Dragoş Şeuleanu: "Nu avem strategii pentru atragerea partenerilor străini"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 octombrie 2005

Relaţia România-SUA funcţionează doar la nivel administrativ, diplomatic şi militar, nicidecum economic, respectiv de afaceri, în opinia lui Dragoş Şeuleanu, preşedintele Fundaţiei pentru Democraţie, Cultură şi Libertate (FDCL). Domnia sa a afirmat ieri, în cadrul conferinţei cu tema "Evoluţia relaţiilor dintre Europa şi Statele Unite ale Americii în timpul celui de-al doilea mandat al preşedintelui Bush", că parteneriatul româno-american nu are elementele necesare funcţionării pe termen lung, acesta fiind ameninţat de anumite pericole. Primul dintre acestea este, în opinia domniei sale, "luna de miere" care urmează aderării noastre la NATO, respectiv euforia generată de aderare. "România are, pentru prima oară, trupe în afara ţării, însă acest lucru nu este suficient", a spus domnul Şeuleanu, subliniind că riscăm să uităm, din acest motiv, adevăratul parteneriat cu SUA. În context, domnia sa a amintit de un alt pericol care ameninţă relaţia cu SUA, respectiv faptul că aceasta este ignorată la nivel de afaceri. Dragoş Şeuleanu a menţionat: "Dacă ne uităm la volumul investiţiilor americane, observăm că acesta este nesemnificativ. De ce, dacă americanii ne consideră o zonă strategică?" În opinia liderului FDCL, acest lucru se întîmplă pentru că ţara noastră nu are strategii de dezvoltare economică, necesare atragerii partenerilor străini.

Al treilea risc care ameninţă parteneriatul România-SUA este sindromul "sînt prietenul preşedintelui american", spune Dragoş Şeuleanu. Domnia sa afirmă că este o situaţie absolut normală ca şeful unui stat membru NATO să fie primit la Casa Albă şi, în aceste condiţii, nu ar trebui neglijat alt aspect: rolul "birocraţiei americane", adică ceea ce urmează unei întîlniri la nivel înalt, care este mult mai important decît vizita la Casa Albă. În concluzie, Dragoş Şeuleanu a precizat: "Ar trebui să ne preocupe să construim scenarii pentru evoluţia relaţiilor bilaterale".

Prezent la manifestarea de ieri, liberalul Teodor Meleşcanu a arătat că, la nivel retoric, relaţiile dintre România şi SUA sînt cele mai bune din istoria celor două ţări, dar este nevoie să coborîm "de la retorică la o politică dinamică". Potrivit senatorului PNL, dacă relaţiile sînt excelente la nivelul dezideratului, ele trebuie susţinute de contacte mai serioase şi de o politică mai strînsă în materie de consultări pe subiecte de politică externă şi nu numai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb