Duminică avem de ales între România secolului al XIX-lea şi cea a secolului al XXI-lea

Bogdan Sgârcitu
Ziarul BURSA #Politică / 5 decembrie

Duminică avem de ales între România secolului al XIX-lea şi cea a secolului al XXI-lea
Bogdan Sgârcitu

Am citit cu interes articolul lui MAKE "Cum devine România parte a Rusiei", publicat în Ziarul BURSA.

Mulţi vor spune că acea postare a lui Aleksandr Dughin de pe X (fost Twitter) e doar o provocare şi nimic mai mult. Nimeni şi nimic nu va putea să schimbe cursul istroriei, iar România e acum mult prea ancorată în Uniunea Europeană şi NATO pentru a ne mai face griji. Majoritatea românilor sunt favorabili UE şi NATO, iar asta nu se poate schimba. Deci, care ar putea fi acel scenariu "apocaliptic"?

Imaginaţi-vă că un candidat antisistem, pro Rusia, ajunge săptămâna viitoare preşedintele ţării. Principalul lui obiectiv va fi destabilizarea status quo-ului democratic, cu scopul de a dobândi sprijin suficient pentru a-şi promova agenda de schimbări profunde în societatea românească. În prima fază nu va lua în calcul opţiuni extreme, precum dizolvarea instituţiilor democratice, ci exact folosirea acestora într-un sens pervers.

Principalul prerogativ al unui preşedinte în ceea ce priveşte politica internă este de a desemna prim ministrul. În condiţiile în care prim ministrul desemnat nu poate trece un guvern în Parlament, procedura se repetă. Alegerile anticipate pot fi organizate în cazul în care două propuneri de guvern sunt respinse de către Parlament în termen de 60 de zile, iar preşedintele României solicită celor două Camere dizolvarea Parlamentului.

Odată ce decizia legată de alegerile anticipate va fi luată, un preşedinte antisistem, dar care foloseşte sistemul pentru a-şi promova agenda, va cere activ populaţiei să-i dea un guvern cu care să-şi pună în aplicare platforma promovată în timpul campaniei electorale. Nu este exclusă varianta ca apelul preşedintelui să fie urmat, iar ca cele trei partide anti-sistem să facă majoritatea în Parlament. De acolo înainte democraţia poate fi istorie. De data aceasta o nouă "revoluţie" pentru apărarea valorilor democratice, care vor fi portretizate de noua majoritate ca fiind doar o agendă "woke", globalistă, cum o numesc conservatorii pro est, poate uşor degenera într-un război civil, pentru că, în cazul acestei noi revoluţii, nu va mai exista un duşman comun care să le unească acţiunile. Va fi o confruntare între câştigătorii şi pierzătorii revoluţiei din "89 (pentru care sistemul democratic este răspunzător, dar asta este o altă discuţie), între cei ce sprijină sistemul democratic generat de ea şi noii revoluţionari, care vor să vadă orice altceva în loc. Ambele tabere vor avea credinţa fermă că idelul pentru care luptă este cel corect, iar istoria le va da dreptate.

Cu acest scenariu apocaliptic în desfăşurare, Rusia nu va avea nevoie să orchestreze nici o operaţiune militară specială în cazul României. Putin va sta confortabil în fotoliu şi se va uita la televizor jubilând, văzând cum românii se luptă între ei. Experimentul România - un stat artificial, tampon, "inventat" de marile puteri europene în secolul al XIX-lea, aşa cum clamează propaganda rusă - va fi încheiat!

Indiferent de valorile pe care le are şi de simpatiile partinice, nu cred că există vreun român care să vadă în desfăşurare scenariul de mai sus. De aceea, la 35 de ani de la revoluţie, votul de duminică e mai important ca oricând. El ne poate menţine în secolul al XXI-lea sau ne poate arunca înapoi în timp.

P.S. De mai bine de zece ani nu mai locuiesc în România, dar când va veni vremea aş vrea să mă întorc într-o ţară care promovează valorile democratice şi îşi regăseşte locul în Europa Centrală, nu într-una în care îşi are loc extremismul, intoleranţa şi obscurantismul. Dumincă voi conduce trei ore pentru a vota. O voi face pentru a apara un destin pentru care mii de oameni din generaţia mea şi-au dat viaţa.

Bogdan Sgârcitu a fost editorialist al Ziarului BURSA între 1996 şi 2002.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Profund dezamăgitor articolul lui Bogdan Sgârcitu care ia în serios toate caricaturile propagandastice ale maniheismului de tip hollywoodian: NATO ca principiu al binelui, adică al democrației vs. Rusia, Estul, Putin(!) ca principiu al răului (dictatura politică) și pericolul grav la adresa societății românești și a viitorului ei luminos pe care îl reprezintă un biet inginer agronom cu șanse să ajungă președintele României.

    Domnilor, liniștiți-vă! Beți un pahar cu apă, respirati adânc și redeveniți ființe raționale și cu bun simț. Nimeni și cu atât mai puțin democrația nu este în alt pericol decât acela de a fi ridicol. Precum articolul în cauză.  

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Paza buna, trece primejdia rea.

      A se vedea ce specimene au intrat in Parlament (video chatista??), ideile dubioase si periculoase vehiculate de unul dintre candidatii la Presedentie si manipularea intentiilor de vot ale alegatorilor prin intermediul platformelor de comunicare online ( TikTok).

      Reformarea sistemului e necesara, dar prin oameni de calitate, nu prin pacalirea electoratului cu mesaje mistico-electorale. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Viitoarea ministra a culturii in ipotetica guvernare georgescu... ; )

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Duminica vom vota pentru Uniunea Europeana, impotriva Rusiei destabilizatoare.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0043
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.7351

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb