DNA: Ludovic Orban, urmărit penal pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 11 aprilie 2016

Ludovic Orban, urmărit penal pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite

Liberalul a anunţat că se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei

---------

Actualizare 18:25 Firea: "Regret că Orban a fost nevoit să se retragă, PNL să găsească pe cineva la fel de valoros"

Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, şi-a exprimat luni regretul faţă de retragerea liberalului Ludovic Orban din cursa pentru Primăria Capitalei, exprimându-şi convingerea că un partid de anvergura PNL va putea să găsească un candidat ''la fel de valoros şi performant'', potrivit unui comunicat venit pe adresa redacţiei.

''Regret faptul că domnul Ludovic Orban a fost nevoit să se retragă din cursa electorală, dar, date fiind acuzaţiile care îi sunt aduse, este, probabil, cea mai înţeleaptă decizie. Am convingerea că un partid de anvergura PNL va putea să găsească, în scurtul timp rămas până la termenul limită de depunere a dosarelor, un candidat la fel de valoros şi performant ca domnul Orban. Sper în continuare, cu tărie, că această campanie electorală va fi nu despre oameni şi partide, ci despre proiecte şi soluţii care să facă viaţa bucureştenilor mai bună'', a transmis social-democrata potrivit sursei menţionate.

(D.P.)

---------

Actualizare 18:15 Gorghiu: "Orban a avut un comportament onest, candidatura pentru Primăria Capitalei, discutată marţi"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că respectă opţiunea lui Ludovic Orban de a demisiona din funcţia deţinută în partid în urma anchetei DNA, menţionând că în ceea ce priveşte candidatura pentru Primăria Capitalei, acest subiect va fi discutat împreună cu Vasile Blaga, marţi, la Biroul Politic Naţional.

"Întotdeauna respectăm, ca şi în cazul altora, prezumţia de nevinovăţie, asta vom face şi în cazul lui Ludovic Orban", a spus Gorghiu.

Ea a menţionat că Ludovic Orban a avut "un comportament onest", menit să nu aducă prejudicii de imagine partidului.

"Mă bucur că a făcut această opţiune proprie şi personală, asta înseamnă că nu vrea deloc să prejudicieze imaginea partidului. (...) În cel mai scurt timp vom lua în discuţie - şi eu, şi domnul Blaga - la Biroul Politic Naţional de mâine o candidatură pentru Primăria Capitalei. O să facem acest demers cu cea mai mare decenţă şi cu cea mai mare discreţie faţă de orice fel de procedură judiciară", a mai spus Gorghiu.

Aceasta a precizat că nu doreşte să se pronunţe pe elementele din dosar, deoarece nu are cunoştinţă despre acestea.

"Nu avem nicio aplecare să facem circ. Nu suntem PSD să ne rupem cămaşa de pe noi atunci când cineva din partea PNL trebuie să renunţe la o candidatură, forţat de aceste împrejurări", a spus liderul PNL, adăugând că nu a avut încă o discuţie cu Ludovic Orban.

Gorghiu a subliniat că nu există nicio problemă legată de resursa umană din PNL. "Avem resursă umană care să câştige Primăria Capitalei. Este într-adevăr o problemă că renunţăm la o candidatură care, conform tuturor analizelor, era singura candidatură în competiţie la acel moment care să bată candidatul PSD, dar PNL are multe alte variante cu care să vină în faţa electoratului", a adăugat liderul PNL.

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a susţinut că se va discuta luni şi marţi despre candidatul liberalilor la Primăria Capitalei.

"Candidatura va fi asumată de un membru al PNL. (...) Nu o să lungim discuţia, mâine o să avem candidatul", a arătat Blaga.

Acesta a precizat că PNL nu va face alianţe preelectorale, iar liberalii vor câştiga Primăria Capitalei.

(D.P.)

--------

Actualizare 17:58 Victor Ponta: "Eu l-am iertat de mult pe Orban, dar Dumnezeu nu-i uită nici pe proşti nici pe ticăloşi!"

Victor Ponta a scris în urmă cu câteva momente, pe pagina lui de Facebook, că l-a iertat pe Ludovic Orban, "dar Dumnezeu nu-i uită pe proşti nici pe ticăloşi".

Acesta a facut trimitere la declaraţia pe care a dat-o în urmă cu o zi postului RTV: "Am avut de când fac politică sute de plângeri penale. O singură plângere penală din cariera mea m-a deranjat, înfuriat, plângerea făcută de Ludovic Orban împotriva soþiei mele. Dincolo de bătălia politică, nu ne facem plângeri penale la soţii".

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban i-a acuzat pe Victor Ponta şi Daciana Sârbu ca nu au trecut în declaraţiile de avere bunurile celuilalt.

(D.P.)

--------

Actualizare 17:30

Ludovic Orban este urmărit penal de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, după ce, în martie, a contactat un om de afaceri solicitându-i sprijin financiar în campania electorală pentru alegerile locale, potrivit unui comunicat al DNA.

Procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, faţă de Ludovic Orban.

Din ordonanţa de dispunere a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora: "La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim-vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.

Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una - două săptămâni.

Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri".

Porcurorii precizează că lui Ludovic Orban i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile articolului 309 Cod de procedură penală.

(S.A.)

