Anul 2024 este unul marcat de planuri mari pentru Asociaţia Energia Inteligentă (AEI). Ne-am propus să continuăm proiectele care ne-au consacrat şi să punem un mare accent pe cele educaţionale, de informare, responsabilizare şi creştere a rezilienţei, conform unui comunicat remis redacţiei. Vom continua să dezvoltăm cele trei direcţii de acţiune ale organizaţiei care vizează sectorul energetic în ansamblul său, consumatorii de gaze naturale şi energie electrică şi educarea publicului larg şi, prin contribuţia membrilor Asociaţiei Energia Inteligentă, profesionişti din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei nucleare, energiei electrice şi eficienţei energetice, să ridicăm probleme de interes naţional şi să propunem soluţii la provocările care există în sectorul energetic din România.
Conform comunicatului, Echipa Asociaţiei Energia Inteligentă s-a mărit prin adeziunea noilor membri. Ne face plăcere să urăm bun venit domnului Marius Petrescu, expert în pieţe de gaz şi energie. În urma convocării AGA desfăşurată în data de 25 ianuarie, cu o prezenţă a membrilor de peste 83%, a fost votată noua echipă de conducere a Asociaţiei Energia Inteligentă. Dumitru Chisăliţă va fi în continuare preşedintele AEI, în timp ce poziţia de Vicepreşedinte urmează să fie deţinută pentru următorii 4 ani de Monica David, Fondator Creative and More şi colaborator activ al asociaţiei din anul 2020. Radu Măgeruşan, administratorul uneia dintre cele mai vechi firme specializată în eficienţă energetică, a devenit noul Secretar al Asociaţiei Energia Inteligentă.
Ne dorim să rămânem un punct de reper în sectorul energetic şi să tragem în permanenţă semnale de alarmă acolo unde se impune, dar să venim şi cu propuneri care să schimbe lucrurile în România. Alături de celalţi membri ai Asociaţiei Energia Inteligentă, vom continua să susţinem creşterea gradului de transparenţă pe piaţa de energie, reducerea sărăciei energetice extreme din România, educarea continuă a consumatorilor pentru a-şi cunoaşte şi folosi cu încredere drepturile şi a obţine un preţ corect la gaze naturale şi energie electrică. Nu trebuie să uităm nici de obiectivele de mediu si de noile tehnologii care pot susţine trecerea către Net Zero CO2, pe care lumea trebuie să le cunoască, să le înţeleagă şi să le adopte în cunoştinţă de cauză, alături de principii sănătoase de eficienţă energetică.
Prin analizele, studiile şi proiectele sale, AEI va continua să aducă în atenţia profesioniştilor din energie informaţii privind trendurile la nivel european, sisteme de finanţare disponibile, recomandări ale Comisiei Europene, importanţa preluării celor mai noi tehnologii în domeniu energetic şi alinierea la recomandările şi tendinţele europene. În acelaşi timp ne dorim să contribuim la o mai bună informare a consumatorilor casnici şi non-casnici de gaze şi energie, activitate centrală a Asociaţiei Energia Independentă încă de la înfiinţare, pentru ca aceştia să poată fi mai bine pregătiţi în alegerea furnizorului şi a pachetelor de servicii potrivite, negocierea contractelor de achiziţie şi înţelegerea corectă a facturilor pe care le plătesc. Nu în ultimul rând, educarea şi formarea continuă vor rămâne un pilon principal în activitatea derulată de AEI cu accent pe eficienţă energetică, protecţia mediului, înţelelerea importanţei acceptării noilor tehnologii şi a îmbrăţisării într-o măsură cât mai mare a surselor de producere a energiei regenerabile.