURI NEGRE ??? BINENTELES , CA UN SANT BANII DUMITALE , ASA CA NU TE AFECTEAZA , DAR UNDE V-A AJUNGE TARA ASTA ??? INCUIEM USA , SI STINGEM LUMINA ??? NU AI NIMIC DE ZIS ??? TE ASCULT !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb