Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) trebuie să asigure continuitatea livrării apei calde şi a căldurii şi de aceea cele mai mari sume din bugetul primăriei sunt alocate către STB şi către RADET, a a afirmat, ieri, într-o conferinţă de presă, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.
Domnia sa a declarat: "Într-o lună normală, în care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu ne taie masiv suma alocată (care este de aproximativ 300 de milioane de lei), 100 de milioane merg către RADET, 100 de milioane către STB şi mai rămânem cu 100 de milioane pentru plata salariilor şi pentru şantierele din Capitală. Vom respecta legea şi angajamentul faţă de cetăţeni, iar dacă nu se va putea stabili o situaţie de minim respect, măcar, cu ELCEN şi în cazul în care condiţiile contractuale vor fi injuste faţă de RADET, vom căuta alternative. Nu cred că ELCEN este singura entitate de pe faţa planetei care ne poate furniza agent termic. Noi ne dorim o cooperare, dar dacă domniile lor nu înţeleg că sunt parte integrantă a acestui sistem, şi poate au alte gânduri cu producţia, vom intra şi noi pe bursă, deşi va fi mai greu. Noi asigurăm cetăţenii că nu vom întrerupe alimentarea şi facem reparaţii astfel încât să avem cât mai puţine avarii".
În acest sens, edilul Capitalei a menţionat că, atât Termoenergetica, cât şi Energetica şi-au început activitatea cu întârziere din cauza proceselor intentate de USR, subliniind faptul că fără aceste două companii, nu se poate continua termoficarea în Capitală.
Potrivit oficialilor prezenţi la conferinţa de presă de ieri, lucrările au început pe 15 iulie 2019 şi s-au înlocuit 600 de metri de conductă, urmând ca până la 1 octombrie să mai fie înlocuiţi alţi 400 de metri de reţea primară cu ţeavă preizolată, iar începând din primăvară se va lucra pentru anul 2020 până la deschiderea sezonului de iarnă 2020-2021.
• Firea: "În ultimii 50-60 de ani, nu au fost realizate investiţii serioase în sistemul de termoficare"
În ultimii 50-60 de ani, nu au fost realizate investiţii serioase în sistemul de termoficare, în sensul înlocuirii totale a conductelor, a mai spus, ieri, Gabriela Firea, arătând că în perioada mandatului său au fost reabilitaţi 180 de kilometri de conducte RADET.
Domnia sa a precizat: "În sistemul de termoficare nu s-a mai investit la modul serios, însemnând o înlocuire totală a conductelor, de 50-60 de ani. În ultimii zece ani s-au făcut cârpeli mai mult. (...) De când sunt eu primar am reuşit să reabilităm 180 de kilometri de conductă a RADET. Nu este foarte mult comparativ cu totalul, dar este foarte mult comparativ cu cât s-a reabilitat anterior. Au fost ani de zile în care de la PMB către RADET nu mai pleca subvenţia. Sute de milioane de lei folosiţi în alte scopuri decât în scopul care ar fi trebuit, şi anume achitarea facturilor către RADET, deci subvenţia, astfel încât şi RADET, la rândul său, să îşi poată achita facturile".
Primarul Capitalei a menţionat că, în Bucureşti, populaţia dar şi celelalte entităţi care sunt abonate la RADET plătesc cea mai ieftină gigacalorie pentru că PMB acoperă 65% din costul real al facturii pentru apă caldă şi căldură.
Edilul a adăugat: "S-a pus problema, la un moment dat, dacă toţi cetăţenii din Bucureşti ar trebui să beneficieze de această subvenţie maximală şi răspunsul a fost următorul: este foarte dificil, foarte greu de delimitat familiile, persoanele care merită în continuare să primească agentul termic subvenţionat de Primărie şi cele care nu s-ar încadra. Ar fi un proces mult prea laborios. Din numărul total de apartamente din Bucureşti, aproape 550.000 sunt racordate la RADET, şi de asemenea e vorba de un număr foarte mare de locuitori - aproape un milion şi jumătate. (...) După toate analizele realizate de către instituţii internaţionale de a trece de la un sistem centralizat de termoficare la centralele de apartament, cum s-a mai încercat în anii trecuţi, ar fi un procent nesustenabil, ar crea haos în Capitală şi nu există nicio companie, nici la nivel internaţional, care să acopere un număr atât de mare de centrale de apartament, plus că factura ar sări în aer. Nu vreau să mă gândesc cum ar ajunge familii întregi din Bucureşti pe stradă pentru că nu şi-ar mai putea plăti factura în urma achiziţionării unei centrale de apartament pe gaze, deci este imposibil. Cine lansează aceste petarde în presă, în comunicate de presă, cele mai multe plătite de firme de PR, nu ştiu ce vorbesc şi nu înţeleg complexitatea fenomenului sau vor să facă rău".
Gabriela Firea a acuzat, cu acest prilej, "atacuri, chiar ameninţări făţişe, şi instaurarea unei stări de nelinişte în rândul populaţiei" pe această temă, pentru că "sunt persoane interesate să îşi primească banii şi persoane interesate să smulgă voturi, ceea ce nu este corect", relatează Agerpres.
De asemenea, edilul Capitalei a mai spus că trebuie să existe posibilitatea de a plăti factura la 40 de zile, nu la 30, sau să se schimbe modul de facturare, informând că a făcut demersuri la Ministerul Energiei, dar fără răspuns, relatează News.ro.
Domnia sa a explicat: "Vom ruga Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă să clarifice această situaţie, pentru că orice s-ar întâmpla, RADET va fi mereu în urmă cu plata. (...) Situaţia reţelei de termoficare a devenit subiect de campanie prezidenţială, de parcă preşedintele s-ar ocupa de asta. Acest subiect apare nu analizat de specialişti, ci de persoane implicate politic, cu scopuri politice. Atacurile asupra PMB sunt făcute cu interes politic şi comercial".
Edilul a asigurat că nu vor exista şomeri ca urmare a transferului RADET la Termoenergetica, adîugând că PMB urmează să îi acţioneze în judecată pe cei de la ELCEN.
• Sindicatul Liber Independent din Sucursala Electrocentrale Bucureşti: "Doamnă primar general, peste noi nu puteţi trece!"
Ca răspuns la afirmaţiile oficialilor prezenţi la conferinţa de ieri, Sindicatul Liber Independent din Sucursala Electrocentrale Bucureşti a transmis un comunicat de presă prin care subliniază că datoriile pe care RADET nu le plăteşte către ELCEN vor duce la pierderea locurilor lor de muncă.
Redăm mai jos întrregul conţinut al comunicatului citat: "Subscrisa Sindicatul Liber Independent din Sucursala Electrocentrale Bucureşti, având în vedere exclusiv interesele societăţii Electrocentrale Bucureşti SA şi ale tuturor salariaţilor săi, ţinând cont de nenumăratele adrese înregistrate oficial către instituţia dumneavoastră şi care au rămas fără răspuns sau acţiuni concrete, vă comunicăm:
1. Revenim la semnalul de alarmă pe care l-am tras în luna martie a anului curent şi la cele şapte puncte ale comunicatului de presă înregistrat la organizaţia noastră cu nr. 99/28.03.2019, pentru a reitera faptul că salariaţii Electrocentrale Bucureşti SA nu vor accepta să rămână pasivi la faptul că PMB nu onorează obligaţia de a plăti gazul natural cu care aceştia produc agentul termic pentru a încălzi cetăţenii Bucureştiului, PMB ţintind, de fapt, să aducă ELCEN în faliment şi periclitând locurile de muncă a peste 1.800 de salariaţi!
2. În prag de iarnă, după ce aţi introdus RADET în faliment, urmăriţi ca şi ELCEN să beneficieze de aceleaşi «bune practici», văitându-vă în toate mediile că nu există bani la buget. Să înţelegem că nu există bani ca să încălziţi cetăţenii şi instituţiile şcolare şi spitaliceşti de care răspundeţi, dar se poate da Hotărâre de Consiliu General al Municipiului Bucureşti în data de 17.09.2019 prin care, sub poleiala «reducerii poluării», oferiţi 3.000 de ecovouchere în valoare de 15.000 lei fiecare pentru ca taximetriştii «pelicani» să poată să îşi achiziţioneze maşini noi? Noi am făcut un calcul şi vă anunţăm că sunt 45.000.000 de lei pe care «îi mâncaţi» din termoficarea Capitalei. De asemenea, doamnă Primar General, achizitionaţi apartamente în cartiere rezidenţiale la preţuri de 130.000 de euro, sub valoarea declarată de dezvoltator pe site-ul său oficial, prin licitaţie (?!?). Aţi cheltuit, deja, 9.000.000 euro pentru aproximativ 69 de apartamente şi aveţi în plan 600!!! Până la urmă, banii din bugetul PMB, a cărui sursă suntem tot noi, cetăţenii, sunt pentru bucureşteni sau nu?!? Vă relatam în ultimul comunicat că putem observa cele trei rânduri de borduri puse una peste alta, putem vedea mobilier stradal cu design futurist, statui, catedrale şi alte cheltuieli efectuate pentru lucruri «cu adevărat» urgente...
3. V-am crezut astă vară, v-am înţeles atunci când aţi ieşit în toate mediile să strigaţi tăierea bugetului, dar când vedem ecovouchere, toată sifonarea de bani publici pe lucrări care imediat ce se termină se reiau, precum pavelarea cu pavele peste pavele şi borduri peste borduri şi iminenta sosire a luminiţelor de Crăciun, pe care suntem siguri că nu le-aţi gândit nicicum a fi economice cum ar fi normal, nu mai putem tolera, noi cei 1.800 de salariaţi ai ELCEN şi suntem siguri că nici cei 3.000 de salariaţi ai RADET nu mai doresc să tolereze. Dumneavoastră faceţi presiuni şi ameninţări asupra adminis-tratorului judiciar şi a celui special ai ELCEN. Cu părere de rău sau de bine, cum doriţi, vă spunem că pe ei îi puteţi schimba, dar pe noi nu, peste noi nu puteţi trece!
4. Şi totuşi unde sunt banii, deoarece nu v-aţi achitat din august datoriile şi în cazul în care decideţi să nu vă onoraţi obligaţiile în continuare, pentru noi salariaţii nu vor mai fi bani de salarii! Cei 1.800 de salariaţi ai ELCEN, cu copii în întreţinere, cu rate la bancă pentru a le asigura ce le trebuie, cu grijile zilei de mâine, nu vor permite distrugerea sistemului de termoficare şi a locurilor lor de muncă, sursa singurului venit! De zece ani, instituţia Primăriei Municipiului Bucureşti nu îşi onorează datoriile către ELCEN aşa cum ar fi trebuit şi acesta este rezultatul «muncii» sale: RADET în faliment în mandatul primarului care promitea «rezolvarea» problemei termoficării în Bucureşti. Deci, aţi dus RADET în faliment, nu aţi delegat serviciul către o societate legală (să nu uităm modul în care aţi tratat, şi trataţi, problema societăţii Energetica/Termoenergetica!), urmăriţi falimentul ELCEN deoarece datoriile se adună şi, de fapt, urmăriţi distrugerea termoficării Capitalei. Dorim în mod expres explicaţii de la administratorul judiciar al RADET, de pe ce piaţă de energie termică are de gând să cumpere termie pentru bucureşteni, ca să ne luam si noi, salariaţii ELCEN, căci tot din sistemul centralizat ne încălzim! Există alte capacităţi de producere a energiei termice care pot da caldură către aproximativ 600.000 de apartamente şi 9.500 de instituţii? Nici dacă vă apucaţi mâine, doamnă Primar General, nu aveţi cum să asiguraţi termia în Bucureşti conform planului dumneavoastră, decât în probabil cinci-şapte ani şi asta cu indulgenţă, ştim că asemenea investiţii pornesc mai întâi de la identificarea noilor terenuri şi apoi realizarea unei multitudini de studii şi avize care preced studiile de fezabilitate şi întocmirea proiectelor tehnice. Până la urmă, aceste noi CTE-uri despre care vorbiţi, cu ce resursă umană şi specialişti se vor exploata? Aveţi de gând să înfiinţaţi şi şcoli pentru energeticieni? Poate ar fi bine să studiaţi piaţa muncii! Nu ne vom da la o parte să recunoaştem că starea sistemului se datorează, într-o oarecare măsură, şi pasivităţii organizaţiilor sindicale, dar noi am schimbat foaia!
5. Dacă locuiţi la vilă, vă felicităm că la iarnă nu veţi avea probleme (asta dacă ţara va primi gaz cât trebuie...), dar nu uitaţi că aproximativ 2.000.000 de cetăţeni se încălzesc, la fel ca noi, în sistemul centralizat, la calorifer! Dacă dumneavoastră nu vă pasă, nouă ne pasă şi, aşa cum v-am spus în comunicatul anterior că întotdeauna după vară vine iarna, vă anunţăm că deja se simte frigul!".
• Burghiu, RADET: "În viitorul apropiat, vom avea lucrări de mare anvergură pe reţeaua primară"
Lucrările de modernizare a reţelei se realizează, anul acesta, prima dată după zece ani, iar acest program trebuie susţinut cel puţin cinci ani de zile astfel încât problema sistemului de termoficare din Capitală să poată fi remediată, a afirmat, ieri, în cadrul conferinţei, Burghiu David-Alexandru, administrator special RADET.
Domnnia sa a declarat: "Înlocuim de la zero conducta veche cu o conductă preizolată şi am început cu zonele vulnerabile, mai exact cu magistrala 2, care pleacă de la CET Sud. Se va lucra intens până la deschiderea sistemului de încălzire. (...) În viitorul apropiat, vom avea lucrări de mare anvergură pe reţeaua primară, care este tratată cu prioritate, iar anul viitor vom demara celelalte lucrări pe cele şase tronsoane astfel încât starea de normalitate să revină într-un timp cât mai scurt. Altă variantă nu există".
În ceea ce priveşte costul gigacaloriei, reprezentantul RADET a spus că în prezent, Regia cumpără gigacaloria puţin mai scump de la ELCEN, deşi preţul a fost plafonat la 68 de lei.
• Piperea, RomInsolv: "Paşii făcuţi de ELCEN nu sunt paşi de melc, ci paşi de rac"
Paşii făcuţi de ELCEN nu sunt paşi de melc, ci paşi de rac, este de părere Gheorghe Piperea, partener RomInsolv, administratorul judiciar al RADET.
Potrivit domniei sale, situaţia juridică de faliment a RADET este mincinoasă faţă de realitatea din cadrul societăţii.
"Singura entitate ce îşi doreşte cu ardoare falimentul RADET este ELCEN, deoarece prin stabilirea falimentului, ELCEN vrea să obţină de la statul român, cu titlu de rambursare de TVA, peste 560 milioane lei plătiţi pentru eliberarea facturilor care acoperă datoria istorică de 3,7 miliarde lei", a explicat avocatul Piperea. Conform reprezentantului RomInsolv, ELCEN doreşte falimentul RADET, iar administratorul judiciar al companiei respective are un comision de succes de 2,7% din cele peste 560 de milioane de lei pe care le-ar obţine de la bugetul de stat.
Gheorghe Piperea a mai spus, în cadrul conferinţei de ieri: "În privinţa creanţei istorice de 3,7 miliade lei, pe care ei susţin că trebuie să o achite Primăria Capitalei, aceasta este datoria RADET. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a stabilit definitiv, în februarie 2017 că Primăria Bucureşti nu datorează nimic către ELCEN, deoarece datoria respectivă incumbă RADET-ului.
RADET se află în procedură de faliment, suspendată de Curtea de Apel Bucureşti, din cauza celor de la ELCEN. Menţionez că ELCEN se află în faliment tehnic faţă de RADET. Conform planului de reorganizare, sursa de finanţare a ELCEN o reprezintă 1,2 miliarde lei, sumă pe care ei susţin că ar trebui să o achite Primăria Capitalei, deşi Înalta Curte susţine că suma trebuie plătită de RADET. În loc să găsească o soluţie cu privire la suma respectivă, administratorii ELCEN au obţinut o hotărâre ilegală din partea creditorilor ca să acţioneze Primăria în instanţă într-un proces care va dura, aşa cum susţin ei, 12 ani. Prin această mişcare, cei de la ELCEN şi-au tăiat sursa de finanţare a planului de reorganizare, iar acest lucru va duce la falimentul de jure al companiei respective şi nu doar la falimentul de facto.
Cauzele insolvenţei RADET se regăsesc înainte de anul 2013 când datoriile regiei către ELCEN au fost rostogolite de la un an la altul. Primăria nu trebuie să achite 1,2 miliarde lei, în condiţiile în care ÎCCJ a exonerat-o, în februarie 2017, de plata obligaţiilor RADET către ELCEN.
Din 6 octombrie 2015, de când RADET a intrat în insolvenţă, exceptând datoria istorică la care se referă cei de la ELCEN, situaţia financiară şi materială a RADET este stabilizată, ba chiar îmbunătăţită. Am început un proces amplu de modernizare, reparare şi înlocuire a infrastructurii existente".
Domnia sa susţine că dacă RADET va ajunge la faliment, responsabilitatea va fi a administratorului judiciar şi a celui special al ELCEN - principalul creditor şi furnizor al Regiei, precum şi a Ministerului Energiei (în calitate de acţionar majoritar).