Actualizare 12:45 Ministrul Finanţelor Publice a acceptat demisiile secretarului de stat Mariana Vizoli şi a şefului Antifraudă, Daniel Diaconescu
Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a acceptat demisiile celor doi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF după ce procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20 octombrie 2016, faţă de aceştia, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
"Am spus-o încă de la începutul mandatului meu, Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF sunt printre cele mai importante instituţii din România, iar reprezentanţii lor trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. Asupra integrităţii membrilor din conducerea Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF nu trebuie să existe nicio urmă de îndoială", a spus ministrul Finanţelor, Anca Dragu.
(L.B.)
---------
Mai mulţi directori, la data faptelor, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) sunt urmăriţi penal sub control judiciar în dosarul evaziunii fiscale în domeniul băuturilor alcoolice cu prejudiciu de aproximativ 600 milioane lei, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Conform sursei citate, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de Ana Jarda, la data faptelor director în cadrul Direcţiei generale management al domeniilor reglementate specific din cadrul MFP, membru al Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor, Daniel Diaconescu, la data faptelor, directorul general al Direcţiei generale de informaţii fiscale din cadrul ANAF, membru al aceleiaşi comisii, Mariana Vizoli, la data faptelor director al Direcţiei de legislaţie în domeniul TVA din cadrul MFP, membru al comisiei menţionate, Ciprian Badea, la data faptelor director general al Direcţiei generale juridice din cadrul MFP, vicepreşedintele comisiei, şi Monica Negruţiu, la data faptelor directorul general al Direcţiei generale de reglementare a colectării creanţelor bugetare - ANAF şi membru al comisiei.
Cei cinci funcţionari publici sunt acuzaţi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
De asemenea, doi administratori ai unor societăţi comerciale, respectiv Cornel şi Viorel Potîrniche, sunt urmăriţi penal sub control judiciar pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată.
Procurorii spun că, în perioada 2010 - 2014, patru societăţi cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, deţinute sau controlate de George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea şi de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168 (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale.
Activitatea infracţională s-a desfăşurat în condiţiile în care funcţionarii publici din cadrul autorităţilor fiscale şi vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi prin atribuţiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.
Astfel, anchetatorii au reţinut că prejudiciul adus bugetului de stat a fost cauzat de autorizarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producţie alcool şi băuturi alcoolice deţinute de societăţi şi sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă.
În context, DNA menţionează că cei cinci funcţionari publici care au fost puşi sub control judiciar au făcut parte din Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), ei fiind acuzaţi că, în cazul a două dintre antrepozitele fiscale de producere a băuturilor alcoolice, au încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluţii de admitere a cererilor în alte condiţii decât cele legale.
"Prin aceste demersuri, funcţionarii publici au contribuit la crearea unui folos necuvenit în favoarea a două dintre cele patru societăţi de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice vizate de anchetă, având şi o contribuţie la producerea prejudiciului în dauna bugetului de stat, determinat de activităţile celor două societăţi", se mai precizează în comunicat.
Pe perioada controlului judiciar, funcţionarii publici în cauză trebuie să respecte mai multe obligaţii, iar Ana Jarda şi Daniel Diaconescu au interdicţia de a participa la şedinţele Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate, activitatea în exercitarea căreia au săvârşit faptele.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.