Draghi, BCE: Perspectivele economiei europene se înrăutăţesc

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 noiembrie 2012

Mario Draghi: "Nu pot comenta o eventuală reducere viitoare a dobânzii BCE".

Mario Draghi: "Nu pot comenta o eventuală reducere viitoare a dobânzii BCE".

BCE menţine dobânda de referinţă la 0,75%

Perspectivele economiei zonei euro se înrăutăţesc, potrivit afirmaţiilor preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, care arată că instituţia pe care o conduce este pregătită să activeze programul de achiziţii a obligaţiunilor de pe piaţa secundară, dacă guvernele îndeplinesc condiţiile necesare.

"Suntem gata să realizăm tranzacţii potrivit programului Out-right Monetary Transactions, care va ajuta evitarea scenariilor extreme", a declarat Draghi ieri, la Frankfurt, după ce BCE a decis să menţină dobânda de referinţă la minimul istoric de 0,75%.

Până în prezent, nicio ţară nu a cerut activarea programului.

Oficialul BCE a mai atras atenţia că se menţin riscurile de decelerare a economiei europene, dar presiunile inflaţioniste ar trebui să fie, în continuare, moderate. Conform preşedintelui BCE, banca va lua în calcul slăbirea economiei la momentul la care va lansa noile previziuni privind mersul acesteia în 2012 şi 2013.

În trimestrul al doilea din anul curent, PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,2%, iar cifrele pentru perioada iulie - septembrie vor fi anunţate de Eurostat în 15 noiembrie.

"În mod cert, monitorizăm evoluţiile economice şi le vom reflecta în previziunile pe care le vom lansa în decembrie. Estimările noastre sunt în curs de revizuire şi există imaginea unei economii mai slabe", a spus Draghi, adăugând: "Deocamdată, consiliul guvernatorilor a decis să menţină ratele dobânzilor neschimbate. Nu am discutat ce vom face anul viitor în privinţa politicii monetare".

Decizia BCE de a menţine dobânda de politică monetară la 0,75% a fost conformă aşteptărilor analiştilor. Banca a redus la începutul lunii iulie dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%.

Menţionăm că, tot ieri, Banca Angliei a decis să păstreze dobânda cheie al nivelul minim, de 0,5%, şi a menţinut valoarea programului de achiziţii de active la 375 miliarde de lire sterline.

Euro avea un curs de 1,2742 dolari ieri, la ora 10.17, pe piaţa din New York, în scădere cu 0,2% faţă de ziua anterioară. Declinul a fost determinat de remarcile lui Mario Draghi, preşedintele BCE, în privinţa slăbiciunii economiei zonei euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb