DNA a cerut aviz pentru cercetarea lui Chiuariu şi Nagy în dosarul Poşta Română

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 19 septembrie 2007

Tudor Ciuhariu Zsolt Nagy

Tudor Ciuhariu Zsolt Nagy

DNA a cerut ieri aviz de la Cotroceni pentru începerea urmăririi penale a ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu şi a fostului ministru al comunicaţiilor, Zsolt Nagy, în dosarul vizând împrejurările în care Compania Poşta Română a intrat în posesia unui imobil.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat în 10 septembrie că efectuează acte premergătoare cu privire la legalitatea unor achiziţii realizate de Compania Poşta Română precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi, în diferite firme.

Potrivit procurorilor anticorupţie, investigaţiile în acest dosar vizează verificarea împrejurărilor emiterii H.G. 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerul Justiţiei, precum şi a documentaţiei şi avizelor necesare. Având în vedere stadiul cercetărilor, în acest moment nu se pot furniza alte detalii în legătură cu acest dosar, în conformitate cu art. 12 lit. e-f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

DNA a mai precizat că, în cadrul acestui dosar, în cursul lunii aprilie 2007, ca urmare a unei ştiri apărute la 25 aprilie 2007 pe postul de televiziune "The Money Channel" legată de asocierea Poştei Române cu două societăţi comerciale pe acţiuni, procurorii au extins verificările cu privire la modul în care, imobilul situat în Bucureşti, Calea Victoriei nr. 133-135, definit ca fiind proprietate publică a statului, conform H.G. 550/1996 şi H.G. 1034/2001, a fost constituit de către Compania Naţională Poşta Română ca aport la capitalul social al unei firme private S.C. Imopost Developments S.A.

Preşedintele PIN Cozmin Guşă a declarat recent că ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, este cercetat de DNA pentru avizul dat în aprilie 2007 HG nr.377/2007. "E vorba de o asociere ilegală a Poştei Române, pe baza unui ansamblu imobiliar, care s-a făcut fără licitaţie publică şi care s-a făcut în condiţiile în care acel ansamblu avea calitatea de proprietate publică a statului şi nu putea intra în asocieri patrimoniale", a explicat liderul PIN.

"E vorba de o subevaluare a respectivului ansamblu - teren plus clădire-, situat pe Calea Victoriei, în plin centrul Bucureştiului, de circa douăzeci de ori. El a fost evaluat de Poşta Română la aproape cinci milioane de euro, valoarea lui în realitate fiind probabil undeva în jurul a 90-100 de milioane de euro. Vorbim de 13.000 de metri pătraţi de teren şi de 20.000 de metri pătraţi de clădire", a mai afirmat liderul PIN.

Guşă l-a acuzat pe ministrul justiţiei Tudor Chiuariu că a semnat o notă de fundamentare prin care a avizat favorabil iniţiatorul - pe ministrul comunicaţiilor din acea vreme, Zsolt Nagy - şi a girat astfel o ilegalitate.

Liderul PIN a cerut o poziţie publică din partea premierului Călin Popescu Tăriceanu, dar şi a preşedintelui Traian Băsescu, "prin care să lămurească această situaţie limită pentru Româ­nia, în care ministrul justiţiei este încă în funcţie şi este cercetat de către Departamentul Naţional Anticorupţie".

Reamintim că şefa Direcţiei de avizare acte normative din Ministerul Justiţiei, Alina Vrabie, a demisionat, în luna aprilie, după ce i s-a cerut să avizeze HG nr. 377/2007 (publicată în Monitorul Oficial nr.281, din 25 aprilie 2007), prin care s-a transferat Poştei Române imobilul din Calea Victoriei, nr.133-135 şi terenul aferent, aflate în proprietatea statului. Alina Vrabie nu a fost de acord să avizeze actul normativ care fusese deja adoptat şi a demisionat.

HG nr.377/2007 se referea la modificarea HG nr. 550/1996 privind trans­miterea imobilului situat pe Calea Victoriei nr.133-135 în administrarea Companiei Naţionale Poşta Română S.A.

Hotărârea de Guvern nr. 377 a fost semnată de primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu şi contrasemnată de ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Zsolt Nagy, şi de ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

Prin Hotărârea de Guvern au fost transferate Poştei Române clădirea principală cu opt etaje şi două nivele la subsol, plus o clădire anexă cu subsol şi un etaj, precum şi un teren cu suprafaţa de 8.218 metri pătraţi.

Imobilul fusese atribuit Poştei Române, iniţial, în 1996, prin Hotărârea de Guvern nr. 550 din 10 iulie 1996 dată de guvernul Văcăroiu şi contrasemnată de ministrul de atunci al finanţelor, Florin Georgescu, ministrul comunicaţiilor, Ovidiu Ioan Muntean şi de secretarul de stat în DAPL Octav Cozmâncă.

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, susţine că avizarea Hotărârii de Guvern nr. 377/2007, prin care terenul din Calea Victoriei nr.133-135 a trecut în proprietatea Poştei Române, s-a făcut cu respectarea prevederilor legale, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei remis luni NewsIn.

Potrivit comunicatului, ministrul justiţiei a avizat HG nr.377/2007 în baza documentaţiei înaintate de iniţiatorul Hotărârii de Guvern, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. Nota de fundamentare a HG nr. 377/2007 a fost întocmită de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi avizată de Minis­terul Economiei şi Finanţelor şi de Ministerul Justiţiei, se mai arată în acelaşi comunicat.

Ministerul Justiţiei mai precizează că la acordarea avizului favorabil s-a avut în vedere certificatul de atestare seria M12 nr. 0450 din 01.03.2002, prin care se atestă dreptul de proprietate al Companiei Naţionale "Poşta Română" SA asupra terenului din Bucureşti, Calea Victoriei, nr. 133-135.

Totodată, Ministerul Justiţiei sus­ţine în comunicat că a avizat documentul în baza avizului favorabil al Ministerului Economiei şi Finanţelor, care a confirmat faptul că terenul în cauză nu face parte din domeniul public al statului.

Ministerul Justiţiei precizează, tot­odată, că HG nr. 377/2007 nu scoate terenul în cauză din proprietatea statului, nu are drept obiect "evaluarea unui ansamblu rezidenţial din centrul Bucureştiului" şi nu are drept obiect "aprobarea unei asocieri a Poştei Române, care s-a făcut fără licitaţie publică".

Traian Băsescu a convocat Comisia specială de la Cotroceni pentru ""cazurile"" Chiuariu şi Nagy pe 24 septembrie

Comisia specială instituită pentru analiza sesizărilor cu privire la săvârşirea unei infracţiuni în exerciţiul funcţiei de către membrii Guvernului se va reuni pe data de 24 septembrie, la ora 10,00, pentru a lua în discuţie ""cazurile"" Chiuariu şi Nagy. Preşedintele Traian Basescu a decis, în baza Legii nr. 115/1999 privind răspunderea ministerială, întrunirea comisiei speciale, ca urmare a solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu privire la începerea urmăririi penale faţă de Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, prevăzute de art. 132 din Legea 78/2000, raportate la art. 248-2481 din Codul penal, şi Tudor Chiuariu, ministrul Justiţiei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, prevăzute de art. 132 din Legea 78/2000, raportate la art. 248-2481 din Codul penal. Legea nr. 115/1999 în art. 16 alin. 5 prevede ca, pe baza analizei sesizării, a probelor depuse în susţinerea acesteia, a declaraţiilor şi a probelor invocate de membrul Guvernului faţă de care se solicită urmărirea penală, comisia specială va prezenta preşedintelui României un raport cu propuneri privind urmărirea penală sau clasarea sesizării. Conform art. 16 alin. 6, preşedintele va hotărî asupra raportului prezentat de comisia specială urmând ca decizia sa să fie comunicată presei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb