DRAGOŞ DOROŞ: "ANAF a încasat în primele cinci luni cu 3,32% peste programarea bugetară"

Andrei Stan
Macroeconomie / 8 iunie 2016

"ANAF a încasat în primele cinci luni cu 3,32% peste programarea bugetară"

Actualizare 16:35 Dragoş Doroş: "Lista cu persoanele fizice datornice s-a înjumătăţit din luna aprilie până în momentul publicării"

Dragoş Doroş a declarat astăzi că pe lista datornicilor persoane fizice erau peste 400.000 de nume la începutul lunii aprilie 2016, dar numărul s-a redus la jumătate până la momentul publicării, respectiv 16 mai 2016, având în vedere că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis notificări cu privire la datoriile existente.

"Publicarea listelor a început în luna mai, dar s-au publicat mai întâi contribuabilii persoane juridice, iar persoanele fizice la jumătatea lunii mai. În acest interval, lista cu persoane fizice aproape s-a înjumătăţit, pentru că am trimis notificări, am avut un dialog permanent şi le-am cerut oamenilor să îşi aducă datoriile la zi. Dacă publicam lista la începutul lunii aprilie, erau de două ori mai multe persoane fizice decât am publicat în a doua jumătate a lunii mai", a explicat Doroş, potrivit unor surse din presă.

Potrivit acestuia, publicarea listelor poate fi considerată un succes total. "La contribuabilii mari, mijlocii şi mici nu am avut nicio problemă. Singurele probleme au fost la persoanele fizice, la care, din 185.000, Autoritatea pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal a semnalat şapte inadvertenţe, care înseamnă 0,003% din total. Noi ne dorim să nu fie nicio inadvertenţă, dar cred că suntem într-o statistică bună", a mai spus Doroş.

Preşedintele ANAF a răspuns unor întrebări cu privire la publicarea de către Fisc şi a listelor cu persoanele cu mari averi şi risc fiscal, dar şi a datoriilor pe care statul le are la contribuabili. Doroş explicat că, în aceste cazuri, ANAF nu are baza legală necesară publicării informaţiilor respective.

Lista cu persoanele fizice care figurează cu restanţe la Fisc mai mari de 1.500 de lei, la data de 31 martie 2016, şi neachitate, a fost publicată în 16 mai şi conţine 187.230 de contribuabili, care totalizează obligaţii fiscale restante de 3,4 miliarde de lei, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii libere.

Instituţia preciza, la data respectivă, că din totalul restanţelor se pot recupera circa 2,3 miliarde de lei (67,6%).

Potrivit Fiscului, contribuabilii cu restanţe fiscale înregistrate au primit notificări prealabile şi li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificării situaţiei fiscale, iar în cazul în care astfel de situaţii sunt constatate de contribuabili după publicare, listele vor fi actualizate la cererea acestora.

(G.F.)

--------------

Veniturile încasate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în primele cinci luni ale acestui an sunt de 82,42 miliarde de lei, cu 3,32% peste programarea bugetară, din care 22,25 miliarde de lei sunt încasări din TVA, a anunţat astăzi Dragoş Doroş, preşedintele ANAF.

"Conform programării bugetare, ca urmare a reducerii cotelor de TVA, noi trebuia să încasăm în acest an 74% din suma colectată din această taxă anul trecut, dar am încasat 92% (la cinci luni faţă de cinci luni ale anului trecut - n.r.)", a declarat Dragoş Doroş, potrivit unor surse din media.

Acesta a precizat faptul că raportarea veniturilor s-a realizat la cele din programul bugetar şi nu la perioada similară a anului trecut pentru că nivelul taxelor, în special TVA, este diferit faţă de anul trecut.

Doroş a detaliat şi pe luni încasările ANAF. Potrivit acestuia, în luna ianuarie încasările au fost peste program pentru că este, în mod tradiţional, o lună excepţională, având în vedere că vine după consumul crescut din perioada sărbătorilor de iarnă, şi cu TVA de 24%. În plus, în ianuarie s-au încasat peste program 600 de milioane de lei din accizele la tutun, pe fondul incertitudinilor legate de implementarea în România a Directivei Tutunului. Totodată, în ianuarie s-a înregistrat un plus de venituri de cel puţin 15 miliarde de lei datorită faptului că Guvernul a achitat, în decembrie, sume importante pe proiecte cu fonduri europene.

Pe de alte parte, sumele încasate în plus din accizele la tutun în ianuarie, s-au reflectat în minus în lunile februarie, martie şi aprilie. Astfel, încasările totale s-au realizat conform programului în februarie şi martie, dar au fost sub program în aprilie, şi au revenit peste program în mai.

"Aprilie a fost o lună mai puţin favorabilă, cu o diminuare a încasărilor din accize la tutun, dar şi cu o subdeclarare la TVA. Această situaţie ne-a ridicat întrebări, pentru că avem şi datele de la INS care arată o creştere a consumului. Din analize am constatat că, în special, creşterea consumului s-a realizat la produsele alimentare, la care TVA s-a redus de la 24% anul trecut la 9% anul acesta. În mai, această tendinţă nu s-a mai manifestat şi suntem de acum pe o tendinţă crescătoare care sperăm să se menţină", a afirmat Doroş.

Acesta a mai spus că, doar la TVA, în luna mai încasările au fost mai mari decât în mai 2015.

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb