DNA cere aviz pentru arestarea deputatului Mircea Roşca

C.I.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 12 noiembrie 2014

Actualizare 11:13 Omul de afaceri Adrian Rotilă a fost eliberat şi va fi cercetat sub control judiciar

Omul de afaceri Adrian Rotilă a fost eliberat şi va fi cercetat sub control judiciar, după ce ICCJ a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a acestuia, în dosarul în care este acuzat de i-ar fi dat mită vărului său, deputatul Mircea Roşca, pentru a primi contracte de achiziţii publice, transmit surse din presă.

Adrian Rotilă, vărul deputatului PNL Mircea Roşca, a fost reţinut ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti, care îl acuză de cumpărare de influenţă.

Procurorii au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Adrian Rotilă, însă instanţa a respins propunerea şi a dispus ca acesta să fie cercetat în libertate, sub control judiciar.

În perioada în care va fi sub control judiciar, Adrian Rotilă trebuie să se prezinte în faţa procurorilor sau a instanţei ori de câte ori este chemat, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa, să meargă la Poliţia Comarnic în zilele din programul de supraveghere, să nu părăsească ţara, să nu se apropie şi să nu comunice, direct sau indirect, cu deputatul Mircea Roşca şi cu martorii din dosar.

Decizia ICCJ poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

---------

DNA solicită aviz pentru arestarea preventivă a deputatului Mircea Roşca - suspectat că în 2011, când era vicepreşedinte al PNL Prahova, i-ar fi cerut 20.000 de euro unui om de afaceri din Comarnic, ca să intervină la consilieri locali din Azuga, astfel încât acesta să obţină terenuri în staţiune.

Un comunicat de presă al DNA precizează că procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kövesi a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Mircea Roşca. În sarcina acestuia s-a reţinut săvârşirea în concurs a două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată (4 acte materiale).

DNA spune: "În cursul anului 2011, în calitate de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a unui partid politic, inculpatul Roşca Mircea a pretins de la un denunţător suma de 20.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Popescu Gabriel Stelian şi asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a înlesni dobândirea unor terenuri pe raza localităţii respective de către firma denunţătorului. Din această sumă, inculpatul Roşca Mircea a primit efectiv 5.000 euro, prin intermediul inculpatului Popescu Gabriel Stelian, iar 11.000 euro au fost folosiţi în interesul formaţiunii politice pe care o conducea de la nivel judeţean.

Diferenţa de 4.000 euro a fost remisă de acelaşi inculpat secretarului Primăriei Azuga, Dumbravă Diana Camelia, în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu şi care vizau desfăşurarea propriu zisă a procedurii de achiziţie publică şi desemnarea câştigătoare a firmei denunţătorului.

În perioada 2011- 2014, inculpatul Roşca Mircea a intervenit pe lângă factorii de decizie din cadrul unor instituţii publice din judeţul Prahova, (Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat - Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia), asupra cărora avea influenţă prin prisma calităţilor pe care le-a deţinut în mod succesiv la nivelul autorităţilor publice locale centrale şi la nivel politic, în vederea atribuirii către societăţile deţinute de inculpatul Rotilă Adrian a unor contracte de achiziţii publice.

În schimbul acestor «intervenţii», inculpatul Roşca Mircea a primit de la inculpatul Rotilă Adrian bani şi alte foloase (suma de aproximativ 90.000 lei, construcţii în valoare de 35.418, 39 lei şi folosinţa unui autoturism marca Audi A8)".

Procurorii mai spun că, din probele administrate, rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit în concurs două infracţiuni de corupţie, iar privarea lui de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal.

Faţă de Adrian Rotilă, administrator al unor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată (4 acte materiale), s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Faţă de Popescu Gabriel Stelian, preşedinte al unui partid politic, organizaţia locală Azuga, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită şi faţă de Dumbravă Diana Camelia, secretar al Primăriei Azuga, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunea de luare de mită, s-a dispus control judiciar pe perioada desfăşurării urmăririi penale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb