Diversiunea Kiev?

Sorin Rosca Stanescu
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 5 iunie 2022

Diversiunea Kiev?

Chiar în timp ce dumneavoastră citiţi acest editorial, rachetele ruseşti explodează în Kiev. După o lungă perioadă de acalmie. În cele o sută de zile, scurse de la declanşarea agresiunii armate împotriva Ucrainei, am asistat, cel puţin la o schimbare majoră a planului invaziei. Vine acum a doua schimbare?

Sorin Rosca Stanescu

În mod cert, Vladimir Putin a mizat pe un război fulger. În acest război fulger, preconizat de el, armata Federaţiei Ruse urma să ia prin surprindere nu numai Donbasul, în integralitatea lui, ci şi Kievul. Acesta este motivul pentru care o coloană de blindate, lungă de zeci de kilometri, s-a deplasat spre capitala Ucrainei, pătrunzând chiar şi în periferiile acesteia, în timp ce oraşul era bombardat cu artilerie grea şi chiar cu rachete lansate din avioane.

Războiul fulger, însă, a eşuat. El avea o importantă componentă psihologică. Aceasta nu a funcţionat. Serviciile secrete l-au asigurat pe Vladimir Putin că Zelensky va pune coada între picioare, va părăsi capitala şi se va refugia undeva în Europa de Vest, unde va încerca să încropească un guvern provizoriu. Să ne reamintim că această informaţie, dovedită falsă, a şi circulat, ea fiind atribuită, în acel moment, autorităţilor din Statele Unite care, vezi Doamne, s-ar fi angajat să-i asigure evacuarea lui Zelensky. Lucrurile, însă, nu au ieşit cum a vrut Putin. Astfel încât coloana de blindate, de zeci de kilometri, destinată ocupării Kievului, a fost silită să se retragă. Cu coada între picioare. Efortul militar a fost redirecţionat şi concentrat asupra întregului Donbas şi liniei de coastă a Mării Negre.

În ciuda nenumăratelor comunicate de război, care conţin un număr apreciabil de fake news-uri, realitatea de pe teren poate fi consemnată şi sintetizată în şapte propoziţii. (1) Nu se mai pune problema unui război fulger, ci a unuia de uzură. (2) Federaţia Rusă a renunţat la obiectivul de a instala la Kiev un guvern marionetă. (3) Susţinerea reală a Kievului, a efortului său de război de către statele NATO, în frunte cu Statele Unite a sosit prea târziu şi nu a fost suficient de consistentă, astfel încât Federaţia Rusă a beneficiat de o multitudine de oportunităţi. (4) Federaţia Rusă şi-a consolidat poziţiile în Doneţk şi Lugansk, a reuşit să ocupe în întregime portul Mariupol, şi şi-a adjudecat practic întreaga coastă a Mării Negre, mai puţin Odessa, care este, însă, supusă unei blocade. (5) Până în prezent în cele două războaie de agresiune, Federaţia Rusă a reuşit să ocupe peste 20% din suprafaţa Ucrainei, intenţionând, în mod clar, să-şi consolideze şi să-şi extindă prezenţa trupelor în toată partea de est a Ucrainei. (6) În acest război de uzură, ucrainienii au devenit carne de tun, şi, prin sacrificiul lor şi a zecilor de mii de combatanţi ai trupelor ruseşti, care au fost ucişi, acest război extrem de sângeros al secolului se transformă într-unul purtat prin intermediul Ucrainei, adică prin procură, între Federaţia Rusă şi statele NATO. ( 7) Costurile de ambele părţi sunt uriaşe, declanşând, la nivel global, o criză alimentară, amplificată de o criză economică.

Cumva ne aflăm în situaţia primului Război Mondial, în perioada de echilibru ale alianţelor existente în acel moment, în care războiul de uzură avea costuri uriaşe şi nu se ştia în ce parte se va mişca balanţa victoriei. Vladimir Putin rămâne dezamăgit în ceea ce priveşte susţinerea Chinei, a cărei conducere se dovedeşte a fi prudentă, extrem de ezitantă. Putin încearcă din răsputeri să contracareze efectele crizei pe care a declanşat-o asupra economiei şi finanţelor şi să atenuezei dureroasele costuri sociale. În timp ce statele NATO iau măsuri disperate pentru a face faţă multiplelor crize pe care le vor avea de înfruntat.

În tot acest riscant şi fragil echilibru al puterii, în care până la urmă principala preocupare este ca războiul să nu degenereze într-unul atomic, desfăşurat la scară globală, o autoritate a lumii diplomatice, unanim respectată în întreaga lume, respectiv Henry Kissinger, recomandă recurgerea la o soluţie cinică dar aparent extrem de pragmatică, şi anume ca Ucraina să-şi cedeze pur şi simplu, în beneficiul Federaţiei Ruse, regiunile deja ocupate, şi pentru care nu mai are resurse să le mai cucerească. Iar Emmanuel Macron, preşedintele Republicii Franceze, omul aflat la butoanele politice ale UE, afirmă şi el că mândria, orgoliul şi demnitatea Federaţiei Ruse trebuiesc manajate, pentru că numai astfel se va ajunge la un acord de pace.

Sunt doua soluţii machiavelice, reprezentând o sabie cu două tăişuri, scoasă practic din aceeaşi teacă psihologică şi care conduc la acordarea unui premiu teritorial de consolare pentru cel care a fost incapabil să obţină o victorie decisivă. Adică pentru Vladimir Putin. E cam urâtă lumea în care trăim!

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. În mod cert vroia Putin să surprindă Kievul și sa îl preia?

    De unde atâta siguranță?  

    Putem crede și că rușii au creat o simplă diversiune prin atacarea Kievului pentru ca ucrainenii să își concentreze forțele de apărare pe apărarea capitalei. 

    Așa că rusnacii nu au mai întâmpinat o mare rezistență în Donbas, exact ce au declarat de la început ca îi interesează.

    Nimic nu e sigur, dar așa ne place sa credem că deținem adevărul absolut. 

    1. Cam mari costurile pentru ceea ce zici. Iar ce zice autorul, cam are dreptate, si aici ma refer la pozitia Chinei, destul de reticenta. Din aceasta cauza Rusia a inceput sa discute puternic cu Iranul, cu toate ca acesta este un concurent pe ramura petrolului.

      Oricum cred ca China va fi reticenta pana cand isi rezolva problemele cu conturile externe ce le are in dolari si datoriile in dolari pe care le are de incasat. Nu sunt economist, nu stiu cum functioneaza lucrurile, dar au vazut ce au patit rusii cu blocarea activelor si nu vor sa provoce. Inca.... 

      China e o nucă și mai tare pentru americani.

      Nu cred că Rusia avea nevoie de un sprijin fățiș din partea ei.  

      China rămâne prietenul din umbră. 

      Rusia si China, vechi adversari  

      ideologici pe tema comunismului "biruitor", s-au apropiat una de alta pentru un singur motiv. Contracararea hegemonismului american care nu acceptă că mai sunt și alte puteri pe planeta asta, militare sau economice, care si-au ițit capul. 

      Lumea nu mai poate fi unipolara și din acest motiv s-a tras o altă cortină de fier intre Vest și Est. 

      Cortina de pana în 1989 a fost o copilărie față de cea de acum. 

      Cred că punțile au fost rupte definitiv. 

      Cred. Nu sunt sigur:) 

      Cum să te duci să cucerești Kievul cu o coloană (o coloană!) de blindate văzută din spațiu, fără susținerea aviației, fără logistică etc. etc.? Clar a fost diversiune.

      Rusnacii la datorie.

      Cica a fost o diversiune. Hahahaha. 

      Nu mai pot de ras. De aceea Putin a destituit o gramada de comandanti militari si din serviciile secrete. Ca a fost o diversiune si a reusit. 

      Se mai intreaba un inteligent "Cum să te duci să cucerești Kievul cu o coloană (o coloană!) de blindate văzută din spațiu, fără susținerea aviației, fără logistică ? " 

      Pai asa te duci, daca ai informatii ca Zelenski fuge si armata ucraineana este praf. 

      Conteaza viteza si sa vada lumea ca sunt multi ca sa se sperie. 

      Daca iti iei teapa, destitui pe cei care ti=au dat informatii false (lucru facut) si pui pe sclavii de troli prostovani rusnaci sa spuna ca a fost o diversiune (alt lucru facut) 

      Bai, am uitat. Rusia nu este nici macar in razboi.Ea se apara. 

      Multa sustinere aviatica au acum rusii.

    Cuvantul cheie e "traim ".Sigur , putem renunta la el si sa-l inlocuim cu un rumegus de cuvinte mari - onoare , glorie ,principii , ratiune , democratie , etc,etc .dar cu conditia ca fiecare sa-si asume personal consecintele variantei alese . Altfel , unii cu vorbele mari si altii cu "netraitul ' , unii cu foloasele si altii cu ponoasele adica pierderea singurei vieti pe care o au !

    Mda, Europeni disperati si rusi care reusesc sa faca cu bine fata crizei....

    Eu cred ca daca China si India cumpara petrol rusesc Inseamna livrari mai scazute din partea furnizorilor traditionali. Adica o rebalansare a supply chain-ului. Nu e ca se apuca sa stocheze, ca asta costa ca urmare, preturile vor reveni in timp, poate la un nivel mai ridicat ca inainte, dar nu cum sunt acum. 

    ca sa spui , in mod cert , despre planurile strategilor rusi este prea mult . pina acum strategia lor afost apr oape perfecta , guvernele corupte din vest si sua au inghitit destule galuste , ba chiar au suflat in pinze rusiei . n-o spun eu ,ci Kissinger , un monument al diplomatiei mondiale , care greu poate fi contrazis . sua si occidentul au impins rusia in bratele chinei care au facut o alianta care nu trebuia facuta .

    Europa trebuie sa fie de partea Russiei care a livrat gaz, petrol ieftin, alimente, cereala. Plus ca era o piata imensa si bogata pt tehnilogia europeana... Acum Russia se repozitioneaza alaturi de China iar Europa v a ramane in aer... Si pentru ce? Pentru ca asa au zis USA care au afaceri necurate in Ukraina???

    1. Pentru 3,4,5 ca este acelasi trol rusnac.

      Rusia a infrant! 

      Totusi, rubla, ce se mai intampla cu rubla. Moneda aceea minune. Nimic? Chiar nimic? 

      A auzit ca in Rusia se pune antifurt pe pachetele de unt. Asa de tare este rubla. 

      Este ca untul la soare

      Mizerie cat Europa de mare.A inchis ochii si-a astupat urechihile la miile de semnale despre derapajele din Ucraina sub umbrela protectoare a SUA.Acum se dau toti de ceasul mortii si nu stiu cu ce sa scoata cartofii din foc.SUA principalul vinovat de tragedia ce se petrece,priveste linistita si vine cu solutia :MAI MULT ARMAMENT UCRAINIUENILOR.Dati toti armament ucrainienilor,sa lupte ucrainienii pentru democratie.Pentru democratia care nu a fosr?

      Ce să se întâmple cu rubla? E la maximul ultimilor 6-7 ani față de dolar și euro. Practic cea mai performantă moneda a anului 2022.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb