Autorităţile de la Bucureşti intenţionează să ceară compensaţii Comisiei Europene, din cauza diferenţelor semnificative de preţuri la energie între estul şi vestul Europei, a afirmat, ieri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul evenimentului South East Europe Green EPC.
Ministrul Energiei a subliniat că preţurile din regiunea noastră sunt mult mai mari decât cele din vestul Europei, din cauza mai multor factori, inclusiv condiţiile meteorologice nefavorabile şi problemele de interconectare.
Sebastian Burduja a precizat: "Ne preocupă foarte mult ce se întâmplă pe piaţa energiei. Sunt câteva luni de zile în care, din păcate, preţurile în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei. Asta ţine de mai mulţi factori. Sigur că discutăm de un an secetos, o producţie hidro mai mică, discutăm de probleme în zona de interconexiune, de mentenanţă pe anumite linii din Ungaria, discutăm de o capacitate redusă în Austria, de transfer/export a energiei electrice mai ieftine din vestul Europei către estul Europei".
Ministrul Energiei a atras atenţia că România, împreună cu alte state din regiune, cum ar fi Grecia şi Bulgaria, va pune pe agenda Consiliului de Miniştri necesitatea unor soluţii pentru compensarea acestor diferenţe de preţ. "Nu pot doar unii să plătească factura şi să tolerăm la nesfârşit preţuri de două, de trei ori mai mari decât în restul Europei, drept pentru care voi aduce acest subiect în atenţia consiliului de miniştri la nivel european şi, împreună cu Grecia, cu Bulgaria, cu toţi ceilalţi interesaţi, va trebui să definim nişte soluţii rapide prin care noi trebuie să fim compensaţi pentru aceste diferenţe de preţ. Aşa mi se pare corect şi normal", a adăugat el.
Burduja a reiterat sprijinul pentru extinderea pieţei unice europene de energie, menţionând că o creştere a capacităţilor de interconectare este esenţială pentru a asigura echitatea în distribuţia beneficiilor şi costurilor pe piaţa energetică comună.
• Guvernul german, nemulţumit de creşterea preţurilor din energie
Potrivit unui articol publicat ieri pe site-ul Euractiv.com, pentru a evita viitoarele creşteri ale preţurilor la energie electrică guvernul german explorează o schimbare semnificativă în politicile sale de gestionare a pieţei energetice. Sursa citată afirmă că, după mai bine de două decenii de liberalizare, autorităţile germane se orientează acum spre un model mai intervenţionist, care ar presupune implementarea unor "pieţe de capacitate" cu preţuri fixe în energie. Acest pas face parte dintr-o strategie de a asigura stabilitatea şi securitatea aprovizionării cu energie pe termen lung.
Se pare că succesul pieţei liberalizate din Germania a ajuns la final, iar Berlinul caută noi modalităţi de a reglementa piaţa energetică. "Germania se îndreaptă în direcţia deliberalizării pieţei în multe domenii", a afirmat pentru sursa citată Christoph Maurer, un expert german în energie electrică şi director general al companiei de consultanţă Consentec. Procesul a început ca o soluţie temporară în februarie 2023, prin susţinerea centralelor pe gaz, dar a devenit rapid un subiect aprins dezbătut în cercurile politice din Germania.
Ministerul Economiei de la Berlin a prezentat în luna august un "document de opţiuni" pentru reformarea pieţei de energie electrică, document ce propune un mix de elemente liberale şi centralizate, după modele similare din alte state membre ale Uniunii Europene.
Sursa citată arată că Germania se află într-un moment de cotitură în ceea ce priveşte politica sa energetică şi că trecerea de la o piaţă complet liberalizată la un model mixt, cu pieţe de capacitate centralizate, ar putea asigura securitatea aprovizionării şi stabilitatea preţurilor pe termen lung. Totuşi, provocările sunt considerabile, iar succesul acestei tranziţii va depinde de cum va reuşi guvernul german să echilibreze nevoile naţionale cu cele europene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2024, 09:02)
Lasa poveshtile dnu Burduja, ai modele in Europa, adapteaza-le. De ex cel spaniol. Altfel eshti doar un incompetent cu camasha turquoise.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2024, 09:27)
da faptul ca noua centrala pe gaze nu e gata de mai mult de 5 ani, nu zice nimeni nimic.
cand esti importator net cu 30% din consum, normal ca ai preturi mari
dar gata au gasut vinovatul ( oricine altcineva decat gasca pnl)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2024, 12:40)
Centrala nu este gata pentru ca a venit alt director, a anulat toate contractele in derulare, a facut alte licitatii sa primeasca si el cu noua gasca ceva :) (apropiatii stiu de ce)
3. Povesti pt prosti!
(mesaj trimis de mike în data de 13.09.2024, 10:50)
Cum e cu energia care trebuie vanduta numai la bursa? Ce bursa e aia la care la unii pretul pe Mwh e 10 Eur, iar la altii 1000 Eur?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2024, 12:38)
Nuvstie...
Facultate făcută politic...
Cu banii de la ta-su, adică de la BANCOREX???
De ce nu clarifica asta?
E reala?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2024, 13:37)
Domnule Burduja esti prea mic pentru o palarie asa mare. Problema este ca suferim noi poporul de atatia zeci de ani. Macar daca tot viata ta este asigurata ai bunul simt si nu ne mai incurca. Distreaza te, fa lucruri bune pt tine dar gata lasa ne pe noi.
6. Face pe prostu' !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 13.09.2024, 16:25)
Face pe prostu' ! Adica el este ministru energiei si se face ca nu stie manariile din energie ? Nu o sa faca nimic, este doar vrajeala ieftina gen "Burduja fa-te ca lucrezi ca deja se vede cu ochiul liber Hotia din energie .