Dublu conflict de interese: şi la Bursă, şi la Finanţe!

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 august 2005

Fiind secretar de stat, Dragoş Neacşu a fost ales şi administrator al proaspăt înfiinţatei societăţi "Bursa de Valori Bucureşti" SA

Comitetul Bursei se întruneşte astăzi pentru a analiza situaţia de incompatibilitate în care se află demnitarul Ministerului Finanţelor

Aflat de peste şase luni în funcţia de secretar de stat, Dragoş Neacşu a uitat să-şi publice declaraţia de interese

O dată cu transformarea Bursei de Valori Bucureşti în societate pe acţiuni a fost numit, printre alţii, în calitate de administrator al societăţii şi Dragoş Neacşu, secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe.

Alegerea ca membru al Consiliului de Administraţie al al SC "Bursa de Valori Bucureşti" SA, instituţie privată, îl aşează pe Dragoş Neacşu într-o poziţie clasică de conflict de interese.

Dubla calitate a domnului Neac-şu, de demnitar şi de membru în Consiliul de Administraţie, încalcă atît regulamentul pieţei de capital, cît şi legea care defineşte conflictul de interese pentru deminitari. Ceea ce înseamnă că Dragoş Neacşu este incompatibil atît la Ministerul Finanţelor (căci legea 161/2003, interzice demnitarilor să fie membri în Consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale), cît şi la Bursă (căci regulamentul nr.14 al CNVM, care a intrat în vigoare la 1 iulie, interzice membrilor din Consiliul de Administraţie al Bursei să deţină funcţii publice). Şi totuşi domnul Neacşu nu a renunţat la nici una din funcţii, ca să evite incompatibilităţile amintite.

Mai mult, pare de neînţeles cum a fost posibil ca domnia sa să fie desemnat pe 8 iulie 2005 ca membru în Consiliul de Administraţie al societăţii "Bursa de Valori Bucureşti", în condiţiile în care regulamentul CNMV tocmai intrase în vigoare pe 1 iulie, deci cu doar o săptămînă înainte?!

Dan Paul, actor cunoscut al pieţei de capital, sustine că membrii Comitetului Bursei şi mai apoi ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare ar fi trebuit să se autosesizeze cu privire la situaţia secretarului de stat Dragoş Neacşu. CNVM a cerut recent Comitetului Bursei să determine dacă, potrivit statutului instituţiei pieţei, Dragoş Neacşu este în situaţia de incompatibilitate. Chiar în cursul zilei de astăzi, va avea loc o şedinţă a Comitetului Bursei în care se va discuta şi această problemă. Dan Paul susţine că în termen de 30 de zile de la constatarea situaţiei, Comitetul BVB trebuia să ia măsuri, lucru care nu s-a întîmplat pînă în prezent, deşi termenul a fost depăşit. De altfel, Dan Paul consideră că şi Guvernul ar trebui să aibă persoane abilitate care să constate astfel de situaţii, cînd un demnitar se află în conflict de interese.

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Sergiu Oprescu, nu a dorit să comenteze situaţia, motivînd că se află în concediu. Nici Dragoş Neacşu nu a putut fi contactat, domnia sa fiind tot în concediu.

Vicepreşedintele BVB, Septimiu Stoica, ne-a declarat: "Am fost sesizaţi în legătură cu acest aspect şi sperăm să ne lămurim în zilele următoare".

În mod inexplicabil, Dragoş Neacşu nu şi-a publicat încă pe site-ul Ministerului Finanţelor declaraţia de interese, deşi a fost numit secretar de stat de mai bine de şase luni, iar legea prevede un termen de 15 zile pentru acest lucru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb