Fenomenul prezintă un risc ridicat de incendii, daune materiale şi pierderi de vieţi omeneşti şi are impact direct asupra calităţii alimentării cu energie electrică a consumatorilor, informează un comunicat de presă, remis astăzi.
Peste 5233 de cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie au fost verificate în perioada aprilie - iunie 2023.
Sustragerea energiei electrice din reţeaua de joasă tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât şi pentru consumatorii din vecinătate. Orice intervenţie neautorizată, precum şi utilizarea unor instalaţii improvizate, pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieţi omeneşti şi daune materiale semnificative.
În plus, consumul fraudulos de energie influenţează calitatea serviciilor, determină variaţii de tensiune şi întreruperi ale alimentării cu energie electrică, provocând astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consumă energie electrică având contracte de furnizare legale.
Sustragerea de energie constituie infracţiune de furt şi se pedepseşte conform legilor în vigoare: în baza articolului 228 din Codul Penal şi a Legii nr. 123/2012 "Legea energiei electrice", menţionăm: "(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă."
Distribuţie Oltenia va realiza controale periodice pe teren, consumatorul trebuie să verifice periodic propriul sistem. Departamentele specializate din cadrul Distribuţie Oltenia organizează acţiuni în colaborare cu organele de specialitate ale Poliţiei pe linia prevenirii şi combaterii caracterului infracţional al faptelor. În caz de suspiciune de sustragere de energie electrică, de deteriorare, modificare, blocare a funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice, modificare a componentelor instalaţiilor energetice, executare sau folosire de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, sunt sesizate organele de urmărire penală competente.
În cele 7 judeţe în care operează Distribuţie Oltenia au fost verificate 5233 de locuri de consum şi au fost identificate 356 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, împărţite după cum urmează: Argeş - 55 cazuri ; Dolj - 125 cazuri, Gorj - 10 cazuri; Mehedinţi - 26 cazuri ; Olt - 67 cazuri ; Teleorman - 51 cazuri ; Vâlcea - 22 cazuri .
Este în interesul şi beneficiul consumatorilor să sesizeze cazurile de consum fraudulos de energie, pentru ca aceste situaţii, dăunătoare în primul rând consumatorilor corecţi, să poată fi stopate. Toate sesizările primite din partea clienţilor, precum şi identitatea acestora sunt confidenţiale pe tot parcursul acţiunilor departamentului specializat.