Drepturile TV ale Ligii 1 au migrat, teoretic, de la un cablist la altul

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 6 iunie 2014

Drepturile TV ale Ligii 1 au migrat, teoretic, de la un cablist la altul

Compania UPC şi platforma sa de satelit, Focus Sat, vor difuza toate meciurile din cadrul campionatului Ligii 1 şi din Cupa Ligii în următorii cinci ani. Acesta este anunţul făcut într-un comunicat oficial de către conducerea firmei de cablu. Chiar dacă lucrurile par lămurite, realitatea este cu totul alta. În primul rând Liga Profesionistă de Fotbal încă nu a anunţat în mod oficial care sunt televiziunile care vor transmite partidele din Liga 1, infirmând chiar la un moment dat un anunţ făcut de o televiziune care declara că va transmite în următorii cinci ani meciurile din Liga 1. Întreaga situaţie va fi lămurită de Consiliul Concurenţei, care va avea un cuvânt foarte greu de spus în acest caz. O altă problemă este legată de faptul că mandatul de preşedinte al LPF al lui Gino Iorgulescu încă nu a fost validat în justiţie, o decizie în acest sens urmând să fie luată pe 11 iunie. Fostul şef al Ligii, Dumitru Dragomir, susţine că în acest moment documentele semnate de Gino Iorgulescu, inclusiv contractul legat de drepturile TV, nu au nicio valoare: "Sunt actualul preşedinte, după acte. Depinde de motivarea instanţei. Dacă nu se va schimba hotărârea instanţei, eu trebuie să refac Adunarea Generala şi să refac alegerile (...) Toate actele lui Gino Iorgulescu sunt nule sau trebuie reîntărite de semnatura mea. Şi eu nu vreau să semnez nimic".

Revenind la vânzarea drepturilor TV, conform unui comunicat, UPC şi Focus Sat au semnat un acord de distribuţie cu Intel Sky Broadcast Ltd. pentru transmisia celor două televiziuni Look TV şi Look Plus (n.r. acesta va fi noul nume al postului Transilvania Live): "Suntem încântaţi că le putem oferi clienţilor noştri această veste excelentă: la UPC şi Focus Sat vor putea urmări meciurile din cele mai importante competiţii fotbalistice din România. Am ajuns la un acord cu grupul care deţine drepturile pentru Liga 1 şi Cupa Ligii şi vom transmite meciurile în perioada 2014 - 2019. În afara zonei de acoperire UPC, cele două canale vor putea fi urmărite la nivel naţional prin platforma de satelit Focus Sat".

Pe de altă parte, Grupul RCS & RDS a depus o plângere săptămâna trecută, la Consiliul Concurenţei împotriva LPF, susţinând că vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor s-a făcut cu încălcarea legislaţiei în vigoare. Trebuie remarcat faptul că, într-un comunicat, reprezentanţii companiei care a difuzat în ultimii ani câte şapte partide pe etapă din Liga 1, susţin că nu au purtat discuţii cu Liga Profesionistă de Fotbal şi nici cu Intel Sky Broadcast firma care a cesionat drepturile: "Compania RCS&RDS nu a fost contactată de către Liga Profesionistă de Fotbal, de către reprezentanţii posturilor de televiziune Look TV şi Transilvania Live sau de către reprezentanţii firmei Intel Sky Broadcast. Menţionăm că RCS & RDS nu a virat nicio sumă de bani, nu a semnat niciun contract şi nu se află în negocieri sau discuţii cu Liga Profesionistă de Fotbal, cu niciuna dintre televiziunile sau cu firma menţionată mai sus".

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat, pe 4 martie, semnarea unui parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal va încasa anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon în cei cinci ani. Televiziunile generaliste Look TV şi Transilvania Live au anunţat, pe 2 aprilie, într-un comunicat, contestat de conducerea LPF, că au încheiat un memorandum de înţelegere cu Intel Sky Broadcast Ltd. privind difuzarea în direct a meciurilor de fotbal din campionatul Liga I şi Cupa Ligii.

Legat de cele două posturi tv pomenite mai sus, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa din 13 mai, mai multe documente de la societatea Transilvania Look S.A., care deţine licenţa audiovizuală a televiziunii Look TV, şi de la societatea NCN Studio TV S.A., care deţine licenţa Transilvania Live. Cele două societăţi au solicitat CNA acordul de principiu pentru a-şi modifica acţionariatul, în sensul intrării în acţionariatul lor a Intel Sky Broadcast Ltd. din Malta. În urma acestor modificări, acţionarii NCN Studio TV S.A. sunt Intel Sky Broadcast Ltd. (99,4051%) şi Mariana Mureşan (0,5949%), iar acţionarii Transilvania Look S.A. sunt Intel Sky Broadcast Ltd. (99%) şi Arpad Paszkany (1%). De asemenea, cele două societăţi au notificat CNA că au decis să renunţe la regimul "must carry" începând cu data de 1 iulie 2014 şi vor solicita tarife pentru retransmisie din partea cabliştilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb