Două grupări se luptă pentru sindicatul uzinei "Republica" - aflată în lichidare

Iulia Grosu
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 5 iulie 2004

Între puţinii angajaţi care au supravieţuit în uzina "Republica" şi liderii sindicatului "Nicolae Malaxa", ai căror membri şi-au pierdut locul de muncă, a izbucnit un conflict ciudat.

Între puţinii angajaţi care au supravieţuit în uzina "Republica" şi liderii sindicatului "Nicolae Malaxa", ai căror membri şi-au pierdut locul de muncă, a izbucnit un conflict ciudat. Constantin Dobre, liderul sindicatului "Malaxa" ne-a declarat că angajaţii, unii dintre ei administratori, vor să se constituie într-un sindicat paralel, care să reprezinte interesele muncitorilor. Constantin Dobre susţine că "sindicatul paralel" ar încerca să ţină partea fostului investitor rus, care nu ar fi dorit să plătească restanţele salariale.

Foştii angajaţi ai uzinei "Republica" au de recuperat creanţe salariale în sumă de 2 milioane de dolari. Muncitorii au întîmpinat numeroase dificultăţi în încercarea de a-şi primi banii. În disperare de cauză, după luni bune de aşteptare, muncitorii au recurs la greva foamei, în aprilie, aşteptînd chiar în faţa Palatului Victoria o decizie salvatoare din partea Guvernului. Salariaţii au reuşit, în final, să obţină modificarea legii ca să poată primi salariile restante retroactiv pe o perioadă mai mare 6 luni (faţă de cît stipula actul normativ), dar care să nu depăşească trei ani.

Restanţele salariale ale muncitorilor se întind pe o perioadă de un an, între noiembrie 2002 - noiembrie 2003, astfel că, modificarea legii le permite recuperarea integrală a salariilor restante.

Preşedintele sindicatului "Nicolae Malaxa" ne-a spus că muncitorii au fost consemnaţi primii pe lista creditorilor. Domnia sa a mai spus că lichidatorul realizează în prezent evaluarea activelor, după care vor fi puse în vînzare cele care nu fac parte din fluxul tehnologic.

Constantin Dobre crede că muncitorii îşi vor primi banii după data de 10 iulie.

Numai că liderii "Nicolae Malaxa" susţin că au aflat cu surpindere, în data de 14 iunie, cînd au depus cererea de modificare a statutului sindicatului la tribunal, că un grup de salariaţi a depus o cerere similară însoţită de documente neautentificate. "Principalul argument invocat de comitetul de iniţiativă este acela că odată cu pierderea calităţii de salariat se pierde şi calitatea de membru de sindicat", susţine Constantin Dobre, adăugînd: "Instanţa a decis că avocatul părţii adverse nu are calitatea legală să îi reprezinte, deorece nu a fost împuternicit de Adunarea Generală".

Avocatul noului comitet a recuzat, în aceste condiţii, completul de judecată. Cererea de recuzare a fost respinsă vineri. Constantin Dobre ne-a spus că procesul pe fond urmează să se desfăşoare în data de 23 iulie.

Arin Stănescu, avocatul care reprezintă firma "Moore Stephens", lichidatorul uzinei "Republica", ne-a declarat: "Societatea a intrat în lichidare completă. Interesul direct al sindicatelor ar fi recuperarea creanţei de 2 milioane de dolari şi reluarea activităţii după valorificarea activelor. Lichidatorul este cel care asigură conducerea societăţii". Domnia sa a precizat că lichidatorul este singurul administrator al societăţii în momentul de faţă. Reprezentantul lichidatorului a subliniat că din cei 38 de salariaţi, cîţi au mai rămas în societate, 22 sînt deja în preaviz, urmînd să fie păstraţi doar 16 angajaţi. Arin Stănescu ne-a mai spus că lichidatorul îl recunoaşte ca preşedinte al sindicatului pe Constantin Dobre, întrucît a primit o scrisoare în acest sens de la "Cartel Alfa", confederaţia la care este afiliat sindicatul societăţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb