DR. LEONARD AZAMFIREI: "Inginerii din domeniul medical sunt soluţia problemelor tehnice din spitale"

G.B
Miscellanea / 27 mai 2021

"Inginerii din domeniul medical sunt soluţia problemelor tehnice din spitale"

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, care este şi senator PSD Mureş, susţine că inginerii din domeniul medical sunt soluţia problemelor tehnice din spitale, iar perioada de pandemie a demonstrat necesitatea includerii acestei categorii în sistemul de recunoaştere a profesiei din sistemul sanitar, transmite Agerpres..

Întro postare pe Facebook Leonard Azamfirei a declarat: "Consider obligatoriu ca un standard de calitate pentru autorizarea unui spital să fie existenţa unei structuri tehnice formată din ingineri medicali, capabilă să rezolve problemele tehnice din spitale. (...) În ultimii 30 de ani, în România s-au construit spitale doar pe hârtie. Majoritatea acestor spitale funcţionează pe un model tip, după cutremurul din 1977, la standardele şi circuitele care erau valabile la vremea respectivă. În momentul de faţă, acestea sunt de mult depăşite. S-a văzut clar acest lucru în pandemie, când aparatura din secţiile de terapie intensivă a fost suprasolicitată, iar circuitele electrice şi circuitele de gaze medicale nu au făcut faţă. În aceste condiţii au apărut defecţiuni care au provocat pe de o parte, incendii şi pe de altă parte, pierderi de vieţi omeneşti, ca în cazul tragediilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ sau Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş'. Şi asta pentru că nu avem un sistem organizat de mentenanţă a dispozitivelor şi instalaţiilor medicale din spitale".

Conform rectorului UMFST Târgu Mureş, există mai multe universităţi din România care şcolarizează ingineri pe profilul medical, al căror rol este esenţial în cadrul unui spital, pentru că ei ştiu cum funcţionează echipamentele şi pot oferi indicaţii vitale despre cum trebuie folosite pentru a evita incidentele, cum au fost cele de la Bucureşti sau Piatra Neamţ, dar că spitalele încă nu îşi asumă obligaţia de a acea astfel de angajaţi.

Azamfirei a susţinut: "Spitalele însă nu-şi asumă obligaţia de avea personal dedicat dispozitivelor medicale şi astfel apar dezechilibre, întreţinerea acestora fiind făcută de personal necalificat şi neadaptat. În lipsa acestor specialişti a fost nevoie să intervină medici, asistenţi medicali, infirmiere care, în cazul incendiilor de la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş' sau Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, au dat dovadă de prezenţă de spirit sau chiar de sacrificiu, cum este cazul doctorului Cătălin Denciu, care a intrat în flăcări şi a scos mai mulţi pacienţi. El se află şi în prezent în recuperare, cu arsuri de gradul trei pe 40% din suprafaţa corpului, sacrificiul şi exemplul său uman fiind recunoscute chiar zilele acestea de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În spitalele din străinătate există ingineri medicali, iar colaborarea dintre ei şi medici ţine pericolele la distanţă. În schimb, din păcate, în România profesia de inginer medical nici măcar nu este reglementată prin lege".

El a arătat că medicul are responsabilitatea actului medical, dar, pentru ca el să se poată desfăşura fără a fi sub o presiune a problemelor administrative care apar, acest lucru trebuie să fie manageriat şi efectuat de o întreagă echipă.

În acest sens, în calitate de senator, Leonard Azamfirei a spus că i-a adresat o interpelare ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, prin care a cerut să i se comunice care sunt măsurile pentru rezolvarea urgentă a problemelor tehnice din spitale, generate de lipsa inginerilor medicali şi dacă va face demersuri pentru ca inginerul medical să fie inclus în sistemul de recunoaştere a profesiei din sistemul sanitar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb