Discuţii privind desfiinţarea ASF

MARIA PELTAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 martie 2014

Discuţii privind desfiinţarea ASF

Scandalurile care au izbucnit în jurul Autorităţii de Supraveghere Financiară au prilejuit, la nivel înalt, discuţii despre posibilitatea desfiinţării acestei structuri, potrivit unor surse din piaţă.

Ideea ar prinde tot mai multă susţinere din pieţele supravegheate de ASF, cu toate că unele voci susţin că instituţiile europene nu vor permite acest lucru, în contextul în care tendinţa la nivel european este de unificare a supravegherii pieţelor financiare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost înfiinţată, în aprilie 2013, prin comasarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi a Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private.

O problemă care se pune, acum, este dacă ar trebui să se revină la fostele comisii sau dacă trebuie să fie găsită o nouă formulă pentru această instituţie.

Dacă anul trecut, piaţa de capital a fost zguduită de scandaluri - precum furturile de acţiuni sau cazul "Harinvest", anul acesta reflectoarele au fost puse pe piaţa asigurărilor, unde acuzaţiile au ajuns până la vârful ASF.

Preşedintele instituţiei, Dan Radu Ruşanu a fost arestat pentru 29 de zile.

Procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Ruşanu, în dosarul "Carpatica", pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor "SC Carpatica Asig".

Potrivit probelor administrate de procurori, Radu Dan Ruşanu ar fi întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 93/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, precum şi pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România şi ar fi avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16 octombrie 2013 şi publicat în Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.

Pe fondul arestării lui Ruşanu, dar şi a lui Marian Mîrzac, membru în conducerea ASF, în acelaşi caz, scandalul salariilor din ASF a căpătat amploare.

În condiţiile în care are sute de angajaţi, cu salarii de mii de euro lunar, ASF nu a fost în stare să evite probleme grave în pieţele pe care le supraveghează.

Senatorii din Comisia de Buget Finanţe au o anchetă proprie asupra ASF. Pe lângă verificarea Ordonaţei 93, de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară, senatorii consideră că salariile din ASF trebuie reduse.

Propunerea din partea preşedintelui interimar al ASF, Daniel Dăianu, a fost de micşorare a salariilor cu 30%. ASF a anunţat, recent, că a renunţat la primele de sfârşit de an şi de vacanţă pentru angajaţi.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Parlamentul sa se desfiinte el daca nu va desfiinta aceasta cloaca de ciocoi incompetenti

    Daca mai ramane ceva din ASF, salariile trebuie sa fie doar 30% din cat au luat pana acum, si multi trebuie sa inapoieze din bani! De aia s-a dus dracului piata de capital!

    Daca ramaneau fostele comisii problemele se rostogoleau in continuare. Tocmai aparitia ASF a facut ca "CSA" -ul sa nu isi mai faca de cap, printre altele.

    1. Cu salarii la secretare de mii de euro? Cu angajari pe relatii? Eu propun ca toti, dar toti sa fie revizuiti si sa fie posturile scoase la concurs. In primul rand conducerea. Fara numiri politice. Asa spune uniunea. Ce este bulubaseala asta. Toti cei angajati la concurs sa vedem cine stie si ce. Si sa fie correlate studiile cu fisa postului. Auzi d le secretara cu mii de euro. Tara de ne buni.

    Urgenta. Si posturi scoase la concurs.

    1. da si ar trebui ca si la membrii CA ai statului sa se scada indemnizatiile la valoarea salariului mediu si sa se dea concurs pt. acele posturi.La fel si in justitie pt. posturile de conducere de acolo.

      Daca desfiintezi ASF ce posturi mai scoti la concurs? Desfiintarea=zero posturi...

      Tare va mai place sa visati cai verzi pe peretzi, adica c'aveti toti muschii la voi si faceti voi ordinea si legea... 

    1 ) nu conteaza sub ce forma ramane importanta este calitatea angajatilor ori acest lucru se poate face doar prin disponibilizarea actualilor salariati si angajarea pe baza de concurs unde se vor primi doar candidati care nu au legatura cu parlamentarii nici de rudenie nici de " amantlac "

    2 ) Noua institutie sa fie salarizata de la bugetul statului , nicidecum din comisioane provenind de la cei pe care trebuie sa-i controleze.

    3 ) " Obiectul de activitate " al institutiei sa fie "protejarea investitorilor impotriva abuzurilor celorlalti jucatori de pe piata de capital ( BVB , DC , SSIF-uri )" astfel incat in cazuri gen Harinvest cei care trebuiau sa ramana cu banii in portofoliu trebuia sa fie clientii iar entitatile sa se judece intre ele nicidecum ca in acest moment cand ASF-ul a "favorizat " infractorii lasand sa-si recupereze banii cei de la DC , BCR si BRK prin devalizarea conturilor investitorilor . 

    1. ce este cu tampenia asta, cumca salariile de la ASF sa fie de la bugetul statului? LA buget nu mai sunt bani pt sanatate, educatie, dar sa fie pt ASF. Ce prostie. In alte state institutiile similare sunt finantate de la bugetul statului? Va tot laudati cu niste idei care nu au nicio valoare. Lasa domnule sa fie finantat prin comisioanele pe care le percepe. Cumcredeti ca BNR-ul functioneaza? Raspuns simplu: La fel. Percepe comisioanele de la banci, pe care tot clientii bancilor le platesc. Este atat de simplu. Iar de salarii la BNR sa nu mai vorbim.

    Nu este de vina institutia (ca sa fie necesara desfiintarea ei) pentru ingerintele politicului care ii deturneaza menirea si ii afecteaza performantele.

    ASF trebuie sa existe in continuare pentru ca: 

    1. este necesara supravegherea pietelor 

    2. comasarea celor 3 institutii anterioare intr-una singura ar trebui sa reduca cheltuilelile (un singur sediu in loc de 3, un singur sef in loc de 3, un singur secretariat in loc de 3 plus alte cheltuieli operationale si de intretinere care pot fi reduse, cum ar fi cele cu soferii si parcul auto). 

    Dupa cum am spus, problema o constituie politicul intrucat: 

    1. conducerea este numita politic si implicit serveste interesele politicului si nicidecum ale institutiei (altfel nu se explica toleranta fata de abuzurile sefilor SIFs unele dintre ele suficient de clare, chiar sfidatoare, cum este in cazul SIF1; este an electoral si cel mai probabil se deruleaza campania de colectare fonduri "jaf pentru partid" - singura varianta care este sustinuta logic de lipsa de reactie din partea autoritatii la sfidarea fara retinere sau jena manifestata de conducerea SIF1). 

    2. calitatea activitatii de supraveghere este afectata de incarcarea exagerata cu personal lipsit de profesionalism si experienta adus acolo pe baza de PCR (pile, cunostinte, relatii) in sfera politicului - pentru veniturile exagerat de mari (mari chiar si pentru piata europeana - seful institutiei similare din Polonia care supravegheaza o piata de capital mai complexa si mai mare decat a noastra are un salariu lunar ceva mai mare de 1/4 din cel primit de seful ASF). Ca urmare institutia trebuie pastrata, dar curatata prin: 

    - reducerea salariilor la nivelul corespunzator complexitatii si dimensiunii pietei noastre si in corelatie cu nivelul de salarizare din tara noastra (drept consecinta capusele cu sustinere politica nu vor mai fi atrase de un loc de munca in aceasta institutiei si astfel moliile vor migra catre alte "felinare") 

    - curatarea ASF de parazitii care nu vor pleca de bunavoie (ca in orice institutie controlata sau tutelata de stat, adica de politic, exista un nucleu de specialisti care duce greul si trage la jug si multi paraziti care hiberneaza, sau mai rau, incurca si care adesea sunt mai bine pozitionati si retribuiti decat specialistii - acei paraziti trebuie sa plece si cel mai simplu mod de a fi depistati consta in a li se cere tuturor angajatilor sa prezinte dosarele cu lucrarile pe care le-au efectuat in ultimul an de zile. Vor fi multi care nu vor avea ce prezenta). 

