DNA, între Curtea de Conturi şi băncile pentru locuinţe

A.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 noiembrie 2016

DNA, între Curtea de Conturi şi băncile pentru locuinţe

DNA spune că a declinat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti

Nu există o anchetă a DNA privind sistemul de economisire-creditare, au declarat, ieri, reprezentanţii departamentului de comunicare BCR, în replică la anunţul Curţii de Conturi privind sesizările făcute către DNA împotriva BCR Banca pentru Locuinţe, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice.

La rândul său, Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat ieri, pentru Hotnews, că dosarul constituit la sesizarea Curţii de Conturi referitoare la cele două bănci pentru locuinţe a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti având în vedere că aspectele sesizate nu intră în competenţa de soluţionare a DNA.

Oficialii Curţii de Conturi spun că nu au primit nicio hârtie de la DNA prin care să fie informaţi de declinarea competenţei.

Reprezantanţii BCR afirmă: "BCR Banca pentru Locuinţe consideră inexplicabilă publicarea de către Curtea de Conturi a României a informaţiilor privind sesizări făcute către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) privind funcţionarea sistemului de economisire creditare în sistem locativ, după ce DNA a declinat competenţele de anchetare, certificând absenţa unor fapte de corupţie care să implice fonduri publice. BCR Banca pentru Locuinţe consideră inexplicabilă publicarea unor informaţii de natură a crea o falsă impresie privind legalitatea funcţionarii sistemului de economisire creditare, la un an după încheierea controlului Curţii de Conturi, şi la mai multe luni după sesizarea care a fost declinată ulterior de către DNA".

De asemenea, comunicatorii BCR consideră inexplicabilă orice tentativă de tergiversare judiciară, prin sesizări abuzive adresate de către Curtea de Conturi instanţelor de judecată, a judecării rapide şi clare dosarului de contencios administrativ privind condiţiile de funcţionare ale sistemului de economisire-creditare.

Oficialii BCR spun că BCR Banca pentru Locuinţe a acţionat în instanţă Curtea de Conturi a României pentru interpretare nefondată şi abuzivă a legii sistemului de economisire creditare, iar, ca prim element de justiţie, instanţele deja au suspendat deciziile Curţii de Conturi, acestea nefiind aplicabile în prezent.

De asemenea, BCR BpL consideră inexplicabilă întreaga situaţie în care Curtea de Conturi interpretează abuziv prevederea fundamentală a legii privind beneficiarii sistemului de economisire-creditare: "Fiecare client, persoană fizică cu cetăţenia română şi cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire-creditare încheiat cu o banca de economisire şi creditare în domeniul locativ."

Reprezentanţii BCR spun: "Banca a respectat mereu şi va respecta legea de funcţionare a sistemului de economisire creditare în scop locativ şi doreşte clarificarea rapidă a oricărui diferend legislativ. În timp ce interpretarea abuzivă a Curţii de Conturi a pus 700.000 de cetăţeni români în situaţia de a nu li se respecta drepturile conferite de lege, BCR Banca pentru Locuinţe a luat decizia pentru moment, până la finalizarea litigiilor împotriva Curţii de Conturi, de a plăti, din resurse financiare ale băncii, fondurile echivalente primei de stat cuvenite clienţilor. Considerăm inexplicabilă abordarea ostilă a unei instituţii a statului, faţă de funcţionarea sistemului de economisire creditare în scop locativ în condiţiile în care România se clasează pe ultimul loc din Uniunea Europeană privind calitatea locuirii. Considerăm grave confuziile care se fac referitoare la prima de stat cuvenită clienţilor. Prima de stat este încasată exclusiv de către clienţii sistemului de economisire creditare, cetăţeni ai României, care beneficiază în mod legal de prevederile legislative în vigoare.

Considerăm că şi dintr-o simplă lectură a texului legal reiese în mod clar această înţelegere profund eronată a Curţii de Conturi faţă de prevederile legale aplicabile sistemului Bauspar din România".

Curtea de Conturi a anuţat, pe site-ul său, că a sesizat în iunie Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu privire la activitatea celor două bănci pentru locuinţe, acuzându-le pe acestea de deturnare de fonduri şi de obţinerea ilegală de fonduri. Sesizarea comună a Curţii de Conturi indică un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei în cazul BCR BpL şi de circa 60 de milioane de lei - prejudiciul produs de RBL, conform documentelor publicate pe site.

Autoritatea de control a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie şi cu privire la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) pentru un prejudiciu de peste 55 de milioane de lei.

Curtea de Conturi susţine, în raportul citat, că băncile pentru locuinţe au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. DNA spune ca a iesit din circuitul sesizarii CC.. Deci aceasta Curte dezinformeaza? Oare ce sefi ai Curtii au semnat Raportul, sesizarea DNA si altele? Cine raspunde pentru pagubele produse de exces de zel ori, mai rau, de incompetenta?

    1. Stau de citeva minute cu privirea-n gol: ce o fi fiind inselator in titlul asta neutru?!

      Exercitiul dialogului cu cititorii mi-a largit vederile. 

      Schimba ochelarii sau da-i jos si mai priveste odata. 

    Inseamna ca tot ce a fost creditare imobile in 26 de ani de democratie e degeaba ?!? ==> ca a avut drept scop doar umflarea imobilelor in Euro a celor comuniste ! Cred ca s-a construit blocuri/case 1-5% din total dupa '89. Nu am vazut un oras construit de la 0 mic -mare dupa '89 inseamna ca investitorii strategici straini au facut doar specula. De ex. in Cluj Tetaroamele, Nokia-Bosch, DeLonghi etc. nu a generat constructia de locuinte noi muncitoresti cum ar veni cum a generat CUG-ul inainte de '89 Bulevardul Muncii.

    Ce balbaiala intre autoritati si banci. 

    De ce sucursala de banca nu are angajati, activitate pe listefirme.ro ? De ce Sucursala lucreaza pe J-ul CUI-ul sediului ? Cum functioneaza sucursala ? Cum isi scade curentul daca nu are activitate?

    1. d aia nu are nevoie de alt cod fiscal

      Esti pe langa (se pare ca a doua oara); sucursala de banca n-are personalitate juridica/nu inregisreaza/nu raporteaza in nume propriu, dar activitate are.

      Are alt cui, j.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb