Episodul anterior a analizat în detaliu diviziunile interne care marchează al doilea mandat al lui Donald Trump: polarizarea politică, susţinerea conservatoare, dar şi formele sofisticate de opoziţie internă. Acum, privirea se îndreaptă spre exterior. Ce înseamnă Trump 2.0 pentru restul lumii? Ce spun aliaţii, ce fac rivalii, cum răspund pieţele globale?
• Situaţia externă a SUA
• A. Cine îl susţine pe Trump la nivel internaţional
Pe măsură ce Donald Trump îşi continuă al doilea mandat la Casa Albă, semnalele internaţionale sunt mixte. Deşi o bună parte din aliaţii tradiţionali ai SUA au exprimat îngrijorări sau opoziţie faţă de politica externă şi comercială a noii administraţii, preşedintele american continuă să atragă sprijin din anumite cercuri externe - în special din America Latină şi Europa Centrală.
• El Salvador: Bukele şi Trump - o alianţă strategică
Unul dintre cei mai vocali susţinători ai preşedintelui Trump este Nayib Bukele, preşedintele El Salvadorului. Într-un gest interpretat ca susţinere directă a politicii anti-imigraţie a SUA, Bukele a acceptat să găzduiască membri ai grupului infracţional Tren de Aragua, deportaţi de autorităţile americane, pe baza unei noi politici ce invocă Alien Enemies Act - controversată în cercurile internaţionale pentru interpretarea sa agresivă a legislaţiei privind imigraţia.
"Sprijinul tău în eforturile mele de a combate imigraţia ilegală este profund apreciat", a declarat Trump într-un mesaj transmis liderului salvadorian. Acest parteneriat subliniază un interes comun pentru măsuri dure în materie de securitate şi control al migraţiei (New York Post, 2025).
• Europa Centrală: simpatia naţionalistă şi rezervele geopolitice
În Europa Centrală şi de Est, partidele naţionaliste şi conservatoare au primit cu entuziasm revenirea lui Trump în funcţie. Printre acestea se numără Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, care, în ciuda divergenţelor interne, a văzut în Trump un aliat împotriva federalismului european şi a progresismului occidental.
Totuşi, tonul iniţial de entuziasm a fost urmat de rezerve exprimate de liderii regiunii, în special în ceea ce priveşte deschiderea administraţiei Trump către Rusia. Retorica ambiguă a Casei Albe privind conflictul din Ucraina şi lipsa unui angajament ferm în cadrul NATO au stârnit îngrijorări, în special în Polonia şi în ţările baltice, care se bazează pe sprijinul american în faţa ameninţărilor din Est (Financial Times, 2025).
În timp ce sprijinul internaţional pentru administraţia Trump 2.0 nu este pe cât de larg era în 2017, relaţiile bilaterale specifice rămân esenţiale. Lideri precum Bukele susţin deschis politicile preşedintelui american, în timp ce, în Europa Centrală, sprijinul este mai mult ideologic decât strategic - condiţionat de poziţionările geopolitice ale Casei Albe.
• B. Cine se opune politicilor americane
După ce şi-a început al doilea mandat în ianuarie 2025, preşedintele Donald Trump a reluat o serie de politici comerciale şi externe controversate, care au provocat o reacţie globală fermă. De la tarife vamale impuse partenerilor strategici până la retrageri din acorduri internaţionale, Administraţia Trump 2.0 s-a confruntat cu opoziţie internaţională amplă, atât din partea guvernelor, cât şi a organizaţiilor globale.
Ce înseamnă, în termeni reali, izolarea Americii? Pierderea hegemoniei sau doar o pauză strategică? Pentru o analiză a mutaţiilor globale provocate de Trump 2.0, vezi articolul dedicat: "Efectele geopolitice ale Americii izolate: De la hegemon la outsider?"
• Uniunea Europeană şi aliaţi asiatici: reacţie la protecţionism
Liderii Uniunii Europene, împreună cu cei din Japonia, Noua Zeelandă, Taiwan şi Coreea de Sud, au condamnat în mod colectiv noile tarife vamale impuse de SUA - 20% pentru importurile din UE, 10% pentru cele din Marea Britanie şi 34% pentru China.
Aceştia au descris măsurile drept "protecţioniste şi destabilizatoare pentru comerţul global", acuzând Washingtonul că subminează principiile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi încalcă acordurile comerciale multilaterale (Reuters, 2025).
• Reacţia organizaţiilor internaţionale şi a ONG-urilor
Pe lângă partenerii guvernamentali, organizaţiile internaţionale au exprimat o opoziţie clară. Naţiunile Unite au criticat retragerea SUA din mai multe tratate multilaterale, inclusiv unele acorduri privind schimbările climatice şi migraţia.
Organizaţii neguvernamentale precum Human Rights Watch, Amnesty International şi Southern Poverty Law Center au acuzat administraţia de erodarea drepturilor omului, în special în ceea ce priveşte politicile de deportare şi restrângerea accesului la azil (Euronews, 2025).
• Lideri europeni: critică directă
Lideri din Europa de Vest şi Sud, inclusiv Pedro Sanchez (premierul Spaniei) şi Giorgia Meloni (prim-ministrul Italiei), şi-au exprimat îngrijorarea faţă de politicile comerciale ale Casei Albe. Aceştia au avertizat că aceste măsuri pot duce la o fragmentare a pieţei globale şi la escaladarea conflictelor comerciale între economiile majore ale lumii (El HuffPost, 2025).
• Opoziţie internaţională coordonată
Deşi preşedintele Trump menţine relaţii favorabile cu anumite guverne şi lideri internaţionali, opoziţia faţă de politica sa externă şi economică pare să fie mai extinsă şi mai coordonată în al doilea mandat. De la instituţii multilaterale la lideri europeni şi asiatici, tonul general este de îngrijorare şi rezistenţă faţă de o viziune americană din ce în ce mai unilaterală.
Pe lângă opoziţia diplomatică şi comercială, administraţia Trump 2.0 se confruntă şi cu critici intense din partea comunităţii economice internaţionale, în urma unei erori majore de calcul privind impactul tarifelor vamale. Noile măsuri anunţate în februarie 2025, ce includ tarife de 20% pentru importurile din UE şi 34% pentru cele din China, au fost prezentate ca având un potenţial de generare a unor venituri suplimentare de 300 de miliarde de dolari anual.
Însă evaluări independente realizate de Brookings Institution şi Peterson Institute arată că administraţia nu a luat în considerare scăderea prognozată a volumului de importuri cauzată de tarifele în sine. Ajustările sugerează că veniturile reale s-ar situa între 90 şi 120 de miliarde USD - semnificativ sub cifra anunţată.
Această discrepanţă a fost descrisă de The Economist (29 martie 2025) drept un caz de "populism fiscal bazat pe modele greşite", care riscă să afecteze atât credibilitatea guvernului american, cât şi încrederea investitorilor internaţionali.
• C. Tabel comparativ: Sprijin vs. Opoziţie internaţională faţă de Trump 2.0
• Evaluare generală:
- Sprijinul internaţional pentru Administraţia Trump 2.0 este limitat, punctual şi adesea ideologic. Exemple notabile sunt Nayib Bukele în El Salvador şi partide conservatoare din Europa Centrală. Totuşi, chiar şi aceşti susţinători manifestă rezerve când vine vorba de relaţiile geopolitice ale SUA cu Rusia sau despre angajamentele NATO.
- În schimb, opoziţia internaţională este mult mai extinsă, organizată şi instituţională. Ea implică alianţe comerciale majore (UE, Japonia), organizaţii multilaterale (ONU) şi ONG-uri internaţionale cu autoritate morală. Criticile vizează atât politica economică (tarifele), cât şi cea umanitară (imigraţie, drepturi).
Tendinţa dominantă pe plan internaţional în aprilie 2025 este contra Administraţiei Trump 2.0, reflectând o ruptură între SUA şi ordinea multilaterală internaţională pe care a contribuit să o creeze în deceniile anterioare.
După această incursiune în harta internaţională a reacţiilor faţă de Trump 2.0, concluzia e clară: izolarea Americii nu este o figură de stil, ci o realitate cu consecinţe economice, strategice şi simbolice. În volumul al treilea, pătrundem în zona cea mai delicată şi tulbure a acestei epoci: intenţiile profunde ale administraţiei Trump, proximităţile ideologice cu regimuri autoritare şi, mai ales, întrebarea fundamentală: poate America supravieţui unei astfel de rupturi sistemice?
Post Scriptum
Elon Musk a încercat să-l convingă pe preşedintele Donald Trump să renunţe la impunerea taxelor vamale, însă nu a reuşit să-l facă să se răzgândească, potrivit presei internaţionale. În schimb, Trump a ridicat miza şi a ameninţat că va impune un tarif suplimentar de 50% la importurile din China, pe lângă cel de 34% anunţat săptămâna trecută.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 06:55)
Ne pregatim oare de o ”mica” criza financiara? Zilele trecute investitorii s-au refugiat in bondurile americane de trezorerie si yieldul acestora a scazut mult. Ieri insa investitorii au inceput sa vanda serios si yield-ul la 10yT a urcat brusc la 4.41%.
Este prea devreme sa discutam despre o criza financiara globala, dar sa nu uitam ca in 2008 si in 2020 au fost zile cand lumea disperata dupa lichiditati in dolari a vandut absolut tot inclusiv activele sigure (aur, bonduri de stat americane etc).
Este sistemul financiar suficient de puternic ca sa reziste la politicile agresive ale lui Donald Trump? Este China pregatitat sa faca fata unui somaj in crestere? Cat de mult vor fi afectate companiile americane de strangularea lanturilor comerciale? Cum va reactiona consumatorul din Occident?
Si ca o ironie a vietii, China a sustinut Rusia in agresiunea ei dementa din Ucraina pentru ca sa slabeasca Occidentul. Va mai putea insa acum Occidentul slabit de cheltuielile militare sa cumpere produsele chinezesti? Cat de mult va creste somajul in China?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 08:01)
somaj de la ce? ca daca inchide foxconn, apple intra in faliment
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 08:14)
Cancelarul Scholz a descris foarte bine cat de complexe sunt lanturile comerciale: „Uneori exista atat de multe dependenţe în lanţurile comerciale încât anumite produse sunt trimise înapoi şi aduse de sute de ori. Nu poţi pur şi simplu sa opreşti acest proces.”
Este greu de spus exact cata ”reindustrializare” va obtine Trump cu tarifele astea uriase, dar este sigur va procesul va fi dureros si va dura foarte mult.
Economia SUA este o economie moderna bazata pe servicii cu valoare adaugata mare, dar exista si o zona industriala uriasa care importa tot felul de piese si componente din toata lumea, inclusiv din China si Mexic. Aici, taxele lui Donald Trump vor lovi foarte puternic si foarte repede.
Poate rezista economia americana la un astfel de soc? In China va creste sigur somajul, dar va creste somajul si in SUA? Problemele din economia reala se vor transfera si in sistemul financiar?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 08:31)
Nu este vorba doar de Apple si de Foxconn aici. In China exista sute de mii de companii mici si mijlocii care se cam chinuie dupa criza Covid19. Criza imobiliara inca nu a fost rezolvata nici ea. Somajul deja este mare in China, mai ales la tineri.
Asa cum a spus este cumva ironic, de 3 ani China ii rade in fata Europei pe chestiunea crimelor lui Putin si acum da telefoane disperata ca vrea sa faca afaceri. Europa insa este si ea obosita dupa 3 ani de cheltuieli militare si de preturi mari la energie.
Poate vine partenerul fara limite Putin si cumpara el produsele chinezesti ca sa salveze economia Chinei.
Daca nu mi-ar fi frica de o criza financiara globala m-as bucura, sincer, ca o recesiune globala si preturile mici la petrol sa rupa economiile Rusiei si ale Chinei, ca prea ne-au dat peste nas cat de destepti si de grozavi sunt ei.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 08:59)
somajul nu va creste in sua. se vor angaja in fabricile de chiloti. la 50$ bucata o sa merite
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 10:43)
Și chiloții la 1000$ s-ar vinde în US, problema e pe cine angajezi în US să facă ceva? :
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 10:54)
????????????
2. de fapt
(mesaj trimis de ali în data de 09.04.2025, 09:07)
operatia a reusit,un mic amanunt pacientul a murit
3. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 09.04.2025, 11:04)
Ceea ce se intimpla este extrem de favorabil UE si noua tuturor .SUA nu mai reprezinta nici un vis pentru nici o natiune de pe Mapamond .SUA sau mai bine zis adm .Trump obliga toate natiunile pamintene la a se uni(cu exceptiile cunoscute ) ceea ce avantajeaza globalizarea .UE isi realizeaza astfel toate dorintele ce tin de refacerea teritoriala , de cresterea demografiei , de posibilitate a inarmarii cu cele mai noi tehnologii , de decuplarea de Rusia si SUA , de federalizare , si de extinderea relatiilor economico - militare cu noi entitati de felul :China , India ,Mercosur ,cei 31 ai bunavointei (partea non UE) statele riverane Rusiei si multi multi altii .Nimeni nu ar fi crezut vreodata ca asta se poate intimpla .Cele doua mari puteri nucleare devenite „benzinariile ” lumii nu mai pot conduce Terra .
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 11:34)
Balanța comercială al Americii este neechilibrate pentru că are produse foarte scumpe.America vinde arme, IT (softver, FB, Google),filme și inundă lumea cu dolari printați fără număr.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 13:19)
da, exact din acel deficit de bunuri daca scadem surplusul din servicii, rezulta un deficit comercial de bunuri si servicii de vreo 3,3% din pib. dar dc mai tinem cont si de banii printati exportati, si inflatia exportata inseamna ca US nu e chiar asa de jumulita pe cum se plange.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 13:37)
US se plânge de bufon și atât.
Bufonul trăiește într-o bulă de idiocrație asigurată de lingăii lui apropiați.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 18:08)
Daca incepe China sa vanda din cele 761 miliarde dolari din bondurile detinute? Cate 10-15 miliarde in fiecare zi ca sa vada unde cedeaza Trump? Pretul scazut al petrolului poate stimula industria dar nu aia americana.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 22:06)
S-au suspendat pe trei luni taxele, cu o excepție.
Poate revine decizia cu vizele.
Poate atunci și Regatul Unit înlătură autorizația electronică de voiaj.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2025, 00:02)
America este trecutul. Ca si Inperiul Roman