    - nu in ultimul rand, numirea la conducerea ASF (putin probabil) a unei personae oneste, cu caracter puternic si capabila sa ignore eventualele presiuni politice care (1) sa faca curatenie in interiorul institutiei si (2) sa faca ordine in piete si sa le supravegheze impartial si in litera si spiritual legii.

    De ASF avem nevoie ca si de nucleul de specialisti (care probabil ca exista ca in fiecare institutie si la care nu se poate renunta intrucat unul nou nu poate fi constituit peste noapte). Balastul trebuie eliminate si mai ales ingerintele nefaste ale politicului. 

    Stimabililor de la BURSA, rog frumos faceti un bine celor care posteaza aici si mariti fereastra in care sunt scrise mesajele inainte de a fi postate (este foarte mica si prin urmare este un cosmar scrierea mesajelor in acel spatiu exagerat de mic). Ms!

    asfule, tu sti ce mai face chelu? isi bate joc de actionarii minoritari. iar tu esti cel putin neputincios, asfule.

    1. .......si te sfideaza, asfule. iar pe mine ma dispera, m-a pauperizat mai rau decat criza.

      Oricum, esti mai norocos decat Make; daca dadeai de Sima era vai ndemntine. Fericitule! 

      De ce mai exista ASF-ul cu salariile alea uriase daca e neputincios cu alde CHELU cand trebuie sa -l oblige sa respecte legea? Ii dadea o amenda de tot rasul si se spala pe maini ca si-a facut "datoria". L-a lasat sa fure de peste tot si si-a declinat competente mai mari decat o amenda minuscula.Vorbim desigur de CNVM (ASF).Apoi mimeaza niste procese care de fapt sunt exact ceea ce dorea Chelu, prelungire pana la pastele cailor.

    .... daca ramane loteria BVB fara regulatori ! 

    Sunt mai multi regulatori decat gambleri la jocul de noroc bursier ........ la jocul financiar secundar ! 

    La cazinoul BVB, nu te fura doar MAJORITARII, ci te fura pana si REGULATORII HOTIILOR-ESCROCHERIILOR FINANCIARE ! 

    1. ..... se alege foarte curand de Romania. 

      Cu asemenea lideri-"autoritati" 

      - elite academice - 

      in foarte scurt timp, pana si orasele Romaniei, nu doar satele, vor ajunge RUINE ! 

      .... in Romania ! 

      .... sa fii cel mai ILUSTRU - certificat - dintre PROSTI, adica sa ai: 

      cel putin 2-3 facultati si/sau masterate ................ in orice domeniu ! 

      ..... ca sa ocupe Romania ......... pentru ca nu cumva sa se contagieze cu molima PROSTIEI, care a imbolnavit "pestii" de la cap ! 

      Nici nu mai poti sa fii trist in Romania, cand vezi cat de profunda si i_reversibila a devenit PROSTIA UMANA !

      Sunt chiar fericiti cu viata lor idioata ! 

      ..... locurile de joaca, in Romania o sa ramaneti pana si fara locurile de veci. 

      Magnatii va vor sili nu doar ca sa traiti degeaba (lipsiti de orice "proprietate") ci 

      - lasandu-va pana si fara niciun ban pentru locurile de veci - 

      va vor constrange ca sa traiti o vesnicie, o eternitate: 

      dar numai ca sa aibe cine sa-i slugareasca-serveasca pe ei perpetuu !  

    NU o vor desfiinta, unde-si vor mai angaja sotiile, copiii, rudele si clientela pe salarii uriase !!!!!!

    Rusine !!

    O adunatura de hoti si mincinosi!! 

    1. Asa e !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb