Eurodeputaţii din două comisii cheie ale Parlamentului European au votat astăzi împotriva planurilor de a introduce gazul şi energia nucleară pe lista energiilor sustenabile din punctul de vedere al protecţiei mediului, aşa-numita "taxonomie verde" a UE, relatează DPA, conform Agerpres.
Parlamentul European a anunţat că cele două comisii - ENVI (Comisia pentru Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară) şi ECON (Comisia pentru afaceri economice şi monetare) - s-au opus propunerii privind "taxonomia verde" într-un vot comun, cu 76 de voturi împotrivă, 62 pentru şi patru abţineri.
Comisia Europeană a propus ca investiţiile în proiectele pe bază de gaz şi energie nucleară să fie etichetate drept sustenabile, atrăgându-şi critici din partea grupurilor de mediu, sectorului privat şi a experţilor consultaţi în întocmirea legislaţiei.
Aceste reguli privind investiţiile au drept scop să orienteze investiţiile private în aşa fel încât Uniunea Europeană să-şi realizeze obiectivul pentru 2050, de emisii zero de gaze cu efect de seră, prin reforma sectorului energetic.
Deşi propunerea a fost acuzată de "greenwashing", apărătorii săi au afirmat că aceasta stabileşte condiţii stricte pentru investiţii.
Viitorul pas cheie pentru legislaţia propusă va fi când Parlamentul European se va reuni pentru sesiunea viitoare din iulie. Dacă este respinsă de eurodeputaţi în plen propunerea nu va intra în vigoare, ceea ce înseamnă că executivul UE va trebui să o retragă sau să o amendeze.
"Este o primă palmă pentru tentativa preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, de a declara gazul şi energia nucleară drept verzi pe uşa din dos", a afirmat eurodeputatul din grupul Verzilor Michael Bloss, care a adăugat că fiecare euro disponibil este necesar pentru energie solară şi eoliană.
Purtătorul de cuvânt pentru politică economică al grupului Partidului Popular European din PE, Markus Ferber, a spus că "pur şi simplu nu există apetit pe piaţă pentru o taxonomie cu energie nucleară şi gaz". El a salutat rezultatul votului, afirmând că stabileşte un standard credibil.