----------

Actualizare 17:23 Ludovic Orban: "Îmi retrag candidatura pentru Primăria Capitalei"

Liberalul Ludovic Orban a declarat astăzi că, în urma anchetării sale de către procurorii DNA, îşi va retrage candidatura de la alegerile pentru funcţia de primar al Capitalei şi că va demisiona din conducerea PNL, dar şi din cea de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

"După cum bine ştiţi, PNL a susţinut permanent lupta împotriva corupţiei, a susţinut permanent în toate ocaziile în Parlament şi alte situaţii solicitările formulate de DNA, de justiţie şi nu voi face nicio excepţie în acest caz. Atât timp cât a început urmărirea penală împotriva mea, atât timp cât s-a dispus măsura controlului judiciar împotriva mea, îmi retrag candidatura de la funcţia de primar general din partea PNL", a afirmat Orban.

(S.A.)

---------

Actualizare 16:38

Ludovic Orban a declarat că este cercetat sub control judiciar, după ce a fost audiat astăzi de procurorii DNA. Acesta a anunţat că îşi retrage candidatura de la primăria Capitalei şi că demisionează din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:20 Ludovic Orban, la sediul DNA: "Nu îmi este teamă"

Ludovic Orban, candidatul PNL la primăria Capitalei, a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi audiat, la intrare în sediul instituţiei precizând că nu se teme şi că nu a încălcat legea.

"Nu îmi este teamă, am în spate 25 de ani de carieră în viaţa publică în care nu am fost niciodată nici măcar bănuit de implicare în vreo faptă de corupţie, în care nu am încălcat legea şi tot ce am câştigat, am câştigat pe munca mea. Nu este o citaţie, este o invitaţie", a declarat Ludovic Orban.

(S.A.)

-----------

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, la DNA

Candidatul PNL la Primăria Generală a Capitalei, Ludovic Orban, a fost chemat la DNA, scrie liberalul pe pagina sa de Facebook.

"Astăzi mă voi abate de la programul obişnuit, nu particip la nicio întâlnire cu alegătorii, nu particip la nicio emisiune, nu mă întâlnesc cu specialişti independenţi pentru finalizarea programului pentru bucureşteni, astăzi am aflat că trebuie să fac altceva. La ora 15:00 voi fi prezent la sediul DNA, unde am fost invitat", a scris Ludovic Orban pe pagina sa de Facebook.

"Aştept curios să aflu care sunt motivele pentru care am fost convocat", a adăugat acesta.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Dupa ce a vazut probele a iesit si a schimbat vorba, demisionez, nu candidez dar am furat cinstit....jur pe biblie....

    Averea lui Bușoi la control. Are nevoie de o vizită la DNA.

    "„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 11.04.2016, față de inculpatul ORBAN LUDOVIC, prim–vicepreşedinte al unui partid, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000

    Din ordonanța de dispunere a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora : 

    La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti. 

    Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni.

    Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri." 

    1. Eu încă nu înțeleg obsesia politicienilor pentru "numerar". Catralioane în numerar.... Băi, politicieni dobitoci, dacă banii sunt legitimi, folosiți transferul bancar, idioților.

      Eventual folositi-l pe Cristi C. ca intermediar (va pune la dispozitie contul lui alimentat de la rasarit)

      Conturile mele sunt deschise banilor de pretutindeni, albi și curați să fie.

    Mai mai

    Nu ma asteptam de la el.

    Ruina Ponta se trezi.

    Parca se simte o adiere de "o altfel de plitica".

    In rest ramine cum am stabilit: " “Toti aceia care au jefuit/jefuiesc bugtul de stat si resursele tarii, precum si alesii care asista fara reactie la acest jaf sunt niste porci. Este necesar ca Justitia sa-i stringa pe acesti porci, sa-i bage la puscarie si sa-i tina acolo pina vor restitui tot ce au jefuit. Nu mai asa se poate curata clasa politica si societatea de corupti, adica de porci.”. Poate, poate vom reusi sa le tinem oglinda in fata, sa sa aiba mereu imaginea a ceea ce sunt si, odata si odata, ii va prinde rusinea. :))

    Desigur, a curata tara de porci nu-i un lucru usor. Si nu-i usor pentru ca Justitia statului nostru de drept si serviciile nu numai ca ne arata prin toate mijloacele ca sunt in slujba mafiotilor, dar par a fi infestate si intesate de mafioti. Asa ca curatarea acestor structuri de paduchii care, ca niste animale ce sunt, inconstient sau constient, ne sug vlaga, este o prioritate." 

    De felicitat pt demisie.

    1. de huiduit si alungat cu pietre

    In sfarsit avem si noi un politician care are demnitatea de a se retrage de pe scena politica prin demisie atunci cand este acuzat de incalcarea legii. In acelasi timp nu pot sa nu ma gandesc la tot spectacolul penibil facut de lacheul Oprea care s-a facut pres in fata tuturor potentatilor momentului pentru a scapa de acuzatiile ce i se aduc.

    1. esti un golan, vai de penele tale. Demnitate si Orban nu aveau ce cauta in aceeasi propozitie, prostovanule. Orban este un nerusinat penal care si-a cumparat mereu alegerile, un nenorocit care ne mintea cand trecea poarta DNA-ului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb