DNA cere din nou înscrisuri de la Senat privind cazul Şova

E.D.
Anticorupţie / 20 aprilie 2015

Actualizare 15:46 Tăriceanu: "Hotărârea care să ateste rezultatul votului, prezentată luni plenului"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent, că proiectul de hotărâre care să ateste rezultatul votului din 25 martie privind cererea DNA vizându-l pe senatorul PSD Dan Şova va fi prezentat în şedinţa de luni a plenului.

"Săptămâna trecută, Curtea a luat o decizie prin care solicita Senatului să emită o hotărâre referitoare la cazul domnului Şova. La şedinţa din 25 martie la care se face referire în decizia Curţii nu s-a adoptat nicio hotărâre. Dar astăzi am discutat în Biroul Permanent şi vom supune în şedinţa de astăzi a plenului Senatului un proiect de hotărâre prin care se atestă, aşa cum cere decizia Curţii, rezultatul votului din 25 martie în privinţa senatorului Dan Şova", a spus Tăriceanu.

Întrebat de ce trebuie să se voteze din nou, preşedintele Senatului a spus că în 25 martie nu s-a votat o hotărâre. "În 25 martie a fost votată cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării. Dar o hotărâre a Senatului nu a fost votată, o hotărâre care să ateste rezultatul votului. Astăzi vom face acest vot pe un proiect de hotărâre. Eu nu pot să semnez un document care este o hotărâre pe un vot care nu s-a dat. Senatul adoptă hotărâri. Când spunem Senatul adoptă hotărâri nu înseamnă că adoptă preşedintele, înseamnă că adoptă plenul, prin votul lui", a explicat Tăriceanu.

Întrebat cu ce majoritate se va vota luni în plen, preşedintele Senatului a spus că va fi majoritate simplă, refuzând să precizeze ce se va întâmpla dacă nu se adoptă.

Întrebat dacă hotărârea în cazul Şova nu rezultă din vot, Călin Popescu Tăriceanu a negat. "Nu, sunt două voturi separate (...). Există votul în privinţa încuviinţării reţinerii sau urmăririi penale, iar apoi se redactează o hotărâre care specifică câteva elemente: cine a făcut solicitarea, care este baza juridică în care se adoptă acea hotărâre şi ea se supune votului separat", a afirmat el.

---

Direcţia Naţională Anticorupţie revine cu o nouă cerere adresată preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prin care solicită predarea, în cel mai scurt timp, a unor înscrisuri necesare cauzei în care senatorul Dan Şova este cercetat cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Concret, DNA cere predarea: tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul României ca urmare a cererii DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Şova Dan Coman, precum şi a tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul Românei în anii 2014 şi 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie în perioada 2014-2015.

Cererea de predare de înscrisuri adresată preşedintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispoziţiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia "În cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni şi sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte şi să le predea, sub luare de dovadă".

În prezenta cererea se arată că "refuzul de punere a dispoziţia DNA a înscrisurilor solicitate constituie infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)".

DNA precizează că alte două cereri similare fuseseră trimise preşedintelui Senatului, de către procurori, la datele de 9 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015, dar acestea nu au primit vreun răspuns.

Instituţia subliniază că afirmaţiile făcute în spaţiul public potrivit cărora cererile anterior menţionate ar fi trebuit transmise Senatului, de către DNA, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi al Ministerului Justiţiei, sunt eronate, deoarece respectiva procedură, fiind o procedură specială, este aplicabilă numai în situaţia cererii de încuviinţare a reţinerii/arestării (membrilor parlamentului) ori a urmăririi penale (a miniştrilor sau foştilor miniştri care sunt şi membri ai parlamentului).

Or, în situaţia de faţă, procurorii DNA solicită Senatului înscrisuri necesare cauzei, astfel încât sunt aplicabile dispoziţiile dreptului comun, aceleaşi care s-ar aplica în împrejurarea în care un organ de urmărire penală ar cere unei instituţii acte sau documente ce pot servi ca mijloc de probă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romanii au o vorba ;Prost e Gheorghe?!Vedeti ca voi la drept ati facut mai putina scoala decat inginerii(ex TARICEANU)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb