Specialist HR: Trei paşi pentru a construi o relaţie solidă angajat-angajator în "era" Inteligenţei Artificiale

A.D.
Companii / 21 ianuarie

Specialist HR: Trei paşi pentru a construi o relaţie solidă angajat-angajator în "era" Inteligenţei Artificiale

Într-o eră dominată de tehnologie şi inteligenţă artificială, empatia digitală devine esenţială pentru companii. Potrivit cercetărilor, 77% dintre companii utilizează sau explorează AI, iar 83% consideră AI o prioritate. Tehnologiile de management al satisfacţiei angajaţilor, precum sondajele automate şi feedback-ul constant, ajută angajatorii să înţeleagă mai bine nevoile angajaţilor şi să îmbunătăţească strategiile de retenţie, .

"Empatia digitală este capacitatea de a înţelege şi de a rezona cu impactul tehnologiei asupra oamenilor - fie că sunt colegi, angajaţi sau clienţi. Este abilitatea de a privi dincolo de algoritmi şi sisteme automatizate şi de a percepe modul în care aceste instrumente influenţează emoţiile, comportamentele şi relaţiile celor din jur", a explicat Petru Păcuraru, fondator al HPDI, companie care dezvoltă programe de training, teambuilding şi coaching.

Trei direcţii esenţiale care ajută la consolidarea relaţiei dintre angajat şi angajator

Cum cultivăm această empatie într-o organizaţie? Ce abilităţi trebuie să dezvoltăm pentru a face faţă provocărilor unui viitor tehnologic? Iată trei direcţii esenţiale pentru anul 2025.

Într-un peisaj digital în continuă schimbare, succesul organizaţional depinde de abilitatea managerilor şi liderilor de a încuraja un tandem eficient între om şi tehnologie. Aceasta nu înseamnă doar implementarea noilor tehnologii, ci şi crearea unui mediu în care angajaţii se simt susţinuţi şi încurajaţi să folosească tehnologia pentru a-şi îmbunătăţi performanţa şi nu pentru a înlocui interacţiunea umană. În acest context, este esenţial ca liderii să promoveze o cultură a învăţării continue şi să investească în formarea echipelor pentru a înţelege şi integra noile instrumente digitale într-un mod care le îmbunătăţeşte viaţa profesională şi relaţiile de muncă.

Progresul tehnologic aduce cu sine incertitudine şi, adesea, anxietate. E un drum nou. Nu doar competenţele tehnice sunt esenţiale, ci şi abilităţile emoţionale.

Angajaţii se confruntă cu temeri legate de automatizare, nu doar de pierderea locului de muncă, ci şi de sentimentul că devin irelevanţi în faţa maşinilor. Flexibilitatea emoţională, care presupune să rămâi calm, empatic şi adaptabil în faţa acestor provocări, devine un element esenţial. Liderii trebuie să susţină acest proces prin sprijin moral, normalizarea greşelilor şi încurajarea încrederii în potenţialul uman de a evolua împreună cu tehnologia.

De asemenea, crearea unui mediu de învăţare continuă este un alt pilon important. Tehnologia avansează constant, iar oamenii trebuie să se dezvolte continuu. Organizaţiile trebuie să promoveze o cultură a curiozităţii şi să sprijine iniţiativele de auto-învăţare, astfel încât angajaţii să nu vadă învăţarea ca o obligaţie, ci ca o oportunitate de creştere personală şi profesională.

În final, empatia digitală nu este doar un lux, ci o necesitate pentru a transforma tehnologia într-un pod care uneşte, nu într-un zid care separă. Provocarea reală nu este doar adoptarea tehnologiei, ci asigurarea faptului că aceasta serveşte umanităţii, iar pentru a face acest lucru, avem nevoie de empatie, discernământ şi curajul de a rămâne vulnerabili într-o lume din ce în ce mai algoritmizată.

Statisticile arată că, până în prezent , peste 90% dintre furnizorii de servicii de top au folosit AI de-a lungul lanţului valoric al talentelor. În plus, în medie, o treime dintre angajaţi lucrează deja cu soluţii AI. Totodată, cele mai de succes cazuri de utilizare a AI sunt cercetarea (33%), crearea de conţinut (31%) şi analiza şi raportarea datelor (30%).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb