Actualizare 14:37 Niţu i-a trimis ministrului Justiţiei cererea de arestare preventivă
Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Tiberiu Niţu a transmis ministrului Justiţiei cererea însoţită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PNL Theodor - Cătălin Nicolescu.
(Elena Deacu)
---
Actualizare 11:40
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general referatul cauzei în care este cercetat deputatul PNL Theodor - Cătălin Nicolescu, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a fostului membru ANRP.
"La data de 12.01.2015, Guvernul României - Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că, în decursul anului 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, control ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în anul 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor", arată sursa citată.
(Alexandru Costea)
-----------
Deputatul PNL Theodor Nicolescu ar fi primit, de la mai multe persoane, drept mită circa 1,4 milioane euro, dar şi acţiuni la Fondul Proprietatea, ca să soluţioneze favorabil şi cu celeritate anumite dosare ale Comisiei ANRP, potrivit DNA.
Procurorii au extins ieri urmărirea penală pe numele deputatului PNL Theodor Nicolescu, pentru infracţiunea de luare de mită, după ce au ajuns la concluzia că acesta, în calitate de vicepreşedinte al ANRP, a luat peste 6,2 milioane de lei pentru a soluţiona favorabil anumite dosare.
Deputatul mai este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, pentru care el era deja urmărit penal.
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în 2007, Theodor Nicolescu, care la momentul respectiv deţinea funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a cerut de la trei persoane un procent de 5% din totalul acţiunilor pe care aceştia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
În schimbul banilor, Theodor Nicolescu, prin prisma funcţiei pe care o avea, urma să asigure soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor de despăgubire.
Comunicatul DNA arată: "Ca urmare a soluţionării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafaţă de 20,5 ha, teren situat în Bucureşti, în zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Cătălin a primit, în perioada 2008-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani şi contravaloarea acţiunilor. Banii au fost remişi, în general, în tranşe de până la 250.000 de lei, în lei şi euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul".
Deputatul PNL Theodor-Cătălin Nicolescu a fost prezent, ieri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii aducându-i la cunoştinţă faptul că este urmărit penal şi pentru luare de mită.
În primă fază, Theodor Nicolescu a fost dus la DNA, luni, cu mandat de aducere, el fiind audiat mai multe ore. În urma audierilor, anchetatorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru trei fapte de abuz în serviciu. În acelaşi dosar, Horia Georgescu a fost arestat pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
De asemenea, instanţa a decis arestarea lui Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu, alături de experţii evaluatori Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu.
În ceea ce îi priveşte pe experţii evaluatori Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă, ICCJ a dispus ca aceştia să fie cercetaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Decizia poate fi contestată la aceeaşi instanţă, nefiind definitivă, dar va fi aplicată de îndată.
În acelaşi dosar, procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a preşedintelui din perioada în care s-au acordat respectivele despăgubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrându-le anchetatorilor că suferă de o boală incurabilă.
Toţi cei şapte foşti membri ai comisiei din ANRP, precum şi experţii evaluatori sunt acuzaţi de abuz în serviciu.
Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de fostul vicepreşedinte al comisiei din ANRP, Remus Virgil-Baciu.
1. pe spagari ii recunosti usor
(mesaj trimis de eu în data de 19.03.2015, 08:11)
Nicolescu avea acea detasare superioara pe care o au spagarii in orice interviu. Ei sunt liberali rasati, deasupra preocuparilor cotidiene ale cosului zilnic... Nu, sunt doar niste hoti neprinsi. Pe zi ce trece, se vede ca mitul afaceristului roman este o porcarie. Afaceristii romani nu au nici o idee proprie, iar cei care au avut, au fost inabusiti in fase de canaliile care se prezinta acum ca afaceristi.