DUPĂ 11 ANI Argentina a rambursat ultimele titluri emise după îngheţarea depozitelor bancare

Internaţional / 5 august 2012

Argentina a rambursat ultimele titluri emise după îngheţarea depozitelor bancare

Argentina a rambursat, vineri, ultimele titluri emise după îngheţarea depozitelor bancare în timpul crizei financiare din anul 2001, anunţând oficial sfârşitul pentru "corralito", în timp ce preşedintele Cristina Kirchner a dat asigurări că va continua politica de dezîndatorare pentru a garanta "independenţa" ţării în faţa volatilităţii pieţelor internaţionale, relatează agenţiile de presă străine preşuate de Agerpres.

"Am încheiat plata corralito. Fără datorii suntem mai liberi", scrie acum pe pagina de internet a Ministerului argentinian al Economiei. Ultimele titluri rambursate au o valoare de 2,19 miliarde dolari, 78% din sumă fiind plătită creditorilor externi şi restul de 22% celor din Argentina.

După ce populaţia a retras 22 de miliarde dolari din bănci în decursul a numai 3 luni, pe data de 1 decembrie 2001 guvernul de la Buenos Aires anunţa celebrul "corralito", şi anume îngheţarea tuturor depozitelor bancare pentru a împiedica retragerea şi a restului de 70 de miliarde dolari rămaşi în sistemul bancar, ceea ce ar fi condus la falimentul băncilor.

Această decizie a declanşat cea mai gravă criză economică şi socială din această ţară. Câteva zile mai târziu, FMI a refuzat să acorde Argentinei un împrumut de 1,26 de miliarde dolari şi pe 23 decembrie guvernul anunţa că ţara a intrat în încetare de plăţi, datoria sa fiind atunci de peste 100 de miliarde dolari. În consecinţă, guvernul a fost nevoit să se împrumute şi a emis titluri în valoare de 19,6 miliarde dolari, ultimele fiind rambursate vineri.

"O perioadă istorică s-a încheiat", anunţat joi Cristina Kirchner, susţinând că "ceea ce rambursăm acum nu este altceva decât ceea ce băncile ar fi trebuit să ramburseze cetăţenilor". Ea a mai subliniat că datoria în dolari a ţării sale, ce reprezenta în anul 1992 un procent de 92% din PIB, este astăzi de "numai 8,4% din PIB", după ultimele rambursări.

Dar în cazul multor argentinieni coşmarul pierderii depozitelor bancare după ce băncile străine au părăsit Argentina fără să ramburseze banii clienţilor nu s-a terminat încă. Unii şi-au recuperat de-a lungul anilor banii din bănci în urma unor decizii ale justiţiei, însă alţii se luptă în continuare pentru depozitele lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb