DOSARUL MINERIADEI: Procurorii cer începerea urmăririi penale faţă de Petre Roman, Stănculescu Victor Atanasie şi Voiculescu Gelu Voican

VICTOR RONCEA
Ziarul BURSA #Politică / 22 octombrie 2015

Procurorii cer începerea urmăririi penale faţă de Petre Roman, Stănculescu Victor Atanasie şi Voiculescu Gelu Voican
  • document ataşat AVMR - Monica Macovei, Generalul Vasilache, Ordonanţa abuzivă Parchet
    apasă aici pentru a descărca.

    Actualizare 16:45 Iohannis analizează cererea procurorului general în cazurile Roman, Stănculescu şi Voiculescu

    Solicitarea procurorului general Tiberiu Niţu cu privire la declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Petre Roman, Victor Atanasie Stănculescu şi Gelu Voican Voiculescu se află în analiza preşedintelui Klaus Iohannis, informează Administraţia Prezidenţială.

    "Cererea a ajuns la Preşedinţie şi este în analiză", au declarat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale citaţi de Agerpres.

    (S.A.)

    ----------

    Actualizare 14:53 Fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre, la Parchetul General

    Fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre a sosit, joi, la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunoştinţă calitatea sa în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990".

    (I.D.)

    -----------

    Actualizare 14:25 Miron Cozma, pus sub acuzare

    Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost pus sub acuzare astăzi în dosarul "Minerada" de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmit surse din presă.

    "Deocamdată infracţiunea (de care sunt acuzat, n.r.) e cea comună, pe articolul 439 ca şi toţi ceilalţi, dar pe situaţia de la litera «g»am înţeles, adică vătămări corporale, fizice, chestiuni din astea inventate.(...) Nu e vorba de crime împotriva umanităţii", a declarat Miron Cozma, la ieşirea din sediul Parchetului.

    Acesta a afirmat că minerii au venit în Bucureşti conduşi de autorităţi. "Dacă au venit, au venit conduşi de autorităţile conduse de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi coloneii din servicii, care, chiar în iunie '90, au fost acolo şi bineînţeles ministrul adjunct Burlec de la mina Aninoasa, Nicolae Cămărăşescu, securistul", a susţinut Cozma.

    În opinia sa, procurorii au procedat corect, dar va depune probe din dosarul pe care îl are la CEDO, în calitate de parte vătămată.

    "E absolut normal şi consider că s-a procedat corect de către Parchet în ideea că în calitatea de lider al minerilor din Valea Jiului să am calitate ca toată lumea, în faza incipientă, de suspect. (...) Eu marţi voi da o declaraţie, alături de avocatul meu", a afirmat acesta.

    Cozma s-a declarat nevinovat şi a spus că a fost adus forţat cu ultimul tren de mineri care a ajuns la Bucureşti. "Miron Cozma nu a venit nici cu primul tren, nici cu al doilea, (...) a fost adus în ultimul tren. (...) Parchetul, procedural, nu face altceva decât să respecte legea. De-a lungul vremii nu există nicio reclamaţie împotriva mea. Am luat bătaie din cauza lui Marian Munteanu. A spus (...) că i-am salvat viaţa lui şi unei domnişoare'', a declarat Cozma.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 13:34 Cazimir Ionescu: "Sunt suspect în dosarul Mineriadei, acum am aflat că au fost patru morţi"

    Cazimir Ionescu a fost pus sub acuzare în dosarul Mineriadei, el declarând că are calitatea de suspect, deşi nu s-a implicat în coordonarea mineriadei şi abia acum a aflat că în 13 iunie 1990 au murit patru oameni, informează surse din presă.

    Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) în iunie 1990, a declarat, la ieşirea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că procurorii militari i-au adus la cunoştinţă faptul că are calitatea de suspect şi că urmează să primească dosarul în care sunt menţionate capetele de acuzare.

    "Sunt suspect în cazul mineriadei şi urmează să primim dosarul cu capetele de acuzare în care apar suspiciunile în privinţa posibilităţilor mele de a fi participat în vreun fel la luarea unei astfel de decizii", a afirmat Cazimir Ionescu.

    Acesta a menţionat că din poziţia pe care o avea atunci, de vicepreşedinte al CPUN, nu ar fi putut participat la luarea unei decizii în privinţa organizării mineriadei şi, mai mult, abia acum a aflat că în 13 iunie 1990 au murit patru oameni.

    "Noi abia acum aflăm că au fost patru morţi, de fapt. Nu ştiu exact care este cauza decesului, cu atât mai puţin aş putea să ştiu cine anume a făcut acest lucru. Asta urmează să se afle", a spus Ionescu.

    Referitor la o declaraţie dată de Petre Roman, care a spus că în 14 iunie Cazimir Ionescu ar fi participat la o întâlnire restrânsă, la care ar fi fost prezente persoane din conducerea CPUN, acesta a spus că nu ştie despre ce întâlnire este vorba şi crede că "domnul Petre Roman are probleme cu memoria".

    "Nici măcar nu ştiu de acea întâlnire. De altfel, dacă vă aduceţi aminte, eu am fost unul dintre cei care s-au opus la înfiinţarea FSN. În virtutea acestui fapt, nu am fost niciodată membru FSN", a precizat Cazimir Ionescu.

    Acesta a mai spus că nici nu s-a întâlnit cu minerii, cu excepţia unui singur moment, în care a oprit maşina şi a intervenit pe motiv că se îndreptau către Ambasada SUA. "Asta e tot ce am reuşit să fac", a adăugat Cazimir Ionescu.

    (S.A.)

    ------------

    Actualizare 13:00 Miron Cozma: "Cine sunt inculpaţii? Armata, Internele şi Serviciile"

    Aflat la Parchetul General, Miron Cozma a declarat că "nu este vorba despre mineri". Acesta a precizat că "inculpaţii sunt Armata, Internele şi Serviciile".

    ------------

    Actualizare 12:05

    Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Preşedintelui României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Petre Roman, Stănculescu Victor Atanasie Şi Voiculescu Gelu Voican sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii, în perioada în care aceştia aveau calitatea de miniştri, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Public.

    Faptele reţinute în sarcina acestora formează obiectul dosarului cunoscut generic "Mineriada din iunie 1990" aflat în instrumentarea procurorilor Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se mai arată în comunicat.

    (I.D.)

    ------------

    Actualizare 10:05 Cico Dumitrescu şi Cazimir Ionescu audiaţi în dosarul Mineriadei

    Procurorii Parchetului General îi audiază pe istoricul Cazimir Ionescu si pe generalul Cico Dumitrescu, în dosarul Mineriadei, transmit televiziunile de ştiri.

    La sosire, Cico Dumitrescu a afirmat ca nu stie în ce calitate a fost citat, precizând că nu a avut nicio contribuţie la evenimentele sângeroase din iunie 1990.

    "Nu ştiu în ce calitate m-au citat, acum aflu. Am mai dat explicaţii în acest dosar, nu o data, de 40 de ori. Eu nu am avut niciun fel de amestec în chestia asta. Eu eram şeful Direcţiei Generale Cultura, Sport. Ce legatură aveam eu?", le-a spus Cico Dumitrescu jurnaliştilor.

    (A.L.)

    -------------

    Actualizare 9:14 Azi va fi audiat Miron Cozma, în dosarul Mineriadei

    Astăzi a fost citat să se prezinte la Parchet Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului

    (I.D.)

    -------------

    După Ion Iliescu urmează la rând şi Monica Macovei

    Decizia de inculpare a tartorului mineriadei din iunie 1990, Ion Iliescu, nu reprezintă o noutate pentru autorul acestor rânduri. Vizitele pe care le-am întreprins la Parchet în ultima perioadă, în calitate de martor şi victimă a evenimentelor din 13 - 15 iunie 1990, conduceau către această acţiune iminentă. Conform estimărilor noastre, circa 70 de alţi responsabili ai regimului Iliescu ar trebui inculpaţi pentru crime contra umanităţii şi complicitate la aceste crime. La această cifră se adaugă şi cei 20 de procurori-anchetatori ai celor peste 1000 de reţinuţi ilegal la Unităţile militare de la Măgurele şi Băneasa. Printre aceştia se află şi Monica Macovei. De asemenea, unul dintre cei anchetaţi ar putea fi chiar cel care a instrumentat Dosarul Mineriadei, ca şi pe cel al Revoluţiei, blocând inculparea vinovaţilor timp de peste două decenii. Este vorba de generalul Dan Voinea.

    Sub cercetarea controlată de Dan Voinea, numărul morţilor acelor zile a fost micşorat de la 6 la 4, iar numărul răniţilor prin împuşcare de la 18 la 3. Astăzi (n.r. ieri), Dan Voinea este citat cu nesaţ pe Mediafax, ca un expert, dar nu în tergiversarea cauzei, ceea ce este cu adevărat. Că mâine va fi citat şi de instanţă.

    Dacă însă Secţia Parchetelor Militare din cadrul PÎCCJ, condusă de general locotenent magistrat Ion Vasilache, procuror militar şef, sprijină deschiderea tuturor cauzelor parte din Dosarul Mineriadei, Secţia de urmărire penală şi administrativă, reprezentată de procuror şef Camelia Sutimanu, încearcă muşamalizarea cazului în care sunt implicaţi foştii procurori ai Mineriadei, între care se numără şi Monica Macovei. Conform Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România, soluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul procurorilor, contestată de Asociaţie în instanţă, încalcă prevederile CEDO care au dus la deschiderea întregului Dosar al Mineriadei.

    Preşedintele AVMR Viorel Ene a solicitat Parchetului să dispună infirmarea acestei soluţii de "NUP" în dosarul penal nr.751/P/2005. Plângerea penală se referea la procurorii Parchetului Bucureşti care in perioada 13-18 iunie 1990 au facut cercetări abuzive asupra celor deţinuţi ilegal în Unitatea de la Măgurele şi la Şcoala de Poliţie de la Băneasa. Toate faptele ce s-au petrecut în aceste unităţi militare reprezintă încălcări flagrante ale prevederilor Convenţiei împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante - asumata şi semnată de România la ONU, afirmă AVMR în documentul pus la dispoziţia noastră în exclusivitate. "Menţionăm că echipa de procurori era formată din 20 de anchetatori procurori printre care şi procuror Monica Macovei", se afirmă în solicitarea Asociaţiei remisă Parchetului General anul acesta prin care se cerea şi comunicarea soluţiei prin care aceşti procurori au fost disculpaţi de faptele lor din "infernul numit Măgurele".

    Cu toate acestea, procurorul şef secţie Camelia Sutimanu emite pe 28 iulie a.c. o Ordonanţă (facsimil alăturat), prin care respinge ca "nefondată" cererea Asociaţiei susţinând că fapta e prescrisă şi că decizia precedentă a procurorului de caz care le-a acordat "NUP" colegilor săi de la Mineriadă este "legală şi temeinică".

    Parchetul nu a comunicat nici azi Asociaţiei soluţia de "NUP" în cazul procurorilor-anchetatori. Abuzul este clar. Mai mult, după cum ştie toată presa şi o bună parte a opiniei publice - mai ales în urma evenimentelor de ieri - PICCJ a decis în martie anul acesta redeschiderea întregului Dosar al Mineriadei, ce cuprinde mai multe părţi şi dosare, inclusiv cel privind procurorii. Fapt pe care procurorul şef Camelia Sutimanu îl ignoră cu desăvârşire, după cum se constată din Ordonanţa pe care o punem la dispoziţia cititorilor. Tentativa de distorsionare a adevărului şi muşamalizare a faptelor colegilor ei procurori se desprinde şi din numărul mandatelor de arestare invocate - 69 - minimalizând spre derizoriu adevăratul număr al celor reţinuţi ilegal, respectiv aproximativ 1030 de oameni lipsiţi de libertate şi expuşi relelor tratamente şi torturii, infracţiuni imprescriptibile, conform documentelor semnate de România încă din 1979 la ONU şi care nu sunt înfrânte de legislaţia internă, deoarece legile noastre sunt subsecvente Tratatelor internaţionale asumate şi recunoscute până azi.

    Ca atare, cei 20 de procurori-anchetatori, între care se afla şi Monica Macovei, ulterior ministru al Justiţiei, sunt exoneraţi de această ciudată procuroare, la 25 de ani de la evenimente, ignorând complet ilegalităţile desfăşurate în cele două lagăre de concentrare, în care au zăcut ilegal victime ale Mineriadei timp de luni de zile. Asociaţia a acţionat în instanţă Ordonanţa ilegală a procuroarei Sutimanu propunându-şi să o informeze astfel că CEDO a hotărât că toate abuzurile incalificabile ale autorităţilor din iunie 1990 sunt imprescriptibile, cei 20 de procurori urmând să răspundă pentru faptele lor, alături de tartorul Mineriadei, Ion Iliescu.

    Opinia Cititorului ( 16 )

    1. in orice stat de drept, chiar daca au trcut atatia ani de la evenimete. Pentru inchiderea ranilor si reabilitarea societatii romanesti atat in interior cat si in exterior trebuie aflat adevarul, oricare ar fi el, iar cei responsabili de masacrul si victimele total nejustificate ale revolutiei - de dupa 22 dec sau ale mineriadelor. Chiar daca unii sunt prea batrani sa mai fie inchisi este suficient sa-i cunoastem si sa-i privim cum se cuvine cate zile mai au. Este o reparatie morala atat pentru cei care au murit in aceste imprejurari, cat si pentru cei care s-au zbatut atatia ani, in memoria victimelor, pentru aflarea adevarului.

      Si tb sa plateasca bineinteles si cei care au obstructionat in diferite moduri aflarea adevarului.  

      1. Este o reparatie morala, dar mai ales o pilda pentru viitorime; orice satrap ajuns la pupitru nu va mai avea somnul linistit daca repeta asemenea atrocitati.

         

        piata a Univesitatii va avea castig in final? Este o lectie care se da cuiva?

      Oare lu' Nea Nelu n-ar fi mai bine sa i se ridice statuie(pentru reinstaurarea capitalismului in Romania si daca vreti, a democratiei) in loc sa-l bagam la puscarie? Pana la urma Mineriada a fost o strategie parsiva, dar bine gandita din punct de vedere strategic, de sorginte moscovita, care a reusit sa evite o confruntare directa intre fortele de ordine si asa zisa opozitie democratica . Binenteles minerii, in frunte cu al lor bard au fost doar masa de manevra...

      1. statuie pt nea Nelu puscarelu, iar in spatele gigantului comunist sa faca si niste pupincurei mai mici asa, ca matale

        ca ar trebui sa te includa si in celalalt grup statuar,aflat in lucru, "securisti turnatori cu molotoave"

        Dan asta o da mereu in Co..e 

        Nu vad sensul de ce sa eviti o confruntare intre fortele de ordine si opozitia democratica, printr-o confruntare intre mineri si opozitia democratica.

        Nu nea nelu a reinstaurat capitalismul, dimpotriva el dorea un comunism cu fata umana si o pseudodemocratie 

        E capabil sa ne gratuleze cu unu si de dupa zabrele!

        :) Ce spui tu e similar conceptului de semi-adevăr, sau mai bine spus de semi-minciună în cazul de faţă. În fine...să vină rugul lui Nea' Nelu... să aruncăm şi noi vreo două vreascuri şi să ne simţim răzbunaţi, să avem iluzia că avem ceva de spus! :))

        Eu zic sa-l impuscam, ca asa am facut noi de-a lungul istoriei, ne-am omorat conducatorii sau i-am tradat si i-am dat pe mana dusmanului. Nu trebuie sa pomenesc decat doua nume nume si este de ajuns: Nicolae Ceausescu, Ion Antonescu. Nu-i apar pe nicunul pentru "greselile" facute, dar trebuiau impuscati? Ce popoare au mai procedat asa ca noi?

        mă refer la opinia 2.4

        bineinteles ca actiunea mineriadei in sine a fost reprobabila desi contextual

        istoric era altul in 1990. 

        Vom avea de comentat un megaproces in urmatorii ani si ne vor procupa mai putin procesele manglitorilor din actuala clasa politica si esecul psudocapitalismului balcanic.

        Nen'tu Nelu este mai vinovat decat toti "manglitorii", pseudocapitalistii, si pseudopoliticienii care ne-au condus pana azi la un loc!

        Sa-i putrezeasca oasele in puscarie! 

        Adevăratul Dan Coe a fost un mare jucator de fotbal rapidist care, daca s-ar fi intalnit cu iliescu pe strada, l-ar fi calcat in picioare, dupa ce i-ar fi dat un cap in gura.

        El a fugit de comunisti in vest si daca ar sti cine ii poarta numele s-ar rasuci in mormant.

        Stimate Dan Coe sau care ti-o fi numele.Nici in ceasul al 12lea nu acceptati murdaria comisa de seful vostru , bandtul Iliedscu. Dusmani nerusinati aipoporului nostru roman

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb