DOSARUL MICROSOFT: Preşedintele PE a prezentat cererea DNA de ridicare a imunităţii lui Dan Nica

V.B.
Anticorupţie / 24 noiembrie 2014

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat astăzi în plen că a primit de la autorităţile române cererea de ridicare a imunităţii europarlamentarului PSD Dan Nica, pe care o va trimite Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI), scriu surse din presă.

Procedurile prevăd că, după ce se face un anunţ în plen privind cererea de ridicare a imunităţii pentru un eurodeputat, preşedintele PE trimite documentul la JURI, care va numi un raportor. Acesta trebuie să facă parte din alt grup politic şi să aibă altă naţionalitate decât membrul PE pentru care este cerută ridicarea imunităţii. Procedura de ridicare a imunităţii are loc cu uşile închise, iar persoana vizată îşi poate exprima punctul de vedere.

Articolul 9 al Protocolului nr. 7 privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene stipulează că, dacă presupusele infracţiuni au avut loc pe teritoriul unei ţări din UE, se aplică legea acelei ţări. Acelaşi articol menţionează că, pe durata sesiunilor Parlamentului European, eurodeputaţii beneficiază pe teritoriul naţional de imunităţile recunoscute membrilor Parlamentului propriei ţări, iar în oricare alt stat membru de exceptare privind orice măsură de detenţie sau urmărire penală. De asemenea, imunitatea este valabilă inclusiv pe perioada deplasării la locul reuniunii Parlamentului European, precum şi la întoarcere. Imunitatea nu poate fi invocată în caz de flagrant delict şi nu poate constitui o piedică pentru PE de a o ridica în cazul vreunuia dintre membri. La rândul ei, JURI nu se va pronunţa asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei europarlamentarului şi nici asupra opiniilor sau faptelor atribuite acestuia.

După ce proiectul de raport va fi votat în JURI, documentul va fi trimis în plen, unde va fi votat fără a putea fi prezentate amendamente. Spre deosebire de Comisie, aici membrul PE vizat nu mai poate lua cuvântul.

Pe 26 septembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a 9 foşti miniştri care, în timpul mandatelor, ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul atribuirii licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Procurorul-şef al DNA a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), "în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, referatul, în vederea sesizării Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000 - iulie 2004, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani".

O zi mai târziu, vicepreşedintele PSD Dan Nica transmitea, printr-un comunicat, că nu a cerut şi nu a condiţionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimănui şi că nu a deţinut şi nu deţine societăţi offshore.

Dan Nica a fost ales europarlamentar pe listele PSD la alegerile europene din mai 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb