DOBÂNDA DE REFERINŢĂ, LA UN NOU MINIM ISTORIC Investitorii caută azil în afara băncilor

EMILIA OLESCU, PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 ianuarie 2015

Investitorii caută azil în afara băncilor

Ionuţ Dumitru: "Nu ştiu dacă există oportunităţi reale pentru plasarea economiilor modeste"

Claudiu Cazacu, XTB România: "Mărfurile agricole se profilează ca promiţătoare, în special grâul, porumbul şi zahărul"

Cristian Pârvan, AOAR: "Nu poţi da lovituri de azi pe mâine în imobiliare şi pe segmentul terenurilor agricole"

După ce dobânzile la depozite au scăzut pe tot parcursul anului trecut, analiştii avertizează că vom avea dobânzi reduse, atât la depozitele în lei, cât şi la cele în euro, şi în anii care urmează, şi se aşteaptă ca Banca Naţională a României să reducă şi în următoarele şedinţe dobânda de politică monetară.

Ieri, Banca Naţională a României (BNR) a redus din nou rata dobânzii de politică monetară, de la 2,75% la 2,5%.

În aceste condiţii, deponenţii la bănci vor fi împinşi să caute plasamente alternative, în funcţie de riscurile pe care sunt dispuşi să şi le asume şi de termenul pe care doresc să facă investiţia. Imobiliarele şi terenurile agricole sunt recomandate de analişti celor care au timp "să aştepte", în timp ce piaţa de capital şi mărfurile sunt destinate celor iniţiaţi, care cunosc riscurile acestor produse.

Oamenii simpli ar trebui să apeleze la specialişti ca să-şi plaseze economiile, nu să se aventureze să investească singuri, sunt de părere analiştii, care subliniază, la unison, că, la noi, nu există o educaţie financiară substanţială.

"Pentru omul de rând, nu ştiu dacă există oportunităţi reale de investiţii", ne-a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, care sugerează persoanelor cu economii să-şi îndrepte atenţia către specialişti: "Astfel, apare varianta investirii în fonduri care au activităţi în diferite domenii.

Fiecare investitor are un anumit profil de risc, în funcţie de vârstă, de venituri etc., iar specialiştii pot recomanda ce fel de investiţie se potriveşte fiecăruia dintre aceştia".

Potrivit domniei sale, am ajuns la un nivel de dobânzi la depozitele în lei pe care nu le-am mai văzut până acum, de 2-3%, iar acestea vor sta mult pe piaţă, ani de zile.

Claudiu Cazacu: "Investitorii interesaţi de conservarea capitalului şi a puterii de cumpărare pe termen lung vor privi cu atenţie aurul, în 2015"

Cu toate acestea, potrivit lui Claudiu Cazacu, analist şef la XTB România, investitorii cu aversiune la risc vor alege preponderent depozitele bancare, în ciuda remunerării tot mai slabe a acestora: "Ca alocare pe monede, euro va pierde teren în favoarea dolarului american, susţinut de economia mai puternică şi de apropierea ridicării dobânzilor de către Fed (posibil chiar înainte de luna iunie)".

În opinia sa, investitorii interesaţi de conservarea capitalului şi a puterii de cumpărare pe termen lung vor privi cu atenţie aurul, în 2015.

"Cei dispuşi la riscuri mai mari vor căuta să amplifice judicios poziţiile în favoarea dolarului, utilizând instrumente derivate, cu efect de levier", ne-a mai spus domnul Cazacu, adăgând: "Poziţiile în defavoarea euro vor primi un sprijin important odată cu trecerea Băncii Centrale Europene la politica de relaxare monetară neconvenţională masivă, dar mai ales dacă alegerile din Grecia ridică probabilitatea ieşirii ţării din zona Euro".

Analistul XTB consideră că pieţele de capital vor avea un parcurs ultra-volatil, creând oportunităţi pentru investitorii sofisticaţi, dar cu un risc foarte ridicat în ţările dezvoltate şi în general nefavorabile atitudinii "buy-and-hold" (cumpără şi păstrează).

Mărfurile agricole se profilează ca promiţătoare, în special grâul, porumbul şi zahărul, mai spune domnul Cazacu.

Ionuţ Dumitru: "Probabil că o oportunitate de plasament ar fi terenurile agricole"

Ionuţ Dumitru spune că deponenţii se pot orienta către variante alternative de plasament, de genul fondurilor mutuale, investiţiilor în acţiuni etc., dar că trebuie să ţină cont că acestea au diverse profiluri de risc: "Orice investiţie trebuie să ia în calcul şi raportul de rentabilitate/risc. De exemplu, nu oricine îşi permite să facă o investiţie pe piaţa de capital, întrucât acţiunile de pe bursă au devenit foarte volatile ca urmare a tensiunilor externe, legate de Rusia şi Grecia".

Ionuţ Dumitru consideră că este greu de spus dacă a sosit momentul ca o persoană să-şi plaseze economiile pe piaţa imobiliară, întrucât încă nu a fost stabilit un nivel al preţurilor imobilelor.

În opinia sa, probabil că o oportunitate de plasament ar fi terenurile agricole: "Dar, şi în această zonă preţurile au crescut semnificativ în ultimii 7-10 ani, de la 200-300 de dolari pe hectar la 7.000-8.000 de euro hectarul. În orice caz, acestea sunt mai mici decât în alte state europene".

Analistul economic Aurelian Dochia susţine că riscurile şi costurile în alte plasamente decât depozitele bancare sunt destul de mari, celelalte variante pretându-se mai mult pentru economiile în valoare de zeci de mii de euro: "Având în vedere că depozitele la noi sunt reduse, nu prea există alternative de plasament".

Doru Lionăchescu, Capital Partners: "Persoanele cu venituri peste medie nu trebuie să privească spre plasamente exotice"

Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners, este de părere că persoanele cu venituri peste medie nu trebuie să privească spre plasamente exotice de genul celor din domeniul artei sau în antichităţi.

Domnia sa ne-a declarat: "Oamenii trebuie să investească în domenii pe care le înţeleg şi pe care le cunosc. Ar trebui descurajate plasamentele de genul celor pe piaţa forex şi pe bursele de mărfuri.

Pieţele de mărfuri, cum ar fi aurul sau grâul, sunt foarte riscante, deşi par facinante, pentru că sunt extrem de complicate şi volatile (un exemplu este piaţa petrolului, al cărui preţ a scăzut la jumătate, într-un an). Pieţele de mărfuri sunt dedicate exclusiv profesioniştilor, nu celor care deţin disponibilităţi peste medie. Aceştia ar trebui să deţină un portofoliu echilibrat de obligaţiuni, depozite şi acţiuni. Ar trebui să investească în indicii unei burse şi să aştepte ca aceştia să evolueze. Nu este indicat ca persoanele cu venituri medii să facă investiţii active, pentru că fondurile active au comisioane care nu se justifică. Există fonduri ce percep comisioane aproape de zero şi care urmăresc doar indicii bursieri. Cei care au economii consistente pot face mici investiţii imobiliare".

Anul trecut, indicele BET, al celor mai lichide acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşi a urcat cu 9,14%, raportat la moneda euro, în timp ce BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 3,07%. Pe segmentul fondurilor de investiţii, FDI Carpatica Global a oferit cel mai bun randament, de 10,65% faţă de moneda europeană, fiind urmat de Erste Balanced RON (+8,5%) şi Erste Equity Romania (9,36%).

La depozitele în lei, cel mai bun randament ar fi fost obţinut, în 2014, la MKB NexteBank (+5,16% faţă de moneda euro), plasamentele în euro au fost cel mai bine remunerate la Marfin Bank (+3,5%).

La cursul BNR, aurul a înregistrat o apreciere cu 13,07%, în 2014, în timp ce leul a încheiat anul la un curs cu numai 0,06% peste cel de anul trecut, faţă de euro.

Cristian Pârvan, AOAR: "Cei care supraveghează pieţele nu prea îşi fac datoria"

În opinia lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), educaţia financiară este redusă la noi, iar "cei care supravegheză pieţele nu prea îşi fac datoria".

Să investeşti în plasamente speculative din care să obţii randamente superioare înseamnă să te pricepi să investeşti, spune domnia sa, adăugând că depozitele continuă să reprezinte cel mai simplu mod de plasament pentru cei care nu au un nivel ridicat de educaţie financiară.

Persoanele care dispun de o astfel de cultură şi de bani şi care pot estima care este raportul risc/sacrificiu ar putea face plasamente în fonduri de investiţii şi în acţiuni, ne-a precizat Cristian Pârvan, subliniind: "Nu poţi da lovituri de azi pe mâine în imobiliare şi pe segmentul terenurilor agricole".

În opinia domniei sale, terenurile agricole ar putea fi rentabile, dar peste mai mulţi ani, după ce aceia care au investit în ele vor dezvolta culturi agricole pe respectivele suprafeţe. Astfel de investiţii dau randament pe termen lung, nu sunt speculative, spune domnul Pârvan, care menţionează că la fel se întâmplă şi cu proprietăţile imobiliare, suma investită în cumpărarea unui apartament fiind recuperată în 10-15 ani, în condiţiile în care imobilul ar fi închiriat.

Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică din cadrul PricewaterhouseCoopers România, susţine că, în condiţiile unor dobânzi în scădere, ne aflăm într-o perioadă bună pentru investiţii alternative. "România prezintă încă multe oportunităţi, iar multe nişe de piaţă nu sunt acoperite. Este loc de investiţii productive, iar autorităţile ar trebui să sprijine dezvoltarea spiritului antreprenorial, care este o adevărată garanţie a dezvoltării viitoare a ţării", ne-a spus, recent, domnia sa, într-un interviu, fiind de părere că investiţiile pe bursă sau în fonduri reprezintă o alternativă la clasicul depozit bancar.

Cristian Pârvan opinează că o soluţie pentru cei care doresc să investească sume modeste de bani în vederea obţinerii unui randament ar fi dezvoltarea unor afaceri la care se pricep, cu sprijinul statului - care ar putea deduce o sumă fixă din impozitul pe care acei antreprenori ar urma să-l plătească -, pentru ca în momentul în care aceştia ar ieşi din business-ul respectiv banii câştigaţi din înstrăinarea afacerii să nu fie impozitaţi.

Văcaru, JLL: "Spaţiile industriale, cele mai bune investiţii imobiliare în 2014"

Andrei Văcaru, şeful departamentului de consultanţă de la Jones Lang LaSalle (JLL) apreciază că piaţa spaţiilor industriale va rămâne interesantă, după ce a hibernat multă vreme şi va deveni mult mai lichidă, fiind aşteptată o creştere a numărului de tranzacţii.

Anul trecut, spaţiile industriale au avut un randament de 9,75%, potrivit domniei sale, fiind cele mai rentabile investiţii pe piaţa imobiliară.

În plus, domnul Văcaru ne-a precizat: "În acest moment, nu cred că există, pe segmentul rezidenţial, o proprietate care să aducă un randament de 10%. De exemplu, un apartament cumpărat cu 100.000 de euro nu are cum să aducă venituri din închiriere de 10.000 de euro pe an".

În opinia domniei sale, piaţa imobiliară va fi mult mai animată, anul acesta decât în 2014, şi vom avea, în special, mai multe tranzacţii cu spaţii comerciale. Totodată, Andrei Văcaru susţine că piaţa şi-a schimbat focusul anul trecut în ceea ce priveşte tranzacţiile cu terenuri.

"Dacă, după criză, cele mai multe terenuri erau cumpărate de retaileri pentru extinderea activităţii, acum terenurile sunt achiziţionate de către dezvoltatorii de centre comerciale şi spaţii de birouri", a conchis domnia sa.

În 2014, volumul investiţional pe piaţa imobiliară a crescut considerabil comparativ cu anii anteriori, depăşind 1,3 miliarde de euro, ne-a declarat Mihaela Galaţanu, research specialist al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Domnia sa apreciază că toate sectoarele pieţei au fost interesante pentru investiţii, dar susţine că "vedeta" anului trecut a fost segmentul de birouri.

Specialistul DTZ ne-a subliniat că randamentele investiţionale pentru spaţiile comerciale, industriale şi de birouri au scăzut uşor, pe parcursul anului trecut. În acest an, produsele investiţionale cele mai atractive vor fi, în continuare, spaţiile de birouri, ne-a mai spus Mihaela Galaţanu.

Piaţa imobiliară locală este pe locul doi în regiunea Europei Centrale şi de Est, după Polonia, la nivelul lichidităţii şi al stocului de investiţii, după cum ne-a declarat, într-un interviu, Gijs Klomp, fostul director general al companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle, care consideră că România a devenit o piaţă matură şi mult mai interesantă pentru investitorii imobiliari.

În opinia sa, un dezvoltator care investeşte într-o clădire de birouri îşi recuperează banii în 2-3 ani de la finalizarea proiectului.

NOTĂ:

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţie.

BNR a redus dobânda de politică monetară la 2,5%

Dobânda de referinţă se află la un nou minim istoric, după ce Banca Naţională a României (BNR) a redus rata dobânzii de politică monetară la 2,5% de la 2,75% pe an, aşa cum, de fapt, estimau analiştii economici.

BNR a hotărât continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi a menţinut nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Banca Centrală a explicat, într-un comunicat, condiţiile în care a fost luată această decizie.

Potrivit BNR, analiza celor mai recente date macroeconomice relevă scăderea ratei anuale a inflaţiei şi plasarea ei sub valorile prognozate, ca urmare a declinului preţurilor volatile, inflaţiei scăzute din zona euro, persistenţei deficitului de cerere agregată şi continuării ajustării descendente a anticipaţiilor inflaţioniste.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 1,26% în luna noiembrie 2014, de la 1,44% în octombrie, rata medie anuală a inflaţiei fiind de 1,1%, uşor inferioară nivelului de 1,2% din luna precedentă, au explicat reprezentanţii Băncii Naţionale.

Potrivit surselor citate, rezervele valutare s-au menţinut în jurul nivelului de 32 miliarde euro, la finele anului trecut, după acoperirea plăţilor scadente aferente serviciului datoriei externe (aproximativ 8 miliarde euro) şi în condiţiile reducerii ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit (de la 20% la 14%), fiind alimentate de intrări ale fondurilor europene şi împrumuturi ale statului pe pieţele internaţionale.

"Pe parcursul anului 2014, cursul de schimb al monedei naţionale faţă de euro s-a menţinut într-o plajă de stabilitate, aprecierea din perioada martie-octombrie fiind temperată de sporirea aversiunii globale pentru risc în ultimele luni ale anului, în condiţiile tensiunilor geopolitice regionale", subliniază BNR, adăugând: "Ritmul anual de creştere, în termeni reali, al creditului în monedă naţională s-a majorat în condiţiile propagării reducerilor succesive ale ratei dobânzii de politică monetară asupra ratelor dobânzilor la creditele noi acordate companiilor şi populaţiei. Cu toate acestea, dinamica anuală reală a împrumuturilor totale acordate sectorului privat a rămas în teritoriu negativ, pe fondul reducerii stocului de credite în valută şi al derulării operaţiunilor de eliminare a creditelor neperformante din bilanţurile instituţiilor de credit".

Potrivit oficialilor BNR, pe termen scurt, este anticipată menţinerea traiectoriei ratei anuale a inflaţiei sub limita inferioară a intervalului ţintei staţionare, ca efect al influenţei exercitate de evoluţia preţului petrolului pe plan mondial şi al persistenţei deficitului de cerere agregată. Totodată, a fost remarcată creşterea incertitudinilor privind evoluţiile din mediul extern, în condiţiile reamplificării tensiunilor geopolitice regionale şi ale ajustării conduitei politicii monetare a principalelor bănci centrale din lume.

În scopul consolidării transmisiei semnalului ratei dobânzii de politică monetară, Banca Centrală a decis şi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară, la +/-2,25 puncte procentuale de la +/-2,5 puncte procentuale. În aceste condiţii, rata dobânzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,75% pe an, de la 5,25%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi menţinută la 0,25% pe an.

"Pe baza datelor disponibile în prezent, deciziile vizează asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, concomitent cu revigorarea sustenabilă a activităţii de creditare, de natură să contribuie la realizarea unei creşteri economice echilibrate şi de durată", arată Banca Naţională.

Consiliul de Administraţie al BNR consideră că "un mix adecvat de politici macroeconomice, în linie cu prevederile acordurilor de finanţare externă, alături de un proces sustenabil de intermediere financiară şi o remunerare adecvată a depozitelor bancare sunt esenţiale pentru consolidarea economiei româneşti şi întărirea rezistenţei acesteia la şocuri externe".

BNR reafirmă că utilizarea şi dozarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune, în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional, sunt de natură să asigure îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, precum şi menţinerea stabilităţii financiare.

Banca Naţională a României a redus de trei ori, anul trecut, dobânda de politică monetară. (E.O.)

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. "Pentru omul de rând, nu ştiu dacă există oportunităţi reale de investiţii".

    pai nici nu se poate altfel, nu tot boboru' trebuie sa investeasca. el economiseste si, daca nu exista investitori, poate sa-si tina banii la fel de bine acasa ca si la banca.  

    1. Nu dati banii pe prostii,/luati un zaibar si un raki/Mugurel va ispiteste/Virgilica va trezeste:-)

      Domnul Parvan primesze distinctia Io Tee Pup! pentru declaratia domniei Sale. 

    elitele statului trebuie sa manceasca,si sa aiba imaginatie.Dar ele se multumesc cu salariul,de multe ori nemeritat.Ministerul muncii si cel al economiei ar trebui sa colaboreze pentru gasirea acelor domenii care se preteaza infiintarii de cooperative,in care sa geseasca de lucru toti cei care vor sa munceasca,dar si in care sa poata investi doritorii,in loc sa construiasca case care stau goale:impaduriri,prelucrarea materiilor prime din agricultura,tesatorii,confecti i,comert.

    1. Opinie buna dar nerealista ca doar toti care se suie pe scaune fura, ai uitat ?

    Exista alternative. Nu degeaba fondurile de obligatiuni din Romania au avut in ultimii ani atata succes. E drept ca nu sunt garantate ca depozitele, dar sunt mari si relative diversificate pentru vremuri de pace.

    Pe de alta parte, a cam trecut vremea randamentelor mari cu risc zero. Ele apartin vremurilor mai tulburi decat cele de azi. Nu stiu daca am vrea sa revenim acolo... 

    Să investeşti în plasamente speculative din care să obţii randamente superioare înseamnă să te pricepi să investeşti... HALAL INVESTITORI. pai de-aia nici nu avem investitori, daca seful oamenilor de afaceri are cap de dinozaur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb