Majorarea cu 40% a pensiilor, programată pentru anul acesta, este posibil să nu aibă loc, în condiţiile în care ţara noastră se confruntă cu un dezechilibru bugetar, iar un deficit mai mare de 3% în 2019 ar putea determina Uniunea Europeană să declanşeze procedura de infringement asupra României, a subliniat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Dragoş Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management România.
Potrivit domniei sale, în ultimii ani, consumul a reprezentat principala sursă de creştere economică a României şi, la rândul său, consumul a fost alimentat de creşterile de salarii din sectorul bugetar.
Dragoş Manolescu a declarat: "În momentul de faţă, nu cred că vor mai exista creşteri salariale atât de mari. Singura ameninţare o reprezintă majorarea pensiilor cu 40% anul acesta, însă nu văd o probabilitate mai mare de 50% să se întâmple. Ar trebui să fie mai mică creşterea, atâta vreme cât legea permite diminuarea acestei majorări în condiţiile în care există un dezechilibru bugetar, or în România, deja putem vorbi de un dezechilibru bugetar".
Reprezentantul OTP Asset Management România a mai spus că ţara noastră a avut o creştere destul de importantă în ultimii ani, (chiar 7-7,2%), menţinându-se, per total, undeva la peste 3%, totul pe baza consumului şi a deficitelor, însă.
"Deşi a avut, ani la rând, creştere economică, România nu a avut şi excedent bugetar. Timp de mulţi ani, ţara noastră a avut, zile bune, perioade în care i-a mers foarte bine, dar din păcate nu a pus nimic deoparte şi nu a făcut decât să mărească datoria externă şi deficitele, iar pe termen mediu şi lung asta nu este deloc sustenabil, ci - dacă putem să extrapolăm - este ceea ce s-a întâmplat cu Grecia", a afirmat domnul Manolescu, atrăgând atenţia că, dacă vor fi luate măsuri, România este în pericol să ajungă în situaţia Greciei, pentru că nu poate să crească încontinuu pe deficit şi pe consum.
• Manolescu, OTP Asset Management România: "Suntem singura ţară din UE unde deficitul ar putea fi de peste 3%"
România este pasibilă de infringement pe fondul deficitului care ar putea să depăşească 3% în 2019, iar acest lucru ar atrage după sine majorări de taxe şi, implicit, o ascensiune a inflaţiei, a precizat, ieri, Dragoş Manolescu.
Directorul general adjunct al OTP Asset Management România a explicat: "Inflaţia medie în perioada ianuarie - octombrie 2019 a fost de 3,8%, însă ajustată cu taxe a fost undeva pe la 3,4%. Noi ne aşteptăm ca inflaţia să scadă în anul următor, undeva în jurul valorii de 3%. Evident, există nişte riscuri. Acestea sunt ca inflaţia să fie mai mare de 3% datorită unor ajustări fiscale probabile, pentru că în 2019 cifra magică este 3. Adică vedem o creştere economică în jurul a 3%, vedem o inflaţie de 3% şi un deficit tot în jur de 3%. Teoretic, deficitul ar trebui să fie 3%, însă riscul este ca el să fie mai mare de atât. În luna aprilie vor apărea datele oficiale şi cel mai probabil România va fi singura ţară din UE cu deficit mai mare 3%. În aceste condiţii sunt două variante: vom avea infringement sau nu. Aşteptarea mea este ca, dacă deficitul este de peste 3% - şi suntem singurii în această poziţie în Uniunea Europeană - să fie declanşată procedura de infringement. În aceste condiţii, România va trebui să adopte nişte măsuri de ajustare fiscală şi ele pot include şi creşteri de taxe care se pot vedea pe inflaţie, de unde şi riscul ca inflaţia să fie mai mare de 3% la anul. Deci, acel risc vine tocmai din aceste măsuri de ajustare", a explicat Dragoş Manolescu.
OTP Asset Management România a lansat, ieri, cea de-a patra ediţie a analizei de piaţă "Outlook 2020", care prezintă retrospectiva economică globală şi locală a anului 2019, precum şi aşteptările managerilor de portofoliu în legătură cu oportunităţile de investiţii şi perspectivele macroeconomice pentru anul 2020.
Potrivit analizei, în 2019, PIB-ul României ar putea creşte cu 3,8%, evoluţie urmată de o încetinire evidentă în 2020, până la aproximativ 2,7%, întrucât se aşteaptă ca politica fiscală să se înăsprească în conformitate cu intenţia pe termen lung a noului guvern de a ajunge la un deficit de 3%.
Totodată, indicele preţurilor de consum este de aşteptat să scadă rapid anul acesta, cu toate că riscurile sunt înclinate spre creştere, inflaţia urmând să revină, probabil, la circa 3% în 2020.