Cetăţenii care au împlinit, până pe 26 mai, inclusiv, 18 ani, sunt aşteptaţi duminică în secţiile de votare pentru a-i alege pe cei care îi vor reprezenta, pentru următorii 5 ani, în Parlamentul European.
Odată cu aceste alegeri va avea loc şi referendumul pentru justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis la care cetăţenii sunt întrebaţi dacă sunt sau nu de acord cu interzicerea adoptării ordonanţelor de urgenţă pentru graţierea şi amnistia faptelor de corupţie şi dacă aceste ordonanţe ar trebui atacate la Curtea Constituţională şi de alte persoane şi nu doar de Avocatul Poporului.
Pentru cele două scrutine, Biroul Electoral Central a stabilit, ţinând cont şi de prevederile din legea referendumului că vor fi trei buletine de vot şi trei urne în care acestea vor fi introduse. Un buletin şi o urnă pentru alegerile pentru Parlamentul European, şi două buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare de la referendum, şi două urne aferente pentru scrutinul convocat de preşedintele Klaus Iohann-is pentru apărarea independenţei justiţiei şi continuarea luptei anticorupţie.
La alegerile pentru Parlamentul European îşi pot exercita dreptul de vot atât cetăţenii români, cu domiciliul în ţară sau în străinătate, cât şi cetăţenii unui alt stat al Uniunii Europene care au reşedinţa sau domiciliul în ţara noas-tră.
Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care sunt condamnate definitiv la pierderea drepturilor electorale.
Secţiile de vot se vor deschide duminică, 26 mai, la ora 07:00 şi se vor închide la ora 21:00. După ora 21:00 mai pot vota doar cei care se aflau deja în incintă.
Cetăţenii cu domiciliul în România care se află în străinătate pot vota la orice secţie dintre cele anunţate de Minis-terul Afacerilor Externe, pe listele electorale suplimentare, fără a fi necesar să se înregistreze înainte.
Un cetăţean cu dublă cetăţenie europeană - de exemplu română şi italiană - nu poate vota pentru reprezentanţii ţării noastre, în cazul în care a făcut cerere să voteze pentru listele Italiei. Ei vor completa o declaraţie pe propria răspundere conform căreia nu au votat şi pentru cealaltă ţară.
Românii care aleg să voteze pentru listele altui stat UE în care au domiciliul sau reşedinţa pot vota la referendumul pentru justiţie.
Cetăţenii înscrişi în listele electorale ale altui stat membru UE pot vota pentru ţara noastră, după ce dau o declaraţie conform căreia nu au mai votat pentru reprezentanţii ţării în ale cărei liste sunt înscrişi.
Cetăţenii care votează au nevoie de un act de identitate valabil în ziua votării.
Sâmbătă, 25 mai, şi duminică, 26 mai, direcţiile de evidenţă a persoanelor au program prelungit pentru eliberarea actelor de indentitate expirate, pierdute, furate sau deteriorate.
Alegătorii care votează în ţară şi care nu se pot deplasa la secţia de votare din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urna specială (mobilă) de la secţia de votare cea mai apropiată de locul în care se află în ziua alegerilor printr-o cerere scrisă însoţită de documente justificative. Cererea se face cel mai târziu sîmbătă, 25 mai.