Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis, ieri, reducerea cu 0,25% a ratei dobânzii de referinţă, marcând un nou pas în direcţia moderării politicii monetare restrictive, potrivit unui comunicat de presă emis de respectiva instituţie bancară. Astfel, rata dobânzii la facilitatea de depozit a ajuns la 3,5% pe an, iar rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi la facilitatea de creditare marginală au fost diminuate la 3,65%, respectiv 3,9%. Aceste modificări vor intra în vigoare pe 18 septembrie 2024. Această ajustare este parte a strategiei BCE de a influenţa în mod eficient orientarea politicii monetare, păstrând ratele la un nivel suficient de restrictiv pentru a controla inflaţia.
Decizia Consiliului guvernatorilor a fost motivată de evoluţiile recente privind inflaţia. Datele actuale indică o inflaţie în linie cu aşteptările, iar experţii BCE prevăd o rată medie a inflaţiei de 2,5% pentru 2024, care va scădea la 2,2% în 2025 şi la 1,9% în 2026. În următoarele luni, se estimează o intensificare a inflaţiei, în special din cauza impactului scăderii preţurilor la energie, care vor ieşi din calculul anual al inflaţiei. Cu toate acestea, pe măsură ce anul 2025 avansează, BCE se aşteaptă ca inflaţia să se apropie de obiectivul său de 2%.
Inflaţia de bază, un indicator esenţial al presiunilor inflaţioniste, este, de asemenea, o preocupare pentru BCE. Proiecţiile arată că aceasta va scădea de la 2,9% în 2023 la 2,3% în 2025 şi la 2% în 2026, deşi dinamica preţurilor serviciilor a fost revizuită uşor în creştere. Această evoluţie este parţial rezultatul majorării salariilor, care continuă să susţină presiunile inflaţioniste interne.
În ceea ce priveşte creşterea economică, BCE estimează un avans modest de 0,8% în 2024, care va accelera la 1,3% în 2025 şi 1,5% în 2026. Aceste proiecţii au fost uşor revizuite în scădere faţă de estimările anterioare, reflectând o cerere internă mai slabă. Activitatea economică rămâne limitată, influenţată de condiţiile de finanţare restrictive şi de un nivel scăzut al consumului privat şi al investiţiilor.
Un alt aspect important al deciziilor BCE este legat de modificările cadrului operaţional de implementare a politicii monetare, anunţate în martie 2024. În acest context, spread-ul dintre rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi stabilit la 15 puncte de bază, în timp ce spread-ul dintre rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală şi cea la operaţiunile principale de refinanţare va rămâne la 25 puncte de bază.
BCE rămâne angajată să asigure revenirea inflaţiei la nivelul ţintei de 2% pe termen mediu şi să menţină stabilitatea preţurilor. În acest scop, Consiliul guvernatorilor va continua să îşi ajusteze instrumentele în funcţie de evoluţiile economice şi financiare, menţinând o abordare bazată pe date. De asemenea, BCE va folosi instrumentul de protecţie a transmisiei politicii monetare (TPI) pentru a contracara eventualele disfuncţionalităţi ale pieţei care ar putea afecta eficacitatea politicii sale la nivelul întregii zone euro.