Dumitrescu, Tradeville: "Indicele BET se află la circa 50% sub maximele sale de dinaintea crizei"

Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 iunie 2014

Dumitrescu, Tradeville: "Indicele BET se află la circa 50% sub maximele sale de dinaintea crizei"

Indicii bursieri au înregistrat aprecieri, în perioada 2 mai - 2 iunie, plasamentele pe Bursă aducând câştiguri investitorilor.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate, a urcat cu 4,91%, raportat la moneda euro, în perioada analizată, în timp ce indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 5,12%.

"În ultima lună, bursele au reuşit să iasă din zona de congestie în care se aflau deja de la începutul lui martie", ne-a spus Ovidiu-George Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", care a adăugat: "Odată ce situaţia din Ucraina a încetat să mai şocheze, în timp ce datele macroeconomice din SUA au revenit pe un făgaş pozitiv, iar Banca Centrală Europeană pare să pregătească noi măsuri extraordinare pentru stimularea economiei europene, investitorii au reînceput să devină interesaţi de acţiuni".

Pe piaţa locală, încrederea în creştere a investitorilor s-a putut observa şi din ajustările relativ modeste din datele ex-dividend, în ciuda faptului că randamentele generoase ale dividendelor ar fi putut genera scăderi importante, potrivit domnului Dumitrescu: "Să nu uităm însă că în timp ce S&P500 şi DAX au marcat zilele trecute noi maxime istorice, indicele BET se află la circa 50% sub maximele sale de dinaintea crizei. Ca atare, dacă acceptăm ipoteza convergenţei pieţelor bursiere, perspectivele pentru următorii ani ar fi ca valoarea indicelui BET să se dubleze faţă de valorile curente".

Cel mai bun randament între acţiunile listate pe BVB a fost adus, în perioada analizată, de "Artego" Târgu Jiu (ARTE), care s-a apreciat cu 34,61%.

Compania a înregistrat, în primele trei luni ale acestui an, un profit de 745.226 lei, în scădere cu 57%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. "Artego" estimează pentru 2014 un profit brut de 3,6 milioane lei, cu 42% sub câştigul din 2013.

Artego este singurul producător din România de benzi din cauciuc pentru transportul materialelor. Printre clienţi se regăsesc complexele energetice din România, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, precum şi alte firme din Italia, Spania, Finlanda, Marea Britanie, Franţa şi Emiratele Arabe Unite. Compania este controlată de Asociaţia Salariaţilor (PAS), care deţine 70,04% din acţiuni, în acţionariat regăsindu-se şi Electroargeş (10,32%), firmă controlată de omul de afaceri Cătălin Chelu.

Pe locul al doilea în topul acţiunilor se regăseşte "Turbomecanica" (TBM), ale cărei titluri au crescut cu 32,7%, faţă de euro, în intervalul 2 mai - 2 iunie, în timp ce locul al treilea a revenit "TMK Artrom" (ART), cu o apreciere de 25,7%.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, cele mai bune randamente au fost aduse de fondurile care urmăresc indicii bursieri.

Titlurile "ETF - BET Tradeville" au urcat cu 8,05%, iar clasamentul a fost completat de "Certinvest BET Index" (+7,60%) şi "Certinvest XT Index" (7,42%).

Ovidiu Dumitrescu este de părere că, pentru cei ce doresc să economisească pe termen lung, bursa este cea mai bună soluţie, iar instrumentele de tip ETF sunt cea mai comodă modalitate de a realiza aceste plasamente.

În cadrul indicelui BET, acţiunile BRD s-au apreciat cel mai mult, în intervalul analizat, cu 10,07%, SIF Transilvania fiind cea mai bună acţiune din indicii BET-FI şi BET-XT, cu o creştere de 15,82%.

Nextebank a oferit, în continuare, cel mai bun randament al depozitelor în lei, de +1,27%, iar Marfin Bank, cel mai bun randament pentru depozitele în euro, de + 0,21%.

Aurul a scăzut, în perioada 2 mai -2 iunie 2014, cu 1,29% faţă de euro, în timp ce leul s-a apreciat cu 0,96% faţă de euro.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb