Drepturile de proprietate intelectuală, care includ şi drepturile de autor, vor fi scoase din categoria veniturilor independente

V.D.
Macroeconomie / 11 martie 2018

Drepturile de proprietate intelectuală, care includ şi drepturile de autor, vor fi scoase din categoria veniturilor independente

Drepturile de proprietate intelectuală, care includ şi drepturile de autor, vor fi scoase din categoria veniturilor independente si tratate separat de Fisc, fiind reintrodusă reţinerea la sursă a contribuţiilor la pensii şi sănătate pentru persoanele fizice care obţin sume de la un plătitor de venit cel puţin egale cu 12 salarii lunare minime brute pe ţară, respectiv de minimum 22.800 lei în acest an, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de Finanţe.

Ministerul Finanţelor vrea să scoată drepturile de proprietate intelectuală din categoria veniturilor din activităţi independente şi să le trateze ca pe o categorie de venituri separate.

Pentru a menţine facilitatea fiscală acordată persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de scutire de la plata impozitului pentru veniturile din activităţi independente, trebuie precizată în mod expres scutirea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală obţinute de persoanele respective, arată nota de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă iniţiat de Finanţe.

În categoria drepturilor de proprietate intelectuală se încadrează drepturile de autor şi drepturile conexe dreptului de autor, brevetele de invenţie, desenele şi modelele sau mărcile şi indicaţiile geografice.

Venitul net al persoanelor fizice care obţin sume din astfel de activităţi va fi determinat prin scăderea cheltuielilor din venitul brut, prin aplicarea unei cote forfetare de 40% la venitul brut.

Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 10% asupra venitului net. Acesta este final şi va fi reţinut la sursă, de către plătitorii veniturilor.

Totodată, persoanele fizice pot opta pentru determinarea venitului net în sistem real. În acest caz, trebuie să depună la Fisc declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 15 martie a anului următor expirării perioadei de 2 ani, începând cu anul 2019.

Regulile de impunere sunt cele stabilite pentru veniturile nete anuale din activităţi independente determinate în sistem real.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Încercați să faceți articolul accesibil publicului larg. Frazele sunt greoaie și prea lungi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb