Criticile tot mai dese la adresa actualei guvernări, mai ales în cazul Legii salarizării, şi neîndeplinirea promisiunilor din Programul de Guvernare PSD l-au făcut pe preşedintele PSD Liviu Dragnea să caute, rapid, un ţap ispăşitor, anunţând pentru această săptămână evaluarea miniştrilor.
Dacă, la începutul lunii, Liviu Dragnea declara că nu are de gând să schimbe vreun ministru şi nici pe premierul Grindeanu, cerându-le colegilor de partid să nu mai discute public despre remaniere, duminică, întrebat fiind dacă este posibilă schimbarea Guvernului, preşedintele PSD a spus: "Dacă o să ajugem la concluzia că n-avem altă variantă, o s-o propunem şi pe asta, dar eu nu vreau să ajungem acolo".
Surse din PSD susţin că preşedintele PSD ar fi luat hotărârea să-l dea jos pe Sorin Grindeanu din funcţie, trei nume de femei, printre care şi primarul Capitalei, Gabriela Firea, fiind vehiculate să-i ia locul premierului.
Disensiunile dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu, mai ales când premierul nu s-a prezentat în Parlament, la dezbaterea Legii salarizării, s-au acutizat în ultimele zile.
Variantele din PSD cu cele mai multe şanse pentru preluare funcţiei de premier sunt, potrivit unor surse, ministrul de Interne Carmen Dan, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu sau primarul Capitalei Gabriela Firea.
De asemenea, printre celelalte nume vehiculate se mai numără şi Viorica Dăncilă sau Mihai Fifor, preşedintele Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009.
Deşi şi-ar dori mult să-l schimbe pe Grindeanu, Liviu Dragnea trebuie să ţină cont şi de filialele PSD care vor remaniere, dar nu şi înlocuirea primului ministru.
Analiştii politici susţin că cel mai probabil scenariu este o remaniere a guvernului menită să scadă puterea lui Grindeanu: "În acest caz rezolvarea finală şi definitivă a crizei va fi amânată pentru la toamnă, actualul prim-ministru urmând în acest caz să ducă o campanie intensă şi poate chiar vizibilă în mod public de îmbunătăţire a poziţiei sale în interiorul PSD".
Surse din PSD au declarat, recent, că mai mulţi miniştri (apărare, educaţie, finanţe, interne, IMM-uri şi, posibil, justiţie) vor fi schimbaţi în această lună.
Mass-media a anunţat, ieri, că există neînţelegeri şi între partenerii coaliţiei de guvernare, PSD şi ALDE, în privinţa unei posibile remanieri, în condiţiile în care vizaţi ar fi, printre alţii, Tudorel Toader şi ministrul Energiei, Toma-Florin Petcu.
ALDE nu ar fi de acord cu aceste schimbări.
Antena 3 a relatat recent, citând surse politice, că cei patru miniştri ai ALDE s-au plâns de premierul Sorin Grindeanu în evaluările pe care le-a cerut Călin Popescu-Tăriceanu. Aceştia ar fi nemulţumiţi de faptul că premierul nu-i consultă când ia anumite decizii, că nu-şi trimite oamenii la comisiile parlamentare să urmărească traseul legilor şi că a trimis la Parlament proiecte normative fără o consultare prealabilă în Guvern. De asemenea, şi comunicarea miniştrilor ALDE cu Grindeanu ar fi un motiv de nemulţumire.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, recent, că a fost încheiată evaluarea miniştrilor în interiorul PSD, adăugând că primordială este remedierea întârzierilor aplicării programului de guvernare.
"Mi-aş fi dorit să fie îndeplinit tot programul de guvernare cu termenele incluse. Din păcate, nu sunt puţine punctele din programul de guvernare care nu au fost implementate", a spus liderul PSD.
Dragnea a spus că, înainte de a vorbi despre schimbarea din funcţii a unor miniştri, este necesară identificarea corectă a întârzierilor, liderul PSD precizând că este de analizat dacă acestea au fost generate de birocraţie, de lentoarea unor miniştri sau de incapacitatea premierului de a mobiliza cabinetul pentru respectarea termenelor din programul de guvernare.
Preşedintele PSD a precizat că la evaluarea activităţii guvernamentale au participat, printre alţii, Cristian Socol şi Darius Vâlcov, precum şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu. Propunerile urmează să fie dezbătute într-o şedinţa a Comitetului Executiv Naţional care se pare că va avea loc mâine.
• Dragnea: "Este greu să-mi spună mie cineva că nu ţin la stabilitatea acestei ţări"
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat recent, într-o postare pe Facebook, că România are astăzi în faţă mai multe oportunităţi, care o pot îndrepta decisiv pe drumul progresului şi prosperităţii, dar că pentru asta este nevoie de stabilitate şi predictibilitate.
El a amintit că votul din decembrie 2016 a arătat că şi românii vor acelaşi lucru "un guvern cu largă susţinere parlamentară şi stabil", iar încrederea acordată de români "nu poate fi înşelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri - într-un cuvânt instabilitate".
Postarea premierului a fost făcută în contextul informaţiilor privind înlocuirea sa.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat, duminică, la România TV, postarea pe Facebook a premierului Grindeanu Dragnea afirmând că este greu să-i spună cineva că nu ţine la stabilitatea ţării şi că "ar trebui să fim mai atenţi cu ce se întâmplă la programul de guvernare".
Preşedintele PSD a afirmat: "Recunosc că rămân puţin surprins de aceste declaraţii. Este greu să-mi spună mie cineva că nu ţin la stabilitatea acestei ţări (...) Eu nu am marşat la anumite decizii care ar fi putut duce la instabilitate. Îi mulţumesc premierului pentru grijă pe care o poartă stabilităţii ţării. Cred că ar trebui să stăm mult mai atenţi cu ce s-a întâmplat cu programul de guvernare".
Liviu Dragnea a spus că stabilitatea României nu depinde de o persoană sau de un grup de persoane.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, la Parlament că i s-a părut "destul de enigmatică" postarea premierului Sorin Grindeanu de duminică seară de pe Facebook, precizând că mesajul şefului Guvernului a fost insuficient de clar pentru a fi înţeles.
Întrebat dacă este mulţumit de activitatea lui lui Sorin Grindeanu, Tăriceanu a spus că nu se pronunţă pe acest subiect deoarece este preşedintele Senatului şi "există o separaţie a puterilor în stat". El a mai spus că subiectul remanierii este în acest moment neavenit.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2013, 19:35)
se impute treaba si trebe un tap ispasitor
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2017, 01:24)
Si ce-i asa rau, daca suntem nerabdatori sa-l vedem la mititica?!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2017, 09:50)
Dacă tot sunteți așa nerăbdători, de ce nu-l luați direct de pe stradă?
E ilegal să vă trimită premierul acoperit înapoi la unitate? :)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2017, 08:52)
Rufele murdare se spala in familie,nu pe la TV,atat dl.dragnea cat si isterica dna firea.Aceste iesiri ce vrea sa arate,ce mult lucreaza sau sa dea subiecte de discutie?In asa atmosfera oamenii nu pot lucra.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2017, 09:29)
Misto titlul!
5. Wow!
(mesaj trimis de daniel în data de 13.06.2017, 11:32)
Ce propuneri de posibili inlocuitori ai actualului prim!
Numai una si una.
Nici unul nu e bun nici de ministru nu de premier.
Jalnic!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de irina în data de 13.06.2017, 15:33)
prostii la putere
6. fără titlu
(mesaj trimis de mihaela visinescu în data de 13.06.2017, 15:32)
carmen dan , din secretara premier , o guraliva ca vasilica de la m. muncii buna de gura dar fara rezultate rezultat=0 , vranceanu cu o suta de nume care se vrea "doamna de tinichea a romanie", nume vehiculate ca viitor premier....am ajuns ca pe vremea lui ceausescu PROSTII LA PUTERE
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2017, 16:13)
Iohannis, Kovesi, Lazăr, Hellvig, cam ăștia sunt la putere.