Preşedintele american Donald Trump a promis, săptămâna trecută, reformarea cuprinzătoare a reglementărilor bancare "cumplite" din SUA, care au fost introduse după criza financiară globală.
"Vom face o modificare semnificativă a Legii de reglementare financiară Dodd-Frank", a declarat Trump, într-o întrunire cu întreprinzătorii, referindu-se la proiectul adoptat de fostul preşedinte Barack Obama în 2010, care reglementează activitatea firmelor de pe Wall Street şi protecţia consumatorilor.
Legea Dodd-Frank impune separarea activităţilor de investiţii de cele de retail şi nu le permite băncilor să-şi asume prea multe riscuri.
Scopul Legii Dodd-Frank era să rezolve problema băncilor prea mari pentru a fi lăsate să falimenteze ("too big to fail").
Donald Trump susţine că vrea o schimbare semnificativă a acestor norme, care să ajute sectorul bancar. Oficialul de la Casa Albă a precizat: "Vrem restricţii şi reglementări solide. Dar, acestea să nu fie reglementări care fac imposibilă acordarea de împrumuturi bancare către companiile care creează locuri de muncă. Vom face lucruri care vor fi foarte bune pentru industria bancară, astfel încât băncile să îi poată împrumuta pe cei care au nevoie".
În timpul campaniei electorale, Donald Trump a făcut apel la reforma Legii Dodd-Frank şi la reducerea impozitelor pentru companii, promiţând totodată investiţii masive în infrastructură şi readucerea în SUA a locurilor de muncă transferate în străinătate.
Declaraţiile lui Trump au fost susţinute de Jamie Dimon, directorul cele mai mari bănci din SUA, "JP Morgan Chase & Co". În scrisoarea sa anuală adresată acţionarilor, acesta a explicat că povara impusă de autorităţile de reglementare băncilor este "inutil de complexă, costisitoare şi uneori confuză".
Jamie Dimon a menţionat că băncile şi-au majorat capitalul şi au înăsprit controalele de risc.