Procurorii DNA au demarat ieri 20 de percheziţii la sediile unor instituţii publice şi unităţi sanitare într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârşirii, în perioada 2008-2011, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, de către funcţionari publici, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe, potrivit DNA. Percheziţiile au vizat, printre altele, sediul Ministerului Sănătăţii şi spitalele Polizu, C.C. Iliescu şi Cantacuzino, fiind verificate licitaţiile pentru achiziţionarea de echipamente medicale. Conform Agerpres, în cauză sunt suspiciuni de corupţie în cadrul unor proceduri de achiziţie de aparatură şi echipamente medicale, iar valoarea prejudiciului ar fi de 7 milioane de euro.
Un număr de 22 de maternităţi din toată ţara ar fi fost dotate cu bani de la Uniunea Europeană, într-un program naţional de neonatologie în valoare de 60 de milioane de euro, dar fondurile ar fi ajuns cu întârziere, conform surselor din presă. Procurorii au verificat achiziţiile făcute în mandatelor miniştrilor Ion Bazac (2008-2009) şi Cseke Attila (2009-2011), membri ai cabinetelor conduse de Emil Boc. Anchetatorii au percheziţionat şi cabinetul lui Adrian Crăciun, şeful clinicii de neonatologie din Institutul Cantacuzino, în prezenţa acestuia, de unde au ridicat un calculator şi mai multe documente.
"Anchetatorii ne-au precizat că nu au venit pentru probleme care vizează Spitalul Cantacuzino, ci strict programul de neonatologie", a declarat pentru Hotnews medicul Iulian Brezean, directorul unităţii sanitare.
DNA a făcut percheziţii şi la Departamentul de Achiziţii, Unitatea de Management a Proiectelor Băncii Mondiale şi Departamentul de Dispozitive Medicale din Ministerul Sănătăţii. Ancheta vizează şi Asociaţia de Neonatologie, unde au fost căutate documente referitoare la programul de neonatologie. Direcţia Naţională Anticorupţie a subliniat că, deocamdată, în cauză este efectuată urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind inculpată vreo persoană.
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a descoperit suspiciuni de corupţie şi fraudă la contractele de furnizare de echipament medical finanţate de Uniunea Europeană în ţara noastră şi a transmis anchetatorilor români informaţii pe parcursul investigaţiilor coordonate de DNA, a informat ieri OLAF, într-un răspuns transmis către Hotnews. "OLAF a descoperit suspiciuni de fraudă şi corupţie legate de contracte de furnizare de echipament medical finanţate de UE. OLAF a oferit informaţii valoroase, obţinute în investigaţiile sale administrative, autorităţilor competente româneşti, care astăzi au procedat la percheziţii, aşa cum a anunţat Direcţia Naţională Anticorupţie", a transmis Oficiul.
• Percheziţii similare în Olanda şi Marea Britanie, la sesizarea OLAF
Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a declarat pentru ziarul BURSA că percheziţii similare au loc şi în Olanda şi Marea Britanie, efectuate de organele de anchetă ale ţărilor respective, la sesizarea OLAF, fiind vizate situaţii asemănătoare celor autohtone. Banii făceau parte dintr-un program finanţat de Banca Mondială (BM) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI). Domnia sa a precizat că sunt vizaţi, în principal, funcţionari din Ministerul Sănătăţii care au fost membri în comisiile de licitaţie pentru atribuirea fondurilor europene. Banii urma să fie alocaţi pentru modernizarea unor spitale. Percheziţiile procurorilor au fost efectuate şi la spitalele Cantacuzino, Polizu şi "C. C. Iliescu" Fundeni, a mai precizat oficialul DNA. În acest dosar, procurorii anticorupţie beneficiază de sprijin din partea OLAF, a SRI şi a Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.