Dosarele premierului israelian, Benjamin Netanyahu

L.I.
Internaţional / 21 noiembrie 2019

Dosarele premierului israelian, Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu, premierul israelian, a fost acuzat de procurorul general, în trei dosare, schimburi de bunuri, tentative de complicitate cu presa, presupuse cadouri constând în trabucuri şi şampanie. Dosarele au fost numite de anchetatori cu nume de cod formate din partu cifre, relatează News.ro.

Cel mai grav dintre cele trei procese este "Dosarul 4000", în care premierul este incriminat de trei capete de acuzare, corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

Natanyahu este anchetat pentru că ar fi încercat să îşi asigure o acoperire favorabilă pe site-ul de ştiri Walla. În contrapartidă, el ar fi acordat favoruri guvernamentale care ar fi putut aduce milioane de dolari lui Shaul Elovitch, la acea vreme patronul principalului grup de telecomunicaţii israelian, Bezeq, şi al site-ului Walla.

În centrul dosarului se află fuziunea, în 2015, a Bezeq cu furnizorul de televiziune prin satelit Yes. O asemenea decizie necesita aprobarea autorităţilor de control, pe care Netanyahu o deţinea.

În apărarea sa premierul susţinea ca fuziunea celor două companii a fost validată de către serviciile ministerului şi autorităţile de control ca fiind pertinentă. El contestă o acoperire privilegiată din partea Walla.

Ancheta îi vizează de asemenea pe Shaul Elovitch, care este în continuare principalul acţionar al Bezeq, şi pe soţia acestuia, Stella Handler, la acea vreme CEO-ul grupului de telecomunicaţii.

Procurorul general i-a scos din cauză soţia şi fiul premierului, Sara şi Yair Netanyahu, mai menţionează sursa.

În cel de-al doilea dosar, "1000" anchetatorii vor să stabilească dacă premierul şi membri familiei sale au primit cadouri în valoare de aproximativ 185.000 de euro, din partea unor personalităţi extrem de bogate, de la producătorul Arnon Milchan şi miliardarul australian James Packer, în schimbul unor favoruri financiare sau personale.

În acest dosar, Netanyahu este acuzat de fraudă şi abuz de încredere. El afirmă că nu a făcut decât să accepte cadouri din partea unor prieteni, fără să le fi solicitat.

În "dosarul 2000", prim-ministrul ar fi încercat să îşi asigure o politică editorială favorabilă în cel mai mare cotidian plătit din Israel, Yediot Aharonot. El ar fi încercat să implementeze un acord cu patronul ziarului, Arnon Moses prin adoptării unei legi care ar fi limitat difuzarea Israel Hayom - un cotidian gratuit şi principalul concurent al Yediot.

Acordul nu a mai fost încheiat, însă Netanyahu este inculpat de fraudă şi abuz de încredere, unul dintre foştii şefi de cabinet al lui Netanyahu, a acceptat să depună mărturie în schimbul unei pedepse mai uşoare.

Netanyahu a declarat ca alegerile anticipate au fost metoda prin care a încercat să blocheze legea respectivă.

Premierul a anunţat că nu demisionează dacă este condamnat, lucru care ar putea dura o perioadă lungă de timp. Natanyahu are dreptul de a îşi exercita dacă doar este anchetat în dosarele procurorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb