DREPT LA REPLICĂ

Bursa din Sibiu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie 2008

În urma apariţiei în ziarul Bursa, din data de 23 septembrie 2008, a materialului intitulat "Speranţe la Bucureşti, lacrimi la Sibiu" sub semnătura d-lui Mihai Iordache, "Bursa Monetar Finaciară şi de Mărfuri Sibiu" face următoarele precizări:

După o perioadă în care se părea că Bursa din Sibiu nu mai face obiectul preocupărilor sale "analitice" Dl. Mihai Iordache revine în forţă cu un material incisiv, cu vădita intenţie de a cosmetiza imaginea şifonată din ultimul an a Bursei din Bucureşti şi de a împroşca cu noroi înspre bursa sibiană a derivatelor. Sigur, până acum, evoluţia de coşmar a pieţei spot nu i-a permis ieşiri la rampă dar glasul i-a revenit brusc odată cu creşterile înregistrate vineri 19 septembrie. Revitalizat, dl Iordache şi-a fixat din nou ca obiectiv piaţa futures sibiană, vărsând "lacrimi de crocodil" pentru investitorii short angrenaţi în strategii în cadrul acesteia şi preaslăvind "dătătoarele de speranţă"creşteri de la Bursa din Bucureşti, ca şi cum ar fi angajat acolo. Faptul că dl. Iordache ridică în slăvi piaţa la vedere nu ne interesează. El a mai făcut-o şi în trecut jucând la nivel declarativ rolul neoficial de "market-maker" pentru Amonil, şi ştim cu toţii unde s-a ajuns...Este treaba sa cui, de ce şi pentru ce slujeşte. Dar nu putem rămâne indiferenţi când în dis­cuţie este adusă şi Bursa din Sibiu, instituţie autorizată, reglementată şi supravegheată de CNVM. De aceea ne exprimăm indignarea faţă de afirmaţiile tendenţioase inserate în materialul "Speranţe la Bucureşti, lacrimi la Sibiu" care produc prejudicii de imagine instituţiei noastre.

Înşiruirea de acuzaţii îndreptate către Bursa din Sibiu nu este altceva decât o refulare a frustrărilor acumulate şi reprezintă doar nişte opinii personale neavizate, întrucât dl. Iordache nu are căderea şi nici pregătirea de a da verdicte cu privire la piaţa futures. Dar când vezi lună de lună cum există investitori care au ştiinţa şi experienţa de a se orienta către futures şi care câştigă pe scădere pe piaţa de la Sibiu în timp ce alţii simt vârtejul nebunesc al pierderilor la Bucureşti, invidia îşi spune cuvântul. Şi se transpune în atacuri asupra Sibex. Sub mas­ca unor lacrimi de fariseu, dl. Iordache se erijează în apărătorul shorterilor. Stimate domn, vă asigurăm că shorterii de la Sibiu nu au nevoie de compasiunea dvs.! Ei au câştigat în opt luni mai mult decât alţii într-o viaţă de investitor spot. Sigur, cei cu poziţii long au pierdut, la fel cum s-a întâmplat pe creşterea de vineri 19.09 cu cei short. Este firesc, întrucât investiţiile bursiere presupun prin definiţie asumarea unor riscuri de fie că este vorba de futures fie că este vorba de spot. Această axiomă reprezintă unul din elementele de bază ale cunoştinţelor bursiere şi sperăm ca dl Iordache să fie acumulat măcar atât din lecţia pierderilor din acest an. Poate ar fi mai bine să-i plângeţi pe colegii dumneavoastră de breaslă din piaţa spot care au cumpărat pe maximele din ianuarie şi au vândut în 18 septembrie. Şi pentru a fi şi mai clari, expunem exemplul SIF 3 care a scăzut de la 2,28 lei/acţiune preţ atins în 3 ianuarie 2008 la 0,645 lei/acţiune, în 18 septembrie acelaşi an. Cu siguranţă, o pierdere de peste 71 % a cauzat lacrimi mai mult decât amare. Iar de râs, cu siguranţă au făcut-o doar shorterii şi hedgerii de la Sibiu.

Dacă domnul Iordache s-a grăbit deja să dea verdictul, spunând că ultimele zile "au descurajat pe mulţi să se mai joace cu focul la Sibiu", îi atragem atenţia că, probabil când scria aceste rânduri, la Bursa sibiană se profila recordul de lichiditate al ultimelor şapte luni. Dacă mai era ceva de demonstrat...investitorii au făcut-o. Pentru că sunt destul de experimentaţi şi maturi încânt să nu asculte "sfaturile" unuia care singur recunoaşte că nu investeşte în derivate.

Cât despre limbajul folosit, acesta dovedeşte din nou modul pueril în care este tratat mecanismul futures, "poker" practicat de altfel la marile burse ale lumii, de la CBOT la LSE, Eurex sau Euronext, ca să enumerăm doar câteva exemple. Dar până şi pokerul este un joc de gentlemani, în care dl Iordache nu-şi găseşte locul.... Nu cu atitudinea pe care o are.

La Sibiu în 2008 au existat speranţe, zâmbete şi lacrimi...inves­titorii ştiu şi singuri asta. Din păcate la Bucureşti, doar lacrimi şi rictusuri îngheţate. Pentru mai multă speranţă vă aşteptăm la Sibex.

În încheiere menţionăm că Bursa din Sibiu nu permite şi nu tolerează nimănui astfel de acţiuni şi îşi rezervă dreptul de a-l acţiona în instanţă pe dl. Iordache care nu se află la prima acţiune defăimătoare de acest gen.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sibiul nu este o piata matura domnilor ! Atata timp cat se MANIPULEAZA doar pe SIF2 si SIF5 pt mine e suficient sa cred ca e doar o piateta mica. De data asta ii dau dreptate dlui Iordache ! O zi buna si atentie celor novice care joaca poker cu rechinii la SIbiu !

    1. Din contra. BVB nu este o piata matura, pentru ca nu se poate numi astfel o piata care se umfla artificial pentru ca apoi sa se sparga ca un balon de sapun. Nu cred ca investitorii sunt fericiti cand au vazut cum portofoliile li s-au depreciat cu 60-90 %. Oare cu cat % trebuie sa creasca preturile ca sa-si recupereze banii? Faceti un simplu calcul...In schimb la Sibiu cine a mers short se poate felicita. Nu este nimic rau in asta.

      Nu stiu ce fel de investitor sunteti dvs, dar nimeni nu i-a sfatuit pe oameni sa cumpere actiuni la orice pret si orice actiuni anul trecut !! E doar vina investitorilor.. Acum mai este varianta $ cost average pt cei care au preturi mari pe actiunile bune. Pe actiunile "gherla" cum se numesc in bransa, i-as sfatui sa scape de ele.. Oricum, teoretic, asa cum s-a desumflat bursa ca un balon de sapun, tot asa de posibil este sa se umfle la loc. E vorba doar de putin optimism pt ca cei care au pierdut anul trecut sa revina la greu la cumparare... Investitia in actiuni se face pe minim 10 ani. Cei care o fac pe termen mai scurt se supun regullor de la Sibiu adica speculeaza..Acum, insa, daca preturile cresc mai repede de cei 10 ani, nu ramane decat sa-ti marchezi profitul !

      Ma bucur ca nu fac parte din categoria investitorilor care au cumparat cu 3,5 lei, au vandut la 1.50 lei panicati ca vor pierde tot, au cumparat din nou la un leu si vor vinde fericiti la 2 lei spunand ca marcheaza profitul. :). Felicitari ca sunteti optimist si ca va permiteti sa asteptati 10 ani...Eu nu. Eu nu sunt contra BVB, imi doresc o piata puternica, pentru ca un spot puternic se reflecta implicit si in derivate. Dar din pacate bursa noastra este in coada Europei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb