DOSARUL MICROSOFT Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru, reţinuţi de DNA

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 28 octombrie 2014

Actualizare 21:40 Ordonanţa de reţinere pe numele lui Gabriel Sandu a expirat

Sandu a plecat de la ICCJ

Ordonanţa de reţinere emisă ieri seară pe numele lui Gabriel Sandu de procurorii DNA, pentru 24 de ore, a expirat, iar acesta a plecat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), unde se judecă propunerea procurorilor de arestare a fostului ministru, în dosarul Microsoft, transmit surse din presă.

---------------

Actualizare 08:00

Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus urmărirea penală a omul de afaceri Dorin Cocoş, a fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, a primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan şi a lui Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul Microsoft.

Contractul cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15.04.2004, ar fi fost încheiat condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate, potrivit ordonanţei de reţinere a DNA.

Astfel, contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor egale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

Prin HG nr. 199/2008 contractul a fost trecut de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

La nivelul anului 2009, instituţiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licenţe ce au fost achiziţionate în perioada 2004 - 2008 în baza prevederilor Contractului comercial de închiriere a licenţelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO şi a actelor adiţionale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la data de 26 aprilie 2009, dată la care a expirat şi dreptul neexclusiv de utilizare a licenţelor.

În contextul încetării dreptului de utilizare a licenţelor şi a efectelor contractului de închiriere de licenţe, a identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României.

În primăvara anului 2009, a avut loc o întrevedere între Cocoş Dorin, Gheorghe Ştefan, Sandu Gabriel - ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi alte persoane.

În cadrul acestei întâlniri au fost discutate chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

În cursul procedurii de achiziţie, pentru a sigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocoş Dorin a pretins de la de la o persoană implicată în cauză, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ştefan şi pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu - 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro, Gheorghe Ştefan - 4.000.000 euro, Dorin Cocoş - 9.000.000 euro.

Din fişa de date a procedurii de achiziţie rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitaţie orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecinţă, la data de 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achiziţionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare.

Pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Cocoş Dorin, Gheorghe Ştefan şi Sandu Gabriel, a fost înfiinţată o firmă, în contul căreia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare.

La baza acestei tranzacţii a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atestă operaţiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET se obliga să plătească suma de 18.153.058 euro.

Sumele de bani pretinse au ajuns în cele din urmă în contul unor firme controlate, în mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 euro), Gheorghe Ştefan (4.000.000 euro) şi Dorin Cocoş (9.000.000 euro).

În ceea ce îl priveşte pe Nicolae Dumitru, el trebuia să îşi exercite influenţa asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Şerban Mihăilescu, Nica Dan) pentru a obţine încheierea contractului.

Pentru obţinerea unui profit substanţial, care să asigure şi plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost încheiat un singur contract pentru administraţia publică şi astfel, în funcţie de numărul de licenţe achiziţionat, preţul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat (între 47 şi 60% raportat la preţul de listă).

Discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de miniştri şi alte persoane implicate.

Pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu - ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica - ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţilor, precum şi asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii şi derulării contractului de licenţiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins şi primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane dolari. Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers.

Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru urmează a fi prezentaţi astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

---

Actualizare 07:00 Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan au fost reţinuti în cursul nopţii

Primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, au fost reţinuţi de procurorii DNA în cursul acestei nopţi, transmit sursele de presă.

Cu puţin timp înainte, procurorii DNA i-au mai reţinut şi pe omul de afaceri Dorin Cocoş şi pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu.

Toţi vor fi prezentaţi marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) cu propunere de arestare preventivă.

---

Actualizare ORA 00.00

Omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost reţinut, luni seară, de procurorii anticorupţie, în dosarul licenţelor Microsoft. În acelaşi dosar a fost reţinut cu puţin timp înainte şi Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor.

Dorin Cocoş urmează să fie prezentat marţi la instanţa supremă cu propunere de arestare preventivă, ca şi fostul ministru al Comunicaţiilor.

....

DNA a făcut, ieri, noi audieri în dosarul Microsoft, în faţa procurorilor fiind aduşi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, dar şi Gheorghe Ştefan, primarul din Piatra Neamţ

Avocatul lui Gheorghe Ştefan a declarat, ieri, anchetatorii i-au anunţat că se fac pregătiri pentru reţinerea şi formularea propunerii de arestare preventivă a acestuia.

Cătălin Dancu, avocatul lui Gheorghe Ştefan, a arătat, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că primarul municipiului Piatra Neamţ este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, respectiv pentru o sumă de peste patru milioane de euro, care ar avea legătură cu faptele de corupţie cercetate în dosarul Microsoft.

Tot cu mandat au fost aduşi la DNA şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, şi Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, precum şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu.

În 16 octombrie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia Dinu Pescariu.

Surse judiciare precizau atunci, citate de Mediafax, că anchetatorii au ridicat documente care ar putea constitui probe în dosarul Microsoft.

În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane chitate de Executiv în cadrul contractului.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", a precizat DNA.

Procurorii susţin că foştii miniştri Dan Nica, Şerban Mihăilescu, Ţicău Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Sandu Gabriel "şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate".

Totodată, anchetatorii au indicii că cei şase foşti miniştri au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane, pentru a fi favorizată firma Fujitsu Siemens Computers la încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft.

Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Preşedintele Traian Băsescu a avizat, în 3 octombrie, cererea DNA, pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.

Săptămâna trecută, procurorii anticorupţie le-au adus la cunoştinţă Adrianei Ţicău şi lui Daniel Funeriu acuzaţiile şi faptele de care s-ar face vinovaţi în dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare. Şi fostul ministru Gabriel Sandu a fost săptămâna trecută la DNA, pentru a fi audiat.

Numele lui Dorin Cocoş şi cel al lui Nicolae Dumitru sunt menţionate în declaraţiile unor martori audiaţi în dosarul Microsoft, prezentate în documente ale procurorilor anticorupţie aflate printre cele prin care s-a cerut aviz pentru începerea urmării penale a celor nouă foşti miniştri.

Unul dintre martori le-a declarat anchetatorilor că omul de afaceri Dorin Cocoş şi primarul oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au primit "opt-nouă" milioane de euro, respectiv "circa trei milioane de euro", pe durata derulării contractelor.

Un alt martor le-a spus procurorilor, la rândul său, despre relaţiile dintre fostul şef al Fujitsu România, Claudiu Florică, şi Dorin Cocoş, respectiv Gheorghe Ştefan. "În decembrie 2008 la conducerea MCSI (Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţiilor) a venit Gabriel Sandu, un apropiat al lui Claudiu Florică, prin intermediul relaţiilor pe care Claudiu Florică le avea cu Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, zis Pinalti", potrivit declaraţiilor martorului.

Până la închiderea ediţiei, DNA nu a comunicat intenţia de arestare a celor audiaţi ieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb