DOSARUL MANIPULĂRII PIEŢEI DE CAPITAL DE LA CLUJ Martori, citaţi cu mandat în procesul Gânscă-BT Securities

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 aprilie 2012

Trei martori vor fi aduşi cu mandat la termenul următor al procesului în care omul de afaceri clujean Gicu Gânscă şi directorul executiv al BT Securities, Rareş Nilaş, sunt judecaţi, alături de alte persoane, pentru manipularea pieţei de capital, informează Mediafax.

La Curtea de Apel Cluj a avut loc, ieri, un nou termen în dosarul în care omul de afaceri clujean Gicu Gânscă şi directorul executiv al BT Securities, Rareş Nilaş, sunt judecaţi, alături de alte persoane, pentru manipularea pieţei de capital. Instanţa a decis să citeze cu mandat de aducere pe trei dintre martorii principali din dosar, res-pectiv pe Ioan Aşchilean, şeful ACI Cluj, Ioan Blaga, fostul şef al ACI Bistriţa, şi Mariana Rusnac, angajată la o firmă a lui Gânscă.

Gicu Gânscă a fost prezent la Curtea de Apel Cluj, dar nu a făcut declaraţii.

Avocaţii persoanelor judecate au cerut instanţei să decidă dacă faptele au sau nu caracterul unor infracţiuni, dar instanţa a hotărât să se pronunţe asupra acestei chestiuni doar odată cu pronunţarea pe fondul cauzei.

Toate persoanele judecate au refuzat să dea declaraţii în faţa instanţei, precizând că vor face acest lucru după administrarea probaţiunii de către procurori. Următorul termen în dosar va avea loc în 11 mai.

Omul de afaceri clujean Gicu Agenor Gânscă, directorul general al SSIF BT Securities, Rareş Nilaş, şi alte trei persoane au fost trimişi în judecată, în ianuarie, de către procurorii DIICOT, pentru ma-nipularea pieţei de capital.

Conform rechizitoriului, cei doi, precum şi Ana Maria Oprean (agent de servicii de intermedieri financiare), Sergiu Dan Dascăl (director operaţiuni la SSIF BT Securities SA) şi Horea Ionuţ Boboş (economist la Target Capital Cluj) au fost trimişi în judecată pentru manipularea pieţei de capital, iar un avocat, Victor Rusa, a fost trimis în judecată, în acelaşi dosar, pentru mărturie mincinoasă.

Conform rechizitoriului, Gânscă, administrator al mai multor societăţi, unele dintre ele cu profil de construcţii, este acuzat de manipularea bursei de capital în formă continuată, după ce a cumpărat pe baza unui antecontract de vânzare-cumpărare acţi-uni la firma ACI Bistriţa, iar ulterior a oficializat tranzacţia pe bursă, pentru a-i da un aspect de legalitate.

"Fapta învinuitului Gânscă Gicu Agenor, care, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în perioada noiembrie 2007- februarie 2008 a cumpărat pe piaţa reglementată RASDAQ acţiunile ACIS ale emitentului SA ACI Bistriţa SA în modalităţile prezentate întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de manipulare a pieţei de capital, în formă continuată", se arată în rechizitoriu.

Procurorii susţin că Gânscă a încheiat în 2007 cu directorul ACI Bistriţa, Ioan Blaga, un antecontract de vânzare-cumpărare, tranzacţia vizând două pachete de acţiuni, formate din 343.092 de acţiuni, respectiv de 3,66 milioane acţiuni.

Tranzacţia la bursă s-a derulat la preţul stabilit înainte prin antecontractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor.

Conform procurorilor, Gânscă a manipulat bursa cu ajutorul unor brokeri.

"La ora 13.14, Ana Maria Oprean a introdus un ordin de tranzacţionare în numele lui Ioan Blaga, directorul ACI Bistriţa, pentru vânzarea a 3.663.315 acţiuni la preţul a de 0,1 lei/acţiune. La ora 13.15, acelaşi broker a introdus un alt ordin de tranzacţionare, de data aceasta de cumpărare, în numele omului de afaceri Gicu Gânscă, prin care acesta cumpără cele 3.663.315 de actiuni la acelaşi preţ de 0,1 lei/acţiune (....). Învinuitul Gânscă Gicu Agenor a urmărit şi a reuşit să influenţeze în mod artificial preţul titlului ACIS cu sprijinul numiţilor Rareş Doralin Nilaş, Ana Maria Oprean, Sergiu Dan Dascăl şi Horea Ionuţ Boboş", se arată în rechizitoriu.

Conform sursei citate, manipularea pieţei de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumpărare şi de vânzare în acelaşi moment.

"Manipularea pieţei de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumpărare şi de vânzare în acelaşi moment, la acelaşi preş şi cantitate. Este greu de explicat logica acestor tranzacţii în alt mod decât intenţia de a manipula preţul pieţei", se arată în rechizitoriu.

Conform sursei citate, afacerea a fost făcută înainte de data tranzacţionării pe bursă, prin antecontractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor.

"Acest tip de înţelegere contravine normelor pieţei de capital deoarece preţul de tranzacţionare este fixat de piaţă, de cerere şi ofertă, iar Bursa de Valori Bucureşti nu recunoaşte aceste tipuri de tranzacţii", se arată în rechizitoriu.

Dosarul a fost disjuns din cel în care preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a fost trimis în judecată tot pentru săvârşirea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb