• BVB a informat din eroare cât de nesemnificativă este pentru NEPI
• Apoi, BVB a şters dovezile erorii, fără preaviz
• BVB: "Acţionariatul NEPI apărea dintr-o simplă eroare tehnică ce a fost remediată"
Bursa de Valori Bucureşti a publicat informaţii confidenţiale despre acţionariatul fondului imobiliar NEPI, listat în 2011, şi, apoi, a "corectat" greşeala printr-o a doua, ştergând pur şi simplu datele, ca şi cum ele nu ar fi existat niciodată, fără vreo notificare.
• O serie de evenimente nefericite
Fondul NEPI are un capital social format din 144.362.152 de acţiuni.
Însă, la finalul lunii ianuarie, la informaţiile despre acţionariatul NEPI, publicate pe site-ul BVB, numărul de acţiuni distribuite acţionarilor totaliza puţin peste 100.000, din care "Baupartner" SRL din comuna Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, avea 50.000 de acţiuni, adică aproximativ 45%. Informaţia era afişată la BVB de luni bune, ea fiind citată şi pe un forum de discuţii, în luna septembrie 2012.
Probabil, acestea sunt datele înregistrate la Depozitarul Central, având în vedere că NEPI este listat şi la Londra, şi la Johannesburg.
Adică, cel puţin în prezent, BVB nu contează pentru acţionarii NEPI, în registrele autohtone figurând numai 0,07% din capitalul fondului.
Martin Slabbert, CEO-ul NEPI, s-a arătat intrigat de întrebările ziarului "BURSA" legate de relaţia cu acţionarul "Baupartner" SRL, adresate la finalul lunii trecute.
La scurt timp, Bursa de Valori Bucureşti a şters cu totul informaţiile respective de pe site.
La BVB, acţionarii cu deţineri de peste 10% din acţiunile unui emitent trebuie să se notifice.
Raportarea lui "Baupartner", care deţine 0,03% din totalul acţiunilor NEPI, a fost o evidentă eroare, care probabil a fost notificată chiar de către Martin Slabbert.
• Explicaţiile BVB
Reprezentanţii BVB ne-au declarat: "Acţionariatul NEPI apărea dintr-o simplă eroare tehnică ce a fost remediată".
De ce s-a ales această modalitate de "remediere"?
BVB ne-a transmis următorul răspuns: "A fost o eroare ce a fost corectată imediat ce a fost descoperită, provenită din procesele de prelucrări de date asociate şi fiind legată de diversitatea surselor de informaţii şi de riscurile inerente diseminării şi publicării electronice de informaţii".
Reprezentanţii BVB au ţinut să precizeze că Bursa face toate diligenţele pentru a se asigura de corectitudinea informaţiilor publicate în website, menţionând toate aceste aspecte în Termenii de Utilizare ai website-ului.
Oare câte erori legate de "diversitatea surselor de informaţii şi de riscurile inerente diseminării şi publicării electronice de informaţii" se mai găsesc pe site-ul BVB şi, mai grav, oare cum influenţează ele investitorii?
Mihai Eminescu îşi încheia o strofă din poezia "La Steaua" cu versurile "Era pe când nu s-a zărit,/ Azi o vedem, şi nu e".
La BVB, este un alt poet cu o opinie diferită. El spune "ieri o vedeam, azi nu e".
1. abordare total neprofesionala a BVB
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 11.02.2013, 00:56)
Stimata doamna Ardeleanu,
aveti perfecta dreptate cu afirmatia dumneavoastra ca nu se face asa ceva. Pentru a avea o istorie a comunicatelor asa ceva nu este permis, modalitatea de corectare fiind prin emiterea unui nou comunicat. Ganditi-va cum ar fi acum sa dispara comunicatul din 20 februarie 2007, cand si atunci prin publicarea unei versiuni de lucru s-a creat o bulversare a pietei care a dus in final la prezentarea acelui comunicat. Interesant ar fi de observat daca exista un regulament de publicare in care aceste corecturi au si ele o anumita logica :-)
1.1. Greselile se tin lant la comunicare la bvb (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Nicu în data de 11.02.2013, 09:00)
oare chiar nu se pot aduce profesionisti in PR/Comunicare. SF nu mai este Presedinte....daca ma intelegeti.
2. Nu-i prima oara !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 11.02.2013, 09:46)
Nu-i prima oara cand se intampla !
E o practica mai veche de a scoate serverul din priza ca la RRC.
Oare nu se gaseste cineva care sa citeasca(si cu mintea) comunicatele inainte de a fi puse pe site .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2013, 12:51)
Cu mintea?
Pai bvb comploteaza pe ascuns cu cnvm sa distruga si ultimii clienti de retail ramasi, vezi cazul Rasdaq.
Clientii dau faliment, noi ne mutam la bcr sa tocat si banii viitorilor pensionari