DONALD TUSK: "Brexit înseamnă destrămare dar nu vrem să construim un zid"

Mihaela Dan
Internaţional / 7 martie 2018

 Donald Tusk (sursa foto: Facebook)

Donald Tusk (sursa foto: Facebook)

Uniunea Europeană (UE) nu vrea să construiască un zid, însă Brexit înseamnă că "ne vom îndepărta", a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, relatează BBC.

Preşedintele Consiliului Uniunii Europene a spus că, din punctul lui de vedere, vor exista relaţii deschise, pozitive dar realiste în discuţiile cu Marea Britanie după Brexit.

În cadrul declaraţiilor oferite, a dezvăluit că există propunerea unui proiect în legătură cu ceea ce doreşte să obţină UE în urma discuţiilor. Tusk a declarat că doreşte să se continue cooperarea în domeniile secuităţii şi cercetării. Liderii celorlalte 27 de state membre UE trebuie să aprobeaceste planuri în cadrul summitul de la Bruxelles ce va avea loc pe data de 22 martie şi să stabilească modelul pentru viitoarele discuţii cu Marea Britanie, pentru negociatorului şef, Michel Barnier.

Consiliul European a declarat că: "îşi confirmă disponibilitatea de a iniţia lucrări în ceea ce priveşte un acord de liber schimb (ALS), care urmează să fie finalizat şi încheiat odată ce Marea Britanie nu mai este stat membru".

Acesta adaugă: "Un astfel de acord nu poate oferi aceleaşi avantaje ca statutul de membru şi nu poate fi echivalent cu participarea la piaţa unică sau la părţi ale acesteia".

Negociatorul principal al UE pentru procesul Brexit, Michel Barnier, a susţinut că: "o astfel de înţelegere nu a mai fost făcută până acum. Dacă o astfel de înţelegere s-ar putea face cu Canada sau cu SUA, ăn acest caz, s-ar putea face şi cu Marea Britanie".

Într-un proiect de rezoluţie, Parlamentul European a subliniat că opţiunea preferată este ca Marea Britanie să continuie să fie mebră a pieţei unice şi a uniunii vamale după Brexit.

Parlamentul nu are un rol formal în ceea ce priveşte procesul de negociere Brexit, dar are drept de veto asupra deciziei finale.

Documentul Parlamentului European, care poate fi modificat înainte de adoptare, afirmă că statele care nu sunt membre ale UE - chiar dacă au legături strânse cu blocul - nu se pot aştepta la aceleaşi drepturi şi beneficii ca şi membrii UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb