DOCUMENTE INTERNE ALE BĂNCII, SCURSE PE INTERNET: Raiffeisen Bank: "Creditarea în CHF are o marjă mai mare de profit decât cea în euro"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iulie 2017

Raiffeisen Bank: "Creditarea în CHF are o marjă mai mare de profit decât cea în euro"
  • document ataşat Documente interne ale "Raiffeisen Bank" publicate de Gh. Piperea
    apasă aici pentru a descărca.

    După ce a văzut documentele Raiffeisen, puse la dispoziţie de ziarul "BURSA", directorul general al ANPC, Paul Anghel, ne-a spus că va cere o poziţie Raiffeisen Bank cu privire la aspectele ce ţin de protecţia consumatorilor

    Grupul clienţilor cu credite în CHF: "Banca Raiffeisen, conform documentelor, avea în plan să îşi acopere riscurile prin introducerea în contractul de credit a unei clauze care i-a permis să modifice dobânda după bunul plac"

    Documentele prezintă o referire la conversia în lei sau euro a creditelor în CHF, în cazul în care se observă creşterea cu 15% a cursului de schimb

    ------------

    Actualizare 10:52 Gheorghe Piperea publică un nou set de documente interne ale "Raiffeisen Bank"

    Avocatul Gheorghe Piperea a publicat astăzi, pe Facebook, un nou set de documente interne ale "Raiffeisen Bank", care probează, în opinia sa, practicile comerciale "înşelătoare şi cartelare" ale băncii privind creditarea în CHF.

    Domnia sa afirmă, într-o postare pe reţeaua de socializare: "Public astăzi cel de-al doilea set de documente interne care probează cu asupra de măsură practicile comerciale înşelătoare şi cartelare ale uneia dintre cele mai temute bănci (nu de noi, ci de Statul român şi de funcţionarii sau demnitarii săi slugarnici), Raiffeissen. Documentele sunt reale, iar comentariul aparţine unui fost insider, care, deocamdată, vrea să îşi păstreze anonimatul, fiind de acord ca, la un moment dat, când autorităţile se vor fi trezit din respectul religios faţă de această bancă, să depună mărturie.

    Precizez pentru cei deranjaţi de aceste postări că în cauză sunt aplicabile statuările CEDO din cauza Morice.

    Într-un prim mesaj primit de la insider, după publicarea primului set de documente, mi se spunea asta: «Înşelătoria e mai gravă decât credeţi, nu au pus o clauză abuzivă de dobândă şi apoi ups, au crescut dobânda (mai ales că libor CHF scăzuse când ei crescuseră dobânda, încălcându-şi astfel şi propria clauză abuzivă...); de fapt, ei dădeau credite cu 4,9% fixă în primul an şi puneau în sistemul băncii ca la expirare, după un an, să fie 5,9%, dar clientului nu îi spuneau nimic (deci nu doar ştiau, ci acţionau în consecinţă criminală)».

    Documentele din acest nou set datează din februarie 2009, o perioadă foarte, foarte semnificativă, întrucât tocmai intervenise falimentul Lehman Brothers, se schimbase guvernul României, iar băncile nu mai aveau niciun dram de încredere una în alta (refuzând să se împrumute între ele), deşi vătafii overlorzilor sistemului încă se aflau în faza de negare a crizei. Manole Meşterul, va reamintiţi, desigur, încă nega că România ar fi având nevoie de un împrumut de la FMI. La fel şi Băsexu.

    Între timp, iată cam ce se întâmplă prin bănci...

    - «memo e aprobat în februarie 2009 şi se aplică creditelor din februarie 2008 - decembrie 2008; deci băieţii modificau în spate dobânda pentru credite acordate chiar cu 1,5 luni în urmă...»;

    - «la al doilea punct de la premise ei zic că "încă de la început, am setat în sistem dobânda revizuibilă care va trebui aplicată în sistem automat la aniversarea unui an de la acordarea creditului..."; deci ei nu numai că vindeau abuziv dpdv dobânda netransparentă pe care o puteau modifica atunci când vroiau, dar şi ştiau şi setau în sistem de la acordare că vor mari dobânda şi NU spuneau clientului, vindeau însă [cu asigurarea] că are dobânda bună!!! asta e înşelătoria de natură penală; dacă se face un audit se va identifica practica în sisteme şi în actele interne»;

    - «la al treilea punct spun că nu le ajunge lăcomia şi mai cresc puţin... adică ştiau că vor creşte, da' nu le ajunge... luăm un exemplu din tabel, credite CHF mortgage, 914 bucăţi acordate între februarie şi decembrie 2008: au dat cu dobândă promoţională cică de 4,6%, setaseră în sistem că va fi 5,4% peste un an (nu spuneau nimic clientului că dracu' ar mai fi luat) şi au mărit-o la 5,6%; opţiunile de dobândă fixă, puse la mişto, erau atât de sus, de a continua încă un an (8,6%) sau 3 ani (14%) încât erau siguri că nu va accepta nimeni»;

    - «avem 10.000 clienţi şi aproximativ 390 milioane de euro afectate»;

    - «avem o notă care spune că inventează o formulă de dobândă pt OUG 174/2008, ce va fi folosită doar dpdv comunicare; de ce au creat această dobândă? pentru a crea aparenţa aplicării OUG, dar pentru a arată că, deşi dobânzile ar trebui să fie de 11-12%, în mărinimia lor ei dau dobânzi de 5-6% şi astfel abuzul era acoperit»;

    - «la icbs system impact primul bullet zice că indexul de dobândă va fi setat ca dobândă plus comisionul lunar de 0,15% anualizat (1,8%); ăsta e comisionul ăla de care ziceau ei în contracte clienţilor că din al doilea an dacă plătesc bine banca nu îl va mai lua (de fapt nu a vrut niciodată să nu îl mai încaseze şi totul a fost făcut pt a fenta BNR-ul şi să nu îl ia în calculul gradului de îndatorare zicând uite, din al doilea an nu mai încasez... asta e dovadă că nu era aşa... bine, clauza era abuzivă oricum»;

    - «care e impactul? păi câştigă banca încă 1,8 milioane de euro până la final de an (nu e un an întreg, ci doar 10 luni!!! asta e motivul înşelătoriei/crimei)».

    [comentariu ex-insider]

    Notă : halal opţiune între dobânda variabilă şi dobânda fixă; practic, dacă debitorul opta pentru dobânda fixă, avea la dispoziţie două variante exlusive: ori contractul continuă încă un an cu dobânda fixă, dar aceasta era «setată» la 8,6% (adică, practic, dublu decât dobânda variabilă), ori contractul continuă încă trei ani cu dobânda fixă, dar, de data asta, dobânda era «setată» la 14% (adică mai mult decât triplu faţă de dobânda variabilă).

    Notă suplimentară: se observă nu numai că aceste credite nu erau mai ieftine decât cele în euro (întrucât dobânda era «setată» în sistemul electronic al băncii pentru a se alinia la dobânzile pieţei, în maxim un an de la data acordării creditorului), dar, cel mai important, toate aceste calcule relative la expunerea băncii şi la ratingul clientului erau exprimate în euro, de unde concluzia că, de fapt, creditele comercializate erau, de fapt, în euro, fiind doar indexate în chf, şi asta cu scopul precis de a specula pe curs şi de a capta o clientelă de nişă, constituită din cetăţeni care nu aveau venituri suficiente pentru a se califica pentru credite efective în euro; au fost făcuţi «fericiţi», în acest fel, 10 mii de inşi, în numai câteva luni. Şi, cică, aceasta nu este practică înşelătoare - aşa susţine avocatul de ultimă instanţă al banksterilor, BNR.

    Notă adiţională: precum se observă, onorabila banca a raportat întotdeauna comisionul de administrare lunară (de 0,15% pe lună, anualizat, de 1,8% pe an) ca parte din dobândă, ca supliment mascat de dobândă; este aşa-numitul comision de frunză-verde sau de Moş Crăciun (cum, cu umor involuntar şi auto-acuzator susţinea în faţa ICCJ o fostă adversara a mea într-un dosar contra defunctei Volksbank); acest comision a fost desfiinţat în instanţă, inclusiv la ICCJ, de sute sau chiar mii de ori, fiind incriminat şi de CJUE, în speţa Matei contra Volksbank, precum şi în speţa Clubul Lombard; totuşi, în urmarea seminariilor de la Sinaia, acest comision de frunză-verde a fost declarat «legal» de câteva complete, inclusiv unul de la ICCJ (complet care, în dosarele contra BCR şi contra Raiffeissen pe care le-a trântit, a înlocuit motivarea normală, calmă şi raţională a unor soluţii venite de la cea mai înaltă instanţă a sistemului, cu acuze contondente la adresa mea şi a echipei mele şi cu «argumente» emoţionale protective pentru bietul bankster care, iată, face mari eforturi de umanizare şi câştigare a încrederii, dar nu îl lăsăm noi, certăreţii debitori); poate că, după ce se vor fi pronunţat parchetele şi Consiliul Concurenţei asupra acestor documente revelatorii, completele respective se vor fi abţinut de la judecarea unor revizuiri; nu de alta, dar legea pedepseşte sever favorizarea delincventului".

    Consultaţi, în attachment, documentele publicate de avocatul Piperea.

    (S.A.)

    -------------

    Creditele în CHF oferă o marjă de profit mai ridicată pentru bancă decât cele în euro, se arată într-o notă internă a Raiffeisen Bank, din august 2006, precedentă lansării împrumuturilor în moneda elveţiană de către bancă.

    Nota face parte dintr-un set de documente Raiffeisen Bank, scurse pe Internet, pe paginile de socializare ale grupurilor de clienţi cu credite în CHF.

    Documentele prezintă împrejurările lansării creditelor în CHF de către Raiffeisen Bank, care nu a infirmat veridicitatea notelor, până la închiderea ediţiei, dar nici nu a transmis un punct de vedere.

    Grupul Clienţilor cu credite în CHF precizează că Banca Raiffeisen, conform documentelor, avea în plan să îşi acopere riscurile prin introducerea în contractul de credit a unei clauze care i-a permis să modifice dobânda după bunul plac: "La un an distanţă, dobânzile din contractele de credit au fost majorate cu cel putin 1-2%.

    Angajaţii erau instruiţi să justifice clienţilor majorarea dobânzii, chiar dacă era, de fapt, pur şi simplu discreţionară. Creditul CHF mai ieftin a devenit un credit de două ori mai riscant, atât din cauza creşterii cursului de schimb, dar şi din cauza majorării ratei dobânzii. În plus, a devenit, începând cu al doilea an de creditare, mult mai scump decât la data încheierii contractului, ţinând cont că dobânda se calculează annual, iar perioada de rambursare era de cel puţin 15 ani, uneori chiar 35-40 de ani".

    Documentele prezintă o referire la conversia în lei sau euro a creditelor în CHF în cazul în care se observă creşterea cu 15% a cursului de schimb. Clienţii precizează că banca nu a oferit o astfel de soluţie deşi cursul a crescut cu mai mult de 100%, nici nu le-a prezentat această variantă la contractarea creditului.

    După ce a văzut documentele Raiffeisen, puse la dispoziţie de ziarul "BURSA", directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, ne-a spus că va cere o poziţie Raiffeisen Bank cu privire la aspectele ce ţin de protecţia consumatorilor, respectiv referitor la majorarea de dobândă.

    Domnia sa ne-a spus că, până vineri, nu au fost înregistrate reclamaţii din partea clienţilor la ANPC.

    De asemenea, clienţii cu credite în CHF precizează că Banca Naţională a României a solicitat, în 2004, reprezentanţilor Raiffeisen să menţioneze în contracte modul de calcul pentru dobândă, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

    Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, ne-a declarat: "BNR nu are drept de iniţiativă legislativă şi nici nu are, prin mandat, atribuţii legate de protecţia consumatorilor, care să devină imperative. Ne preocupă această problemă, dar nu avem instrumente şi nici nu am avut în perioada respectivă".

    Pe Internet, a apărut şi adresa transmisă de BNR, în 2004, preşedintelui Raiffeisen Bank, Steven van Groningern. Potrivit acesteia, în 2004, Comitetul de Supraveghere al Băncii Naţionale a României a hotărât ca, începând cu 1.04.2004, instituţiile de credit să prezinte în cuprinsul tuturor contractelor încheiate cu clientela non-financiară modalitatea de calcul utilizată pentru determinarea dobânzii aferente produselor/serviciilor bancare ce fac obiectul acestor contracte, cu explicitarea conţinutului variabilelor care compun formulele în cauză.

    Reprezentanţii Raiffeisen precizează în documentele interne că împrumuturile în CHF oferă posibilitatea acordării unor sume mai mari clienţilor.

    Clienţii cu credite în CHF mai spun că reprezentanţii Raiffeisen au calculat că o apreciere a cursului cu 15% ar fi ridicat gradul de îndatorare cu aproximativ 7%: "Cursul a crescut cu mai mult de 100%, dar se pare că reprezentanţii Raiffeisen nu au vreo problemă privind creşterea gradului de îndatorare în această situaţie. Mai mult, Banca Raiffeisen oferă (anul acesta) soluţii de conversie clienţilor care nu au restanţe, dar au grad de îndatorare mai mare de 65%".

    Avocatul Gheorghe Piperea: "Documentele denotă lacomie"

    În opinia avocatului Gheorghe Piperea, care reprezintă mai multe grupuri de creditaţi în CHF în procesele cu băncile, consideră că documentele Raffeisen denotă lăcomie, intenţia de a exploata nevoile şi emoţiile unor persoane cu venituri reduse şi chiar inducerea în eroare a acţionarilor proprii, de la Viena. Domnia sa a scris pe Facebook: "Ce e important (...) este faptul că banca ştia foarte bine ce e cu riscul de hiper-valorizare a francului elveţian, precum şi ce poate fi cu riscul de supra-îndatorare a clienţilor, aleşi din zona de nişă a debutanţilor în profesie si a persoanelor cu venituri reduse. Şi, cu toate acestea, creditele au fost vândute masiv, ofiţerii de credite fiind instruiţi să insiste pe stabilitatea francului, pe ieftinătatea «produsului» şi pe încadrarea clientului în calculele de rating pentru creditele în CHF în condiţii care i-ar fi descalificat pentru credite în lei sau în euro".

    Cursul francului elveţian a explodat la data de 15 ianuarie 2015, cotaţia ajungând la 4,5 lei, de la 3,74 lei, cu o zi înainte. Peste noapte, a avut loc o creştere de 15 procente a francului elvenţian, din cauză că Banca centrală a Elveţiei a renunţat la pragul minim de 1,2 franci pentru un euro. Vineri, BNR a afişat un curs de 4,1776 lei/CHF.

    Debitorii în CHF solicită răspunsuri de la Raiffeisen şi BNR

    Documentele interne din cadrul Raiffeisen demonstrează practicile comerciale înşelătoare, intenţia de a include în contracte clauze abuzive care să justifice majorarea ratei dobânzii, dar şi faptul că între reprezentanţii Raiffeisen şi BNR au existat comunicări legate de conţinutul contractelor, deşi BNR a negat în repetate rânduri că ar putea sa intervină în contracte, potrivit unui comunicat de presă al Grupului Clienţilor cu credite în CHF.

    Aceştia precizează: "În perioada 2006-2008, reclamele Raiffeisen şi ofiţerii de cont prezentau francul ca fiind cea mai stabilă monedă, sugerând astfel stabilitatea cursului de schimb. Mai mult, ofereau credite ipotecare ce urmau sa fie rambursate în plăţi lunare, timp de 20-30 de ani, aducând ca argument evoluţia comparativă CHF/RON şi EUR/RON".

    Grupul adresează un set de întrebări către Banca Naţională a României: "Avea atribuţia să trimită un astfel de document băncii Raiffeisen (n.r. prin care îi cerea să prezinte clienţilor modul de calcul a dobânzii) ?

    Are această scrisoare caracter legal şi obligatoriu? Dacă da, în baza cărei legi şi a cărui articol?

    Dacă Banca Naţională a României are puterea legală să întervină în contracte, de ce a acceptat, în 2006, procedurile Băncii Raiffeisen pentru creditele în franci elveţieni (proceduri care includeau şi drafturile de contracte de credite cu exprimarea dobânzii variabile/revizuibile netransparente si care putea fi majorată de banca Raiffeisen oricând dorea)?

    Ce alte documente a mai trimis Banca Raiffeisen cu privire la creditele în franci elveţieni?

    A trimis Banca Raiffeisen un studiu de impact sau fundamentări privind riscurile, ori a solicitat BNR astfel de informaţii ţinând cont că este responsabilitatea BNR de a supraveghea sistemul bancar?

    De ce a introdus Banca Naţională a României, abia în 2011, teste de stres pe cursul valutar, când la acel moment nu se mai acordau creditele în franci elveţieni?

    A verificat BNR modul de calcul al gradului de îndatorare care trebuia să ţină cont de comisioanele lunare pe care Banca Raiffeisen le încasa de la clienţi, dar pe care avea libertatea să le elimine începând cu al doilea an de creditare? De fapt, banca Raiffeisen NU AVEA DE GÂND să renunţe la comisionul de administrare lunar, dar menţiunea din contract îi ajuta să calculeze un grad de îndatorare mai mic şi să ofere credite mai mari.

    A fost această Decizie a Băncii Naţionale a României comunicată şi celorlalte instituţii de credit sau doar băncii Raiffeisen? În caz afirmativ, care sunt celelalte instituţii de credit care au primit această directivă de transparentizare a ratei dobânzii, respectiv, de ce nu au fost publicate aceste decizii până în prezent? În caz negativ, de ce Banca Naţională a României nu a procedat la fel şi faţă de celelalte bănci?

    Concluzia noastră este că Banca Naţională a României a cunoscut toate aceste aspecte, dar le-a ascuns deşi, în situaţii de criză (ceea ce s-a şi întâmplat), banca ar fi suportat consecinţe serioase privind neplata creditelor de către împrumutaţii în CHF, fapt ce intră în atribuţiile BNR privind supravegherea sistemului bancar. Este vorba de iresponsabilitate sau premeditare? Sau Banca Raiffeisen se bucură de privilegii în raport cu BNR? De asemenea, Grupul Clienţilor cu credite în CHF solicită băncii Raiffeisen să comunice, pentru prima oară, adevărul legat de creditarea în CHF şi să recunoască oficial faptul că aceste credite au fost vândute prin practici comerciale înşelătoare, că au introdus în contracte clauze abuzive privind dobânda pentru a justifica majorarea acesteia după al doilea an de creditare (deşi creditele au fost acordate pentru 10-20-30-40 de ani). "Aşteptăm răspunsul oficial al domnului Steven van Groningen (n.r. preşedintele Raiffeisen Bank)", se mai arată în comunicatul debitorilor.

    Totodată, clienţii solicită organelor competente - ANPC, Consiliul Concurenţei, DIICOT, BNR, Avocatul Poporului - să acţioneze conform legii în urma verificării acestor documente.

    Clienţii fac un apel şi la Preşedintele României, la Guvernul României şi la Parlament să ia act de scrisoarea lor şi să facă demersurile legale care se impun.

    Opinia Cititorului ( 26 )

    1. De unde stim ca aceste "documente" sunt reale? Doar pentru ca asa spun cei dintr-un grup online de datornici?

      1. De unde stim ca tu esti real? Doar pentru ca postezi?

        LOL! Ce nostim. Inca asteptam si noi dovada ca "documentele" sunt autentice. La campanii de denigrare a celor care #rezista mafiei PSD suntem imuni.

        La fel de bine te-ai putea întreba daca tu exiști si esti real! Iti recomand sa ceri dovezi in cazvca cineva îți va răspunde! LOL :)))))

        mai paparuda,mai moise,mai adisor,o sa pieri precum stiven&raivaizan....in chinuri.

        apropo...cum e sa iei teapa de la ababi?

        hahahaaaaaa :))))))) 

        Ai gresit-o Cracea! Iar ai dat pe langa Mariusica, de aia bate si Claudia la alte usi ;) Domnul Moise de care faci tu misto e mai nou lider sindical RRA. Tu ce mai faci? Tot atarnator de Manastur care plange de bucurie cand pune mana pe una de 50 de bani?

        Una peste alta tanarul de la primul mesaj are dreptate. De unde stim ca documentele astea nu sunt niste photoshopuri facute de contopistul din Singureni impreuna cu nebarbieritul parasit de nevasta care conduce acest GCCC? Astia au antecedente multe in minciuni asa ca am dubii mari, nu va lasati oameni buni trasi pe sfoara ca astia de vreo 3 ani umbla cu cioara vopsita ca sa scape de la plata ratelor.  

        Ai grija sa nu te ajunga trecutul din urma!!!!

        daca sunt real sau nu, nu are importanta, dar in instanta nu te poti duce cu documente a caror provenienta nu o cunosti , nu stii daca sunt reale sau nu!

        dar ANPC este reala? ca BNR este o himera stim deja

        moise mi se rupe...eu platesc la 1.99/chf.

        iar tu injuri tot pe 0.15 bani fraiereeee :)))))

        Vezi ca aici se discuta despre mafia bancara nu despre politica si daca sunt autentice documentele asta numai experti si profesonisti si justitia o pot spune

      Cu siguranta toate bancile au primit ce a primit Raiffeisen,,,,,,BNR a instiintat bancile ca sa nu raspunda solidar cu bancile,,,,,,dar in schimb BNR nu a facut nimic ca bancile sa aplice modul transparent de dobanda.

      1. Manole a avut credit raiffeisen .... oare i-au crescut dobanzile intrun mod discretonar?

        Chirila, termina cu prostiile astea.

        Compromiti institutia care-ti da o paine si stii ca e cu ochii pe tine comandantul. Esti penibil si fara pic de mandrie, ca sa nu mai zic de onoare.  

        Vezi ca manole a si uitat prin 2012 ca a avut credit la raufaizan bank (intentionat am scris)

      De unde stim ca au fost scurse si nu au fost " lansate" chiar de banca pe net?

      Este adevarat ca Raiffeisen a modificat dobanda dupa bunul plac, fara a tine cont (urmari) evolutiaLibor CHF si fara a specifica in contracte conditiile si modalitatea de calculare a dobanzii. In contract a fost stipulata o prevedere ambigua: "Banca isi rezerva dreptul de a modifica dobanda in functie de evolutiile pietei", numai ca in perioada crizei Libor CHF a scazut iar dobanzile la creditele in CHF au crescut! Dobanzile nu au fost modificate in sensul "evolutiei pietei" ci in sens contrar! Banca a aplicat gresit aceasta prevedere si statul ar trebui sa intervina pentru a-si proteja cetatenii. In acest sens, Dobanda la toate contractele in CHF cu dobanda variabila ar trebui recalculata pe baza evolutiei cursului Libor CHF din momentul semnarii contractului si pana in prezent pastrandu-se marja din momentul semnarii contractului (intrucat banca nu a mentionat in niciun contract ca isi rezerva dreptul de a modifica marja de dobanda si nici nu rezulta asa ceva din vreun articol al contractului.. Este cel mai onest si impartial mod de a face dreptate in aceasta speta iar banca trebuie sa restituie ceea ce a luat abuziv din buzunarele clientilor, prin modificare fara temei a marjelor.

      1. Sunt de acord cu tine doar justitia si numai justitia poate sa rezolve tiate problemele din sistemul bancar o stiu pe propria piele am castigat cu banca pe clauze abuzive dar numai pana in 2010 pe oug 50 nu

        Sunt de acord cu tine doar justitia si numai justitia poate sa rezolve tiate problemele din sistemul bancar o stiu pe propria piele am castigat cu banca pe clauze abuzive dar numai pana in 2010 pe oug 50 nu

      dar BNR a sanctionat cumva Raiffeisen pentru ca nu a trecut in contracte modul de calcul al dobanzii?

      ce spune dl Suciu mi se pare o lalaiala jalnica, BNR a dat-o in bara cu supravegherea bancilor. nu stiu daca a primit mita sau pur si simplu sunt incompetenti si nu le pasa, dar nu poti sa mai ai incredere in BNR 

      inselatoria asta nu e penala?

      Doamna Olescu, sursele noastre (GCCC) spun clar ca e scandal cat casa in banca.

      Poate publicati un articol sau macar up date? 

      MULTUMIM! 

      Hahahahaha :-) )))))

      Robulache, mustacel, necula, cristofouraqis, spanu, carje CICA voi sunteti sursa pentru "documente". Asa a zis domnu jurist Piperea, musiu.  

      V-ati prins chiar si voi, nu? Va pupa pesedista Maria Maria, chiar daca nu va mai iubeste. 

      #puscarieeeee 

      Probabil ca banca mama se va spala de mizeria asta schimband conducerea locala. Van groningen nu mai are nicio credibilitate sau demnitate.ii mai ramane sportul dupa asta

      Felicitari celui care a scurs documentele. Un act de patriotism

      1. Cica sunteti chiar voi sursa, bre, a zis juristul cu urechi de arci bulgaresc. Si cica orice raspundere penala va apartine. Hahahahaha :-) ))))

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb