Donald Trump a semnat ordinul executiv pentru ridicarea zidului la graniţa mexicană

Vlad Giurgiu
Internaţional / 26 ianuarie 2017

Graniţa dintre SUA şi Mexic. La stânga se află San Diego, California, SUA, iar la dreapta se regăseşte oraşul mexican Tijuana (sursa foto: Wikipedia)

Graniţa dintre SUA şi Mexic. La stânga se află San Diego, California, SUA, iar la dreapta se regăseşte oraşul mexican Tijuana (sursa foto: Wikipedia)

Trump: "Liderii mexicani vor rambursa 100% finaţarea zidului"

Actualizare 21:17 Şeful serviciului american al patrulei de frontieră a părăsit agenţia

Şeful serviciului american de patrulare la frontieră (U.S. Border Patrol), Mark Morgan, un fost agent FBI, a părăsit agenţia, informează News.ro.

Potrivit The Associated Press, Morgan era însărcinat cu securitatea frontierelor cu Mexicul şi Canada.

Un actual oficial şi un fost oficial au declarat pentru AP că agenţi din cadrul serviciului au fost informaţi că Morgan nu mai deţine postul.

În momentul de faţă este dacă Morgan a demisonat sau a fost dat afară.

Oficialul citat a solicitat protecţia anonimatului, în contextul în care nu a fost autorizat să facă decalaraţii pe această temă şi în care urmează să se facă un anunţ oficial în acest sens.

Acest lucru se petrece în condiţiile în care Donald Trump a semnat ordinul executiv în vederea construirii zidului pe care l-a promis în campanie la frontiera cu Mexicul şi a unei suplimentări cu 5.000 a numărului agenţilor care efectuează misiuni de patrulare.

(J.F.)

--------

Actualizare 19:22 Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto şi-a anulat vizita la Washington

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto şi-a anulat astăzi vizita programată săptămâna viitoare la Washington, unde urma să îl întâlnească pe preşedintele american Donald Trump, transmite BBC News.

Această decizie a fost luată la o zi după ce noul preşedinte american şi-a dezvăluit planul cu privire la ridicarea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Trump a insistat totodată că Washingtonul vrea să recupereze banii cheltuiţi cu ridicarea zidului de la Mexic, care se opune cu fermitate acestui lucru.

Republicanii din Senat au afirmat că Congresul va merge mai departe cu acest plan şi că va costa 12 până la 15 miliarde de dolari.

(J.F.)

--------

Actualizare 14:30 Preşedintele mexican, Enrique Pena Nieto, susţine că mexicanii "nu cred în ziduri"

Preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, a criticat decizia omologului său de la Washington de a semna un ordin executiv pentru începera construirii zidului de la graniţa cu Mexicul, susţinând că mexicanii "nu cred în ziduri", relatează agenţia DPA

"Eu regret şi condamn decizia administraţiei americane de a continua cu ridicarea zidului la graniţa care ne-a divizat ani de-a rândul mai mult decât ne-a unit vreodată", a declarat Pena Nieto într-o apariţie televizată.

Acesta a adăugat: "Am spus asta în nenumărate rânduri: mexicanii nu vor plăti pentru acest zid."

"Mexic dă dovadă de respect şi se aşteaptă să primească respectul cuvenit unei naţiuni suverane", a mai declarat preşedinetele Nieto, care urmează să se întâlnească săptămâna viitoare la Washington cu republicanul Donald Trump.

Mulţi mexicani au solicitat preşedintelui lor să nu participe la vizita planificată cu Donald Trump, pentru a protesta acţiunea americană, însă Pena Nieto nu a făcut nicio menţiun e legată de vizita sa în adresarea sa televizată. Şeful diplomaţiei mexicane a explicat că vizita va merge mai departe, fără nicio schimbare prevăzută în program.

Alocuţiunea liderului mexican a avut loc la câteva ore după ce preşedintele Donald Trump a semnat mult aşteptatul ordin executiv, prin care a cerut începerea imediată a ridicării zidului la graniţă, care în opinia sa va salva mii de vieţi, milioane de locuri de muncă şi miliarde de dolari.

Acest ordin cere începerea imediată a construirii unui zid "fizic" la graniţa sudică, precum şi arestarea imigranţilor ilegali şi eliminarea rapidă a imigranţilor a căror solicitări de azil sau de reşedinţă au fost deja respinse de autorităţile americane.

"O naţiune fără graniţe nu este o naţiune", le-a spus Donald Trump poliţiştiilor de frontieră şi angajaţilor Departamentului de Securitate Internă, care s-au adunat pentru a privi semnarea ordinului executiv în Biroul Oval.

Donald Trump a precizat că situaţia de-a lungul celor 3.200 de kilometri de graniţă comună reprezintă o adevărată criză. "Începând de astăzi ne recuperăm graniţele", a declarat preşedintele de la Casa Albă.

Aproximativ 11 milioane de imigranţi ilegali locuiesc în Statele Unite, dintre care cei mai mulţi sunt originari din Mexic şi din alte state ale Americii Latine.

(J.F.)

--------

Preşedintele Donald Trump a semnat ieri seară un ordin executiv de iniţiere a construirii zidului de la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic. Simultan, miliardarul republican a semnat un alt ordin pentru a bloca acordarea de fonduri federale pentru metropolele americane considerate "sanctuare" pentru imigranţii ilegali, printre acestea se numără Los Angeles, San Francisco, dar şi New York City, transmite Reuters.

Liderul american a menţionat într-un interviu exclusiv pentru televiziunea ABC că ridicarea zidului promis în campania electorală va începe în următoarele luni la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic.

De asemenea, potrivit News.ro, acesta a promis că liderii mexicani "vor rambursa 100% finaţarea zidului" Statelora Unite.

Trump a precizat că ridicarea zidului va începe din banii contribuabililor americani, dar în final liderii mexicani vor plăti pentru zidul destinat să puna capăt imigraţiei de la graniţa sudică a Statelor Unite.

De asemenea, negocierile pentru rambursarea vor începe cât de curând posibil între Washington şi Ciudad de Mexico.

Anterior, presa americană a scris că preşedintele va începe de miercuri să ia măsuri în domeniul imigraţiei, inclusiv în vederea construirii unui zid la frontiera cu Mexic.

Insistenţa miliardarului republican ca liderii mexicani să plătească construirea zidului a fost una dintre cele mai populare promisiuni pe care le-a făcut în campanie.

Trump a declarat la începutul acestei luni că lucrările de construcţie vor fi finanţate iniţial cu fonduri aprobate de Congres şi că aceste sume vor fi rambursate ulterior de către Mexic. Însă, liderul american nu a precizat cum va garanta aceste plăţi.

Preşedintele Donald Trump urmează să se întâlnească săptămâna viitoare, la Casa Albă, cu preşedintele mexican Enrique Pena Nieto.